Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ανοιχτό το ζήτημα των μαζικών απολύσεων

Σαφέστατος ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με πρόσχημα την περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκβιάζει ποικιλότροπα τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, μην αποκλείοντας ακόμα και την εφαρμογή του μέτρου των μαζικών απολύσεων.

Τα μέτρα της κυβέρνησης τελειωμό δεν έχουν, καθώς μέσα στο 2010 θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» θα εφαρμοστεί νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πρόγραμμα «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Με ταξικό κυνισμό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και νέα μέτρα στήριξης των μεγάλων οικονομικών ομίλων που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2011. Στα πλαίσια αυτά προχωρούν σε μείωση του συντελεστή φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από 24% σε 20%, μειώνουν τον ΦΠΑ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από 11 σε 6,5%, και στηρίζουν τις τράπεζες με ζεστό χρήμα 10 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον βαθιάς κρίσης και μεγάλης ανόδου της ανεργίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της χώρας το 2010 θα μειωθεί κατά 4,2% και κατά 3% το 2011, ενώ η επίσημη ανεργία τον επόμενο χρόνο θα εκτιναχθεί στο 14,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Κυβέρνηση, ολιγαρχία και τρόικα ωθούν το λαό στη χρεοκοπία και στην απελπισία.

Οπως εξήγησε χτες ο υπουργός Οικονομικών για να μη γίνουν απολύσεις στις πρώην ΔΕΚΟ, πέραν των συμβασιούχων που έτσι κι αλλιώς θα μειωθούν, θα πρέπει να επιτευχθούν οι οικονομικοί τους στόχοι για τις επιχειρήσεις αυτές. Θα πρέπει να υπάρξει, δηλαδή, ταυτόχρονα αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών τους...

Καταφεύγοντας στη μαύρη προπαγάνδα, ισχυρίστηκε ότι οι μισθοί των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, είναι σήμερα υψηλότεροι κατά 40% από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 100% υψηλότεροι από τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι, η «εξυγίανση» των πρώην ΔΕΚΟ προϋποθέτει τη μείωση της μισθολογικής τους δαπάνης, ενώ, εκβιάζοντας απροκάλυπτα τους εργαζόμενους, υποστήριξε ότι θα υπάρξουν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας... «Εναλλακτικές προτάσεις» του τύπου, μείωση μισθού ή απολύσεις.

Δραστικές μειώσεις μισθών προβλέπονται και για το Δημόσιο (μέσω του ενιαίου μισθολογίου, όπου, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, θα επιχειρήσουν να διαιρέσουν τους εργαζόμενους σε νεοπροσλαμβανόμενους και εν ενεργεία υπαλλήλους), αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της διάλυσης των εργασιακών συμβάσεων.

Τέλος, για την εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ανέφερε ότι το μέτρο θα ισχύσει από τον Οκτώβρη του 2011, ενώ για να «απαλύνει τον πόνο» υποστήριξε ότι θα δοθεί επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιμεριστεί μεταξύ του 2010 και του 2011...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ