ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΠΑΝΕΣ
Πρωτοφανής λεηλασία από τους τραπεζίτες

Περισσότερα από 200 δισ. ευρώ θα διατεθούν την τριετία 2009-2011 για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους

Κρίση ιλίγγου προκαλούν οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού του 2011.

Το 2009 πληρώθηκαν για τόκους και εξόφληση μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων χρεών 84,4 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο των τακτικών δαπανών του κράτους χρειάστηκαν 62,3 δισ. ευρώ.

Το 2010, τα αντίστοιχα ποσά ήταν της τάξης των 63,4 δισ. ευρώ, τη στιγμή που για πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 55,6 δισ. ευρώ.

Για το 2011 εκτιμάται ότι για την πληρωμή των τραπεζιτών θα πληρωθούν σε τόκους και εξόφληση χρεών 64,5 δισ. ευρώ, ενώ λιγότερα από 60 δισ. θα πληρωθούν σε μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις, επιδόματα και για το σύνολο των άλλων αναγκών λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο λαός της χώρας και ο κοινωνικός πλούτος που παράγει λεηλατείται προκειμένου να πληρωθούν οι ντόπιοι και ξένοι πιστωτές και τοκογλύφοι, οι οποίοι θησαυρίζουν ειδικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες κερδοσκοπώντας με το ελληνικό κρατικό χρέος.

Σε ό,τι αφορά τις πρωτογενείς δαπάνες, αυτές μεταξύ του 2009 και 2010 υπέστησαν κυριολεκτικά καθίζηση, καθώς μειώθηκαν κατά 10,7%, από 62,3 δισ. σε 55,63 δισ. ευρώ. Μειώθηκαν δηλαδή σε απόλυτα μεγέθη περισσότερο από 6,6 δισ. ευρώ.

Μετά τις καταστροφικές αυτές επιδόσεις, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί η αύξηση των πρωτογενών δαπανών το 2011 κατά ...0,5%.

Αλλά, ας μην πιστέψουν οι εργαζόμενοι ότι η κυβέρνηση έβαλε φρένο στον αντιλαϊκό της κατήφορο. Η ανεπαίσθητη αυτή αύξηση οφείλεται στην αντίστοιχη αύξηση των δαπανών του υπουργείου Εργασίας κατά 5,6% ή κατά 700 περίπου εκατ. ευρώ και αυτό λόγω της αύξησης των πιστώσεων που θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης... Με άλλα λόγια, τα ποσά αυτά πάλι στα θησαυροφυλάκια των επιχειρηματιών θα καταλήξουν, οι οποίοι, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, απομυζούν ζεστό κρατικό χρήμα.

Κατά τα άλλα, οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας, μετά τη μείωσή τους κατά 2,9% το 2010, θα μειωθούν κατά 4,1% το 2011 (από 7,3 σε 7 δισ. ευρώ), στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του πολλά υποσχόμενου κερδοφόρου τομέα της Υγείας.

Οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας, μετά την κατακόρυφη μείωσή τους κατά 9,2% το 2010, θα μειωθούν περαιτέρω κατά 3% το 2011 (από 6,5 σε 6,3 δισ. ευρώ).

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι δαπάνες του υπουργείου Πολιτισμού. Μετά τη μείωση τους κατά 13,3% το 2010, το 2011 θα πετσοκοπούν επίσης κατά 13,2%, από 605 σε 525 εκατ. ευρώ.

Μετά τη μείωσή τους το 2010 κατά 7,9%, οι γενικές κρατικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,4% το 2011 και να ανέλθουν στα 11,2 δισ, ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2009.

Μισθοί - συντάξεις

Το 14% αγγίζει η μείωση των δαπανών για μισθούς στο Δημόσιο τη διετία 2009-2011, σαν συνέπεια των άγριων περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, οι δαπάνες για μισθούς υποχώρησαν κατά 10,92% το 2010, που είναι και η χρονιά της μεγάλης σφαγής. Σε απόλυτους αριθμούς μειώθηκαν από 15,7 σε 14 δισ. ευρώ ή κατά 1,7 δισ. ευρώ. Στην πολύ μεγάλη αυτή μείωση έρχεται να προστεθεί και η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 3,08% το 2011. Σε απόλυτα μεγέθη οι σχετικές δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν από 14 δισ. ευρώ το 2010 σε 13,57 δισ. ευρώ το 2011.

Αντίστοιχα, μετά τη μείωση των δαπανών για συντάξεις κατά 5,48% το 2010 - από 6,6 σε 6,25 δισ. ευρώ - για το 2011 η ...μεγαλόκαρδη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να τις αυξήσει κατά ...0,2%! Ειδικότερα, στον κρατικό προϋπολογισμό το σχετικό κονδύλι, σε σχέση με το 2010, έχει αυξηθεί κατά 13 εκατ. ευρώ...

ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Γκρεμίζουν τις αποδοχές των εργαζομένων

Σχέδιο παραπέρα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας

MotionTeam

Γκρέμισμα των αποδοχών των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, απολύσεις όλων των συμβασιούχων των οποίων θα λήξει η σύμβαση, και οικονομικό μαρασμό στη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων, μαζί με την πολιτική παραπέρα ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, σε μια προσπάθεια κυβέρνησης - τρόικας με πολλαπλούς στόχους και συγκεκριμένα:

  • Να αποκαταστήσουν πλήρως τα λεγόμενα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στις Δημόσιες Επιχειρήσεις όπου αυτά κρίνεται ότι δεν εφαρμόζονται ακόμα.
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συμπράξεων με ιδιωτικές εταιρίες.
  • Να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους είτε με την απευθείας μεταφορά τους σε ιδιωτικούς ομίλους, είτε με την πώληση των κερδοφόρων τμημάτων τους.

Οι διατυπώσεις που υπάρχουν στην Εισηγητική Εκθεση είναι αποκαλυπτικές και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Στόχος κυβέρνησης και τρόικας για το 2011 είναι «η υλοποίηση δράσεων για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ», που στόχο θα έχουν «την αύξηση εσόδων, την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους». Η επιλογή είναι μονόδρομος και σημαίνει ταυτόχρονα και τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και την αύξηση των τιμολογίων των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σύμφωνα με το κείμενο της Εκθεσης, το 2001 θα πρέπει να εξασφαλιστεί:

Η «περαιτέρω μείωση μισθολογικού κόστους», δηλαδή, η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των αποδοχών των απασχολούμενων στις πρώην ΔΕΚΟ, με το επιχείρημα ότι τα εισοδήματά τους είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα άλλων εργαζομένων. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την κατακρεούργηση των επιδομάτων των εργαζομένων, που επιδιώκουν να διαμορφωθούν στο 10-15% των βασικών μισθών, με κατάργηση υπερωριών, εκτός έδρας, ειδικών συνθηκών κλπ.

Η «αύξηση των εσόδων» μέσα από τη ...βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή, την «αναπροσαρμογή των τιμολογίων» και άρα τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η «άμεση και ανταποδοτική εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας», δηλαδή, η παραχώρηση και πώληση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στις πρώην ΔΕΚΟ.

Η «περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους», που θα οδηγήσει σε παραπέρα υποβάθμιση της λειτουργικότητας και της απόδοσης των επιχειρήσεων αυτών.

Ο «έλεγχος της σκοπιμότητας των δαπανών», απαραίτητη επιλογή προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους στο επίπεδο των περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Στην εισηγητική έκθεση γίνεται ευρεία αναφορά στην κατάσταση που υπάρχει στις πρώην ΔΕΚΟ, ενώ ειδικό κεφάλαιο έχει αφιερωθεί στις 11 που θεωρούνται ιδιαίτερα ζημιογόνες και ελλειμματικές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι:

ΟΣΕ ΑΕ,

Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικών Υποδομών ΑΕ,

ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ,

ΗΣΑΠ ΑΕ,

ΗΛΠΑΠ ΑΕ,

ΕΘΕΛ ΑΕ,

ΕΑΣ ΑΕ,

Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

Ελληνική Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ,

Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας ΑΕ

Οργανισμός Διαχείρισης Ιπποδρομιών

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ειδικό κεφάλαιο στην αντιδραστική επίθεση της κυβέρνησης καταλαμβάνει το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και της παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στην Εκθεση παρουσιάζεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει ήδη καταρτιστεί, ενώ όπως είπε χτες ο υπουργός Οικονομικών, αναλυτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Τα σχέδια που ήδη υπάρχουν προβλέπουν να ιδιωτικοποιηθούν:

  • Το Καζίνο της Πάρνηθας, όπου το δημόσιο κατέχει το 49% των μετοχών.
  • Η Δημόσια επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) που σήμερα ανήκει κατά 65% στο δημόσιο, και την οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο ιταλικές πολυεθνικές του κλάδου της ενέργειας.
  • Η ΤΡΕΝΟΣΕ, που ανήκει 100% στο δημόσιο και για την οποία φέρονται να ορέγονται κινέζικα και γαλλικά μονοπώλια.
  • Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα που ανήκουν κατά 99,8% στο δημόσιο και περιλαμβάνουν 8 εργοστασιακά συγκροτήματα και τις επιχειρήσεις παραγωγής στρατιωτικού υλικού, ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ.
  • Η ΛΑΡΚΟ, η οποία ανήκει κατά 55,2% στο δημόσιο και για την οποία αναζητείται ...στρατηγικός επενδυτής
  • Η επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου της «Χόχτιφ», που ανήκει κατά 55% στο ελληνικό δημόσιο.
  • Το Φάσμα Συχνοτήτων που κατέχει το δημόσιο.
  • 4 αεροπλάνα «airbus A340», που προφανώς έχουν ξεμείνει από το ξεπούλημα της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ».
  • Η Εγνατία Οδός με την υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι στην Εκθεση του προϋπολογισμού υπάρχει ολόκληρος κατάλογος με το μετοχολόγιο του ελληνικού δημοσίου και τη συμμετοχή του σε δεκάδες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο κατάλογος αυτός προέκυψε από τις πρόσφατες καταγραφές - απογραφές που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποια δημόσια φιλέτα είναι προς παραχώρηση στο κεφάλαιο, στα πλαίσια της εγκληματικής πολιτικής που η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της ονομάζει ...«αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ανοιχτό το ζήτημα των μαζικών απολύσεων

Σαφέστατος ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με πρόσχημα την περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκβιάζει ποικιλότροπα τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, μην αποκλείοντας ακόμα και την εφαρμογή του μέτρου των μαζικών απολύσεων.

Τα μέτρα της κυβέρνησης τελειωμό δεν έχουν, καθώς μέσα στο 2010 θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» θα εφαρμοστεί νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πρόγραμμα «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Με ταξικό κυνισμό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και νέα μέτρα στήριξης των μεγάλων οικονομικών ομίλων που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2011. Στα πλαίσια αυτά προχωρούν σε μείωση του συντελεστή φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από 24% σε 20%, μειώνουν τον ΦΠΑ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από 11 σε 6,5%, και στηρίζουν τις τράπεζες με ζεστό χρήμα 10 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον βαθιάς κρίσης και μεγάλης ανόδου της ανεργίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της χώρας το 2010 θα μειωθεί κατά 4,2% και κατά 3% το 2011, ενώ η επίσημη ανεργία τον επόμενο χρόνο θα εκτιναχθεί στο 14,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Κυβέρνηση, ολιγαρχία και τρόικα ωθούν το λαό στη χρεοκοπία και στην απελπισία.

Οπως εξήγησε χτες ο υπουργός Οικονομικών για να μη γίνουν απολύσεις στις πρώην ΔΕΚΟ, πέραν των συμβασιούχων που έτσι κι αλλιώς θα μειωθούν, θα πρέπει να επιτευχθούν οι οικονομικοί τους στόχοι για τις επιχειρήσεις αυτές. Θα πρέπει να υπάρξει, δηλαδή, ταυτόχρονα αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών τους...

Καταφεύγοντας στη μαύρη προπαγάνδα, ισχυρίστηκε ότι οι μισθοί των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, είναι σήμερα υψηλότεροι κατά 40% από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 100% υψηλότεροι από τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι, η «εξυγίανση» των πρώην ΔΕΚΟ προϋποθέτει τη μείωση της μισθολογικής τους δαπάνης, ενώ, εκβιάζοντας απροκάλυπτα τους εργαζόμενους, υποστήριξε ότι θα υπάρξουν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας... «Εναλλακτικές προτάσεις» του τύπου, μείωση μισθού ή απολύσεις.

Δραστικές μειώσεις μισθών προβλέπονται και για το Δημόσιο (μέσω του ενιαίου μισθολογίου, όπου, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, θα επιχειρήσουν να διαιρέσουν τους εργαζόμενους σε νεοπροσλαμβανόμενους και εν ενεργεία υπαλλήλους), αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της διάλυσης των εργασιακών συμβάσεων.

Τέλος, για την εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ανέφερε ότι το μέτρο θα ισχύσει από τον Οκτώβρη του 2011, ενώ για να «απαλύνει τον πόνο» υποστήριξε ότι θα δοθεί επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιμεριστεί μεταξύ του 2010 και του 2011...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητάει να συμπράξει ο λαός στη σφαγή του

«Καλύτερη συμμετοχή του πολίτη» για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού απαίτησε χτες ο πρωθυπουργός

Την κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στο λαό ανήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας «νέα αρχή» το βάναυσο προϋπολογισμό που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Προκαλώντας χωρίς όριο, έδωσε «συγχαρητήρια» στο λαό που άντεξε μέσα στο 2010 (!) και απαρίθμησε ένα ένα τα νέα μέτρα που θα ακολουθήσουν το 2011, ζητώντας την «καλύτερη συμμετοχή του πολίτη» για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Εστρωσε το έδαφος για τα χειρότερα, κάνοντας λόγο για «χειρότερη αφετηρία» εξαιτίας των φουσκωμένων ελλειμμάτων και ζήτησε νέα μέτρα ύψους 14,4 δισ. ευρώ! «Με την πρόσφατη αποτίμηση, των ελλειμμάτων μας, του 2009, άλλαξε αφετηρία. Η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε φέτος πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι προβλέπαμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα που ο Γ. Παπανδρέου παρουσίαζε έναν προϋπολογισμό που περιλαμβάνει μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δραστικές περικοπές στην Υγεία, μειώσεις μισθών, μπαράζ νέων φόρων και αύξηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, ισχυριζόταν προκαλώντας τη νοημοσύνη του λαού: «Δεν θα υπάρξει καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, ούτε φορολογικές αυξήσεις».

Δείχνοντας τη βαρβαρότητα των μέτρων, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε «μαχαίρι στην "κακοδιαχείριση" στα δημόσια νοσοκομεία», δηλαδή περικοπές προσωπικού και υγειονομικού υλικού που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Παράλληλα, κάλεσε τους υπουργούς να καταθέσουν προτάσεις για «την κατάργηση, ενσωμάτωση και συγχώνευση φορέων των υπουργείων τους», καθώς και να «αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό», δίνοντας το σύνθημα για οριστικό κλείσιμο υπηρεσιών που θα συνδεθούν με απολύσεις εργατοϋπαλλήλων του Δημοσίου.

Τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης έσπευσαν να στηρίξουν όλοι οι υπουργοί. Η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι «δεν αρκεί απλώς η τήρηση του Μνημονίου, αλλά απαιτείται ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο», δείχνοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση δε θα έχει ημερομηνία λήξης. Η ίδια είπε ότι «δεν πρέπει η κυβέρνηση να ενοχοποιεί συνεχώς τη ΝΔ, καθώς χωρίς συναινέσεις και χωρίς την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση».

Προκαλώντας τον ελληνικό λαό, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας κάλεσε τους συναδέλφους του «να μη μιλάμε για μέτρα, αλλά για πολιτικές»! Ο Αν. Λοβέρδος, τέλος, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξουν περικοπές σε όλα τα υπουργεία», ενώ σε μια προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, υπήρξαν υπουργοί που μετά το υπουργικό συμβούλιο διέρρεαν ότι «ζήτησαν να υπάρξουν προσλήψεις»...

Περικοπές και σε επιδόματα

Τη «μερίδα του λέοντος» των περικοπών αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας το οποίο θα «εξοικονομήσει» - σύμφωνα με την κυβερνητική αργκό - 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της «εξοικονόμησης» θα πληρωθεί από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους των Ταμείων, στους οποίους θα φορτωθεί το κόστος των παροχών υγείας που μέχρι τώρα δινόταν από τα Ταμεία. Επιπλέον θα περικοπούν άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ από τα επιδόματα που δίνουν Οργανισμοί που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας και αυτό όταν ήδη φορείς όπως ο ΟΑΕΔ, η Εργατική Κατοικία και η Εργατική Εστία δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις κοινωνικές ανάγκες.

Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε χτες το σχέδιο νόμου για τον ΟΜΕΔ, με το οποίο, κατ' απαίτηση του ΣΕΒ αλλά και όπως έχει συνομολογηθεί στο μνημόνιο, υπονομεύεται και η ελάχιστη δυνατότητα των συνδικάτων να προσφεύγουν στη διαιτησία για να συνάπτουν συλλογική σύμβαση. Με το σχέδιο νόμου, ο ΟΜΕΔ υποχρεώνεται να αποφασίζει με βάση την «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», ενώ όταν η εργοδοσία δεν ικανοποιείται από την απόφαση μπορεί να προσφεύγει στα δικαστήρια και να εμπλέκει τους εργαζόμενους σε δικαστικούς κυκεώνες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ