Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Συγκρούσεις και κολεγιές για τα καπιταλιστικά συμφέροντα

Ενα βήμα πριν από την ένταξή της στο μηχανισμό δανειοδότησης της ΕΕ είναι η Ιρλανδία

Ο πόλεμος του δολαρίου με το ευρώ έχει τη δική του συμβολή στις ραγδαίες εξελίξεις που καταγράφονται στην ευρωζώνη, με το λαό να καλείται να πληρώσει τη νύφη

Eurokinissi

Ο πόλεμος του δολαρίου με το ευρώ έχει τη δική του συμβολή στις ραγδαίες εξελίξεις που καταγράφονται στην ευρωζώνη, με το λαό να καλείται να πληρώσει τη νύφη
Η δεδομένη πλέον ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό δανειοδότησης των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποφευχθούν παραπέρα κλυδωνισμοί στο ευρώ και να διασφαλιστούν τα κεφάλαια των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ, αλλά και η αποφασιστικότητα της Γερμανίας να επιδιώξει μέχρι τέλους τη συμμετοχή ιδιωτών στο «μηχανισμό στήριξης» για τις χώρες που θα τον έχουν ανάγκη μετά το 2013, κυριάρχησαν και χτες στις δηλώσεις τεχνοκρατών της ΕΕ και σε δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και αμερικάνικου Τύπου.

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ξανά χτες ότι η κυβέρνησή της είναι «απολύτως πεπεισμένη» πως οι τράπεζες του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να συμμετάσχουν στο μηχανισμό δανειοδότησης, επαναλαμβάνοντας ότι το ευρώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα συμφέροντα της χώρας της.

Την ίδια ακριβώς θέση διατυπώνει και η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), καλώντας τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στη «διάσωση» κρατών, με στόχο κυρίως να διασφαλίσουν τα δικά τους κεφάλαια, αφού είναι τεράστιες οι ληστρικές για το λαό επενδύσεις ιδιωτών σε ομόλογα ευρωπαϊκών κρατών, όπου η κρίση βαθαίνει επικίνδυνα.

Δεδομένο θεωρεί η τράπεζα ένα «αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων» που θα συνοδεύει την ένταξη μιας χώρας στο μηχανισμό δανειοδότησης, με στόχο να αποτελέσει αυτός το μαστίγιο για σαρωτικές ανατροπές σε βάρος του λαού.

Ανησυχούν για το ευρώ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, και η ανάλυση που επιχειρεί ο επικεφαλής της Deutshce Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, ο οποίος δηλώνει ανήσυχος ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης επιταχύνει το ντόμινο της κατάρρευσης οικονομιών, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, βάζοντας σε κίνδυνο πλέον και το γερμανικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο - μαζί με τις βρετανικές τράπεζες - είναι «φορτωμένο» με περισσότερα από 240 δισ. ευρώ ιρλανδικά ομόλογα.

Οπως σημειώνεται στην ανάλυση, «γερμανικές, γαλλικές, βρετανικές και ολλανδικές τράπεζες κουβαλάνε στα χαρτοφυλάκιά τους "τόνους" κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τι θα γίνει με όλα αυτά τα "χαρτιά" αν η πολιτική της κας Μέρκελ σπρώξει τις χώρες αυτές σε χρεοστάσιο ή οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του χρέους τους;».

Ο τραπεζίτης εκτιμά ακόμα ότι η σημερινή κυβέρνηση της Γερμανίας επιδιώκει τον περιορισμό της Ευρωζώνης σε ένα στενότερο κύκλο «ανταγωνιστικών οικονομιών», από τον οποίο περισσεύει ο ευρωπαϊκός νότος, στο πλαίσιο πάντα της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Στον απόηχο τέτοιων και άλλων εκτιμήσεων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε χτες τη «βαθιά του ανησυχία» σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Στις μυλόπετρες της ΕΕ ο ιρλανδικός λαός

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, η κυβέρνησή της εμφανίζεται έτοιμη να δεχθεί σημαντικό πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, Πάτρικ Χόνοχαν, ο οποίος τοποθετεί το ύψος του πακέτου αυτού σε «δεκάδες δισ. ευρώ».

Για το σκοπό αυτό, από χτες βρίσκεται στην Ιρλανδία κλιμάκιο τεχνοκρατών από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για περαιτέρω συνομιλίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιτόκιο δανεισμού θα διαμορφωθεί στο 5%, το οποίο θα φορτωθεί εξ ολοκλήρου στις πλάτες του ιρλανδικού λαού, μαζί με τα επιπλέον άγρια μέτρα που θα συνοδεύουν το δάνειο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Νιλ Γουόλιν, εκτίμησε χτες από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ότι τα προβλήματα της Ιρλανδίας δε θα έχουν καμία ουσιαστική επίπτωση στην αμερικανική οικονομία και εξέφρασε την πίστη του ότι «η Ευρώπη και η Ιρλανδία θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση». Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές πολυεθνικές ήταν από τις πλέον ευνοημένες από τις σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές που συνόδευσαν το «ιρλανδικό θαύμα» στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στην Ιρλανδία, το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδιδε χτες ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από πλευράς χορηγήσεων, η Τράπεζα της Ιρλανδίας, υπέστη μείωση των καταθέσεών της κατά 10 δισ. ευρώ στο περασμένο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτέμβρη. Οι ιρλανδικές τράπεζες είναι απόλυτα εξαρτημένες για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, στο «Bloomberg», ο δανεισμός των ιρλανδικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον περασμένο μήνα αυξήθηκε κατά 7% και έφτασε τα 130 δισ. ευρώ. Αλλες πηγές εκτιμούν ότι το έλλειμμα της χώρας - μαζί με τα κεφάλαια που θα διατεθούν για τις τράπεζες - φτάνει φέτος το 32% του ΑΕΠ της χώρας.

«Αναδιάρθρωση» βολική για τους δανειστές

Στο μεταξύ, φανερώνοντας το μέγεθος της συγχρονισμένης κρίσης, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά σε έκθεσή του ότι τα 33 πλούσια, βιομηχανικά κράτη που τον απαρτίζουν πρέπει να αρχίσουν να «σφίγγουν» τη δημοσιονομική τους πολιτική στη διάρκεια του επόμενου έτους. «Τα μέτρα λιτότητας δε συνιστούν πολιτική αυτοκτονία, ιδιαίτερα εάν έχει γίνει κατανοητή (στο ευρύ κοινό) η αναγκαιότητά τους», επισημαίνει προκλητικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στο πρακτορείο «Ρόιτερς».

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι «η παγκόσμια ανάπτυξη δε θα είναι τόσο ταχεία το επόμενο έτος (σ.σ. έναντι του τρέχοντος), καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάμπτουν με βραδύτερο ρυθμό και η ανάπτυξη των αναδυομένων οικονομιών εμφανίζεται μέτρια».

Σε έκθεση τέλος της Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες καταγράφεται σαν «ορατό» το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης χρέους για την Ελλάδα τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια και ενδέχεται να γίνει με συναίνεση ακόμη και των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Ο όμιλος εκτιμά πως μια μείωση της αξίας των ομολόγων κατά 10%, θα μειώσει σε ανάλογο ποσοστό το χρέος και περίπου κατά 0,5-0,6% το έλλειμμα.

Η τράπεζα υποστηρίζει πως το 2015 τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν αλλάξει χέρια και πλέον οι κάτοχοί τους (η πλειονότητά τους έστω) θα είναι όσοι τα αγόρασαν αρκετά χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας. Κατά συνέπεια, ισχυρίζεται, μια μείωση κατά 10%, θα αποφέρει όφελος στη χώρα και δε θα στοιχίσει στους τότε κατόχους ομολόγων.

Πρόκειται για μια ακόμα ομολογία ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού, αλλά τη διασφάλιση των κεφαλαίων τόσο του καπιταλιστικού κράτους, όσο και των μεγαλοδανειστών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ