ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τους 170 απολυμένους του ΚΕΠΥΟ

«Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία δεν μπορεί να παραβιάζεται», τόνισε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής του για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις 170 συμβασιούχων στο ΚΕΠΥΟ.

Το στόχο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις συμβασιούχων επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, αναφέροντας ότι «στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι με τη λογική της αύξησης της κινητικότητας στο δημόσιο τομέα να κάνουμε μια παρέμβαση στην υπάρχουσα μέχρι σήμερα νομοθεσία για τις μετατάξεις, ώστε να μπορέσουμε στην περίοδο αυτή της κρίσης, να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του Δημοσίου και βεβαίως να περιορίσουμε το μέγεθός του». Ειδικά για τους εργαζόμενους του ΚΕΠΥΟ ανέφερε ότι «δεν απολύθηκε κανείς» απλά «όταν λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι άνθρωποι απολύονται».

«Είναι καινοφανείς οι θεωρίες ότι κανένας δεν απολύεται αλλά απλώς λήγουν οι συμβάσεις τους», σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής σημειώνοντας ότι «αύριο αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ψωμί για τις οικογένειές τους». Αναφερόμενος στους συμβασιούχους του ΚΕΠΥΟ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε πως «170 εργαζόμενοι, οι οποίοι τέσσερα χρόνια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, απολύονται σήμερα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει ότι μόνιμος και βασικός της στόχος είναι να βρει, να μαζέψει χρήματα. Αυτοί οι οποίοι εργάζονται ακριβώς σε αυτόν τον τομέα - κατά την άποψή σας τον πιο κρίσιμο - διώχνονται».

Σχολιάζοντας συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι «το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κενά και απολύετε συνεχώς και ανακυκλώνετε. Υπάρχουν εργαζόμενοι που πέτυχαν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και είναι χρόνια και χρόνια σε διάφορους τομείς του Δημοσίου και περιμένουν πότε θα πάνε στη δουλειά τους. Υπάρχουν πάρα πολλά κενά σε σημείο να υπολειτουργούν μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΕΣΠΕΡΙΑ»
Παλεύουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Υπόμνημα στη Βουλή κατέθεσαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «ΕΣΠΕΡΙΑ» μαζί με εκπροσώπους του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, ζητώντας από τα κόμματα της Βουλής να πάρουν θέση που να διασφαλίζει τόσο τα συμφέροντα των ασφαλισμένων του Ταμείου Νομικών όσο και των εργαζομένων του ξενοδοχείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου έχει ανακοινώσει στους 80 εργαζόμενους που απασχολεί ότι στις 15 του Δεκέμβρη θα προχωρήσει στο κλείσιμο της επιχείρησης, επικαλούμενος το υψηλό μίσθωμα (το κτίριο ανήκει στο Ταμείο Νομικών). Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο ταξικό τους σωματείο έχουν προχωρήσει σε σειρά αγωνιστικών παρεμβάσεων, δίνοντας τη μάχη τόσο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όσο και για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των ασφαλισμένων του Ταμείου Νομικών (ο ιδιοκτήτης πλήρωνε μόνο έναντι του μισθώματος που είχε συμφωνήσει, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών ύψους 4 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ).

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε στη Βουλή με το βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελο Τζέκη, ο οποίος και τους είπε ότι το Κόμμα θα καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα. Οι εργαζόμενοι δε βρήκαν κάποιον στα γραφεία των ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Στα γραφεία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβαν το ψήφισμα και τους είπαν ότι θα τους απαντήσουν τις επόμενες μέρες και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ότι θα διαβαστεί το υπόμνημά τους.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων και του συνδικάτου είχαν συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Νομικών, η οποία και δεσμεύτηκε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε να βρεθεί η πιο κατάλληλη λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση την ερχόμενη Πέμπτη στις 4 το μεσημέρι.

COCA-COLA 3E
Συνεχίζονται οι απολύσεις

Μετά τις 35 απολύσεις στην Πάτρα, ακολούθησαν χτες άλλες 15 στην Αθήνα. Στο πλευρό των εργαζομένων απ' την πρώτη στιγμή η ταξική Ομοσπονδία Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Στον αγώνα κατά των απολύσεων πρωτοστατούν η ταξική Ομοσπονδία και το Συνδικάτο της Αττικής (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Στον αγώνα κατά των απολύσεων πρωτοστατούν η ταξική Ομοσπονδία και το Συνδικάτο της Αττικής (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σε επιπλέον 15 απολύσεις στο τμήμα πωλήσεων της Αθήνας προχώρησε χτες η εργοδοσία της COCA-COLA 3E, που προστίθενται στις 35 απολύσεις πωλητών στο εργοστάσιο της Πάτρας. Οι εργαζόμενοι άμεσα προχώρησαν, χτες το απόγευμα, σε στάση εργασίας και ταυτόχρονη Γενική Συνέλευση, αποφασίζοντας τον άμεσο συντονισμό όλων των εργοστασιακών σωματείων της χώρας, προκειμένου να καθοριστεί η στάση τους απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως οι απολύσεις γίνονται με στόχο την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και τη σταδιακή αντικατάσταση με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δίχως δικαιώματα. Ο Κώστας Μίαρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, μιλώντας στον «Ρ», τόνισε: «Αυτή τη στιγμή η εργοδοσία έχει βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θέλει να εξαντλήσει όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που της έχει δώσει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Θέλει να πάει σε άλλες μορφές εργασιακών σχέσεων και γι' αυτό απολύει παλιούς εργαζόμενους. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι που απολύει έχουν 17 και 18 χρόνια στην εταιρεία». Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεωργόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου, χαρακτήρισε τις απολύσεις απροκάλυπτες.

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η ταξική Ομοσπονδία Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Χτες στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, η οποία και καλεί σε συντονισμό συνολικά των εργαζομένων του κλάδου σε ταξική κατεύθυνση, με στόχο την ουσιαστική προστασία των ανέργων, και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική που αναπαράγει την ανεργία και τις απολύσεις. Από την πλευρά τους η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ, αν και ενημερώθηκαν για τις απολύσεις και είχαν κληθεί στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της COCA-COLA, δεν παραβρέθηκαν.

Την ίδια στιγμή που η εργοδοσία έχει εξαπολύσει πογκρόμ απολύσεων, τα κέρδη της διαρκώς μεγεθύνονται. Ετσι, η «Coca-Cola 3E» ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 417 εκατ. ευρώ, για το εννεάμηνο του 2010 αυξημένα κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Στο ίδιο διάστημα, οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 643 εκατ., αυξημένες κατά 124 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Οργανώνουν γενικές συνελεύσεις

Σε γενικές συνελεύσεις προχωρούν τα ταξικά συνδικάτα με στόχο την οργάνωση της πάλης για την απόκρουση της εντεινόμενης αντεργατικής επίθεσης και τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της εργατικής - λαϊκής οικογένειας από την εξαθλίωση. Παράλληλα, μια σειρά κλάδοι βρίσκονται σε περίοδο εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών, στο επίκεντρο των οποίων μπαίνει αφενός η ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δύναμης, αφετέρου η ίδια η λειτουργία και παρέμβαση των συνδικάτων για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τον εργάτη.

Ετσι, αύριο, Σάββατο 20 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., προχωρά σε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση το Σωματείο Οικοδόμων Ζακύνθου.

Την Κυριακή, 21 Νοέμβρη, σε γενική συνέλευση προχωρούν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» στην Αθήνα, στις 11 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β). Ακόμα, το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Αττικής και Περιχώρων, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, 2ος όροφος). Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (3ος όροφος).

Τη Δευτέρα, 22 Νοέμβρη, σε γενική συνέλευση καλεί η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών του νομού Αττικής, στα γραφεία του σωματείου στο ΕΚΑ (Μάρνη και Γ' Σεπτεμβρίου, 2ος όροφος), στις 5.30 μ.μ.

Την Κυριακή, 5 Δεκέμβρη εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ζακύνθου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ»
Αντιστέκονται στις επιδιώξεις της εργοδοσίας

Μια πρώτη απάντηση έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης λευκού κρέατος «Κελαϊδίτης ΕΠΕ» στην Εύβοια, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και τους συνδικαλιστές του χώρου, πραγματοποιώντας δυναμική 2ωρη στάση εργασίας, κόντρα στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων - ιδιαίτερα των γυναικών - που δουλεύουν στο εργοστάσιο.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες, η εργοδοσία γνωστοποίησε στους εργαζόμενους περικοπές στις αμοιβές των υπερωριών, καθώς και εφαρμογή ενός συστήματος εργασίας (στο σφαγείο) σύμφωνα με το οποίο θα αμείβονται ανάλογα με τον όγκο της παραγωγής. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι μπορεί να εργάζονται για 10 ώρες την ημέρα μπορεί και έξι ή ακόμα να παραμένουν στο χώρο εργασίας 12 και 13 ώρες μέχρι να συμπληρώσουν 8ωρο. Για παράδειγμα, αν μία ημέρα ο όγκος της παραγωγής ισοδυναμεί με 2 ώρες δουλειάς, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να σταματούν, να χτυπούν την κάρτα και όταν θα ξαναπιάσουν δουλειά να χτυπούν εκ νέου την κάρτα μέχρι να συμπληρώσουν οκτάωρο. Αυτό μπορεί να συμβεί 3 ή και 4 φορές μέχρι τη συμπλήρωση του οκταώρου, ενώ θα παραμένουν στο χώρο εργασίας 12 και 13 ώρες!

Οι εργαζόμενοι, παρά την τρομοκρατία που ασκήθηκε από την εργοδοσία, συμμετείχαν καθολικά στη στάση εργασίας, αλλά και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην καντίνα του εργοστασίου.

Από τη Δευτέρα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στην εταιρεία κατασκευής πλαστικών σωλήνων «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΑΕ», στη Βοιωτία. Οι 250 εργαζόμενοι της εταιρείας παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες. Η εργοδοσία, από την πλευρά της, υπόσχεται πως θα εξοφλήσει τις οφειλές της μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Να σημειωθεί πως υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών τους τελευταίους εννιά μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ