ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ»
Κλιμακώνουν τον αγώνα με 24ωρη παναττική απεργία

Το Σάββατο 27 Νοέμβρη σε όλα τα καταστήματα της επιχείρησης στην Αττική

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση στα «Πράκτικερ»
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση στα «Πράκτικερ»
Αποφασιστική συνέχεια στον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, που έφτασαν τις 85 συνολικά μέσα στο 2010 και την τρομοκρατία, δίνουν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της πολυεθνικής «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» με 24ωρη απεργία το Σάββατο, 27 Νοέμβρη.

Την απόφαση για την απεργία πήρε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μετά από πρότασή του που έγινε ομόφωνα αποδεκτή στην έκτακτη σύσκεψη των εργαζομένων στα «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ», την περασμένη Κυριακή.

Οπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος «για την πολυεθνική "Πράκτικερ" και κάθε μονοπώλιο, οι εργαζόμενοι αποτελούν λειτουργικό κόστος και αναλώσιμο είδος. Τι και αν η γιγάντωση του ομίλου στην Ελλάδα με αρκετά νέα καταστήματα, έχει πατήσει πάνω στον ιδρώτα των εργαζομένων; Τι και αν το στομάχι της εργοδοσίας μπούκωσε από τα κέρδη; Οι απολύσεις έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν, να σπείρουν απογοήτευση, να μας κάνουν να σκύψουμε το κεφάλι. Είναι αδίστακτοι και οργανωμένοι αλλά δεν είναι ανίκητοι. Τα όριά τους φτάνουν μέχρι να κατανοήσουμε εμείς οι ίδιοι τη δύναμή μας. Χωρίς εμάς η επιχείρηση δεν μπορεί να δουλέψει. Χωρίς αυτούς μπορούμε».

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση «χρειάζεται ταξική, οργανωμένη και αποφασιστική απάντηση, μαζικός και οργανωμένος αγώνας. Να σμίξουν η αγανάκτηση, οι αντιδράσεις, ο θυμός, οι ανάσες όλων των εργαζομένων οι αγωνίες τους σε κάθε κατάστημα. Να δοθεί ενιαία και από το σύνολο των εργαζομένων, αγωνιστική απεργιακή απάντηση, που θα είναι τοίχος, φράγμα, εμπόδιο στα αντεργατικά σχέδια της εταιρείας».

Τέλος, ο Σύλλογος τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στα «Πράκτικερ» δεν είναι μόνοι τους «τα ταξικά σωματεία της Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εκφράζουν την ενεργητική συμπαράσταση στον αγώνα σας».

«ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ»
Θέλει να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις

Αμεση απάντηση της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων

Να ακυρώσει την επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) επιδιώκει η εργοδοσία της εταιρείας «ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ», η οποία δραστηριοποιείται στις συσκευασίες υλικών. Με μια ανακοίνωση - «μνημείο» η εργοδοσία εφαρμόζει στην πράξη την άγρια αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Στην ανακοίνωσή της, με ημερομηνία 17 Νοέμβρη 2010, η εργοδοσία αναφέρει πως εφόσον παρήλθε το 6μηνο από την καταγγελία της Σύμβασης του έτους 2009 από το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων (3/3/2010), δεν υπάρχει αναγκαστική ισχύ της σύμβασης. Αναλυτικά, η εργοδοσία, απευθυνόμενη στο επιχειρησιακό σωματείο, αναφέρει: «Μετά την εκ μέρους σας καταγγελία και την παρέλευση εξαμήνου δεν υφίσταται πλέον επιχειρησιακή ΣΣΕ με αναγκαστική ισχύ. Κατόπιν αυτού η διαπραγμάτευση και σύναψη νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ δεν δύναται να έχει ως σημείο αναφοράς και ακολουθίας τη μη υφιστάμενη πλέον Σύμβαση του 2009 και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση».

Αλλά η εταιρεία δε μένει εκεί. Αναφέρει επιπλέον, πως η υπάρχουσα ΣΣΕ του έτους 2009 ισχύει μόνο για όσους εργαζόμενους δουλεύουν στην εταιρεία μέχρι και τις 3 Σεπτέμβρη 2010 (δηλαδή έξι μήνες μετά την καταγγελία της σύμβασης), και πάλι, όμως, «ως περιεχόμενο των ατομικών συμβάσεων εργασίας». Στην ουσία, δηλαδή, για τους νεοπροσλαμβανόμενους, δεν ισχύει καμιά επιχειρησιακή ΣΣΕ και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος των ατομικών συμβάσεων εργασίας! Σε όλα αυτά, φυσικά, η εργοδοσία, επικαλείται τη νομιμότητα που θέσπισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ: «Επιβεβαιώνεται πλήρως - αναφέρει συγκεκριμένα - η εκ μέρους μας τήρηση της νομιμότητα και η καλοπιστία μας...».

Αμεση ήταν η απάντηση της ταξικής Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, που με κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν: «Η ενέργεια αυτή έρχεται σαν συνέχεια του αντεργατικού μνημονίου της κυβέρνησης, της μηδενικής αύξησης που υπέγραψε παρά τις τεράστιες απώλειες εισοδήματος, η Διοίκηση της ΓΣΕΕ (3ετή μείωση μισθών) καθώς και της βούλησης της κυβέρνησης να καταργήσει - μειώσει παραπέρα του μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καταργώντας τις ΣΣΕ εργασίας.

Με πρόσχημα την κρίση επιδιώκουν να καταργήσουν εργατικά δικαιώματα. Ρίχνουν τα βάρη στις πλάτες των εργατών. Μόνο ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει με 5,2%. Τόση είναι η μείωση του 0%». Και οι διοικήσεις των δύο ταξικών σωματείων απαιτούν: «Τώρα να υπογραφούν ικανοποιητικές αυξήσεις στις ΣΣΕ του 2010. Κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις. Οχι στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα

Τον τρίτο μήνα απλήρωτοι από μισθούς και επιδόματα αδείας διανύουν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ». Σε επαγρύπνηση απέναντι σε οτιδήποτε μπορεί να ετοιμάζει η εργοδοσία, καλεί τους εργαζόμενους η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ».

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα (για τη ρύθμιση χρεών προς τους πιστωτές), ενώ παράλληλα έχει βάλει μπροστά σχέδιο «εξυγίανσης» και με τις πλάτες της πλειοψηφίας στην κλαδική Ομοσπονδία (ΠΑΣΚΕ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΔΑΚΕ) επιχειρεί την χρηματοδότησή της με τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου. «Το άρθρο 99, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, που μας βάζει στην ίδια μοίρα με τους προμηθευτές και το "θαλασσοδάνειο" που επιδιώκει να πάρει η εργοδοσία των "ΑΤΛΑΝΤΙΚ" σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, όχι μόνο δε θα μας λύσει το πρόβλημα αλλά θα επιτρέψει στην εργοδοσία να μας τινάξει από την πλάτη της σαν τσιμπούρια».

Καλεί όλους τους εργαζόμενους στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» να παλέψουν μαζί με το κλαδικό τους συνδικάτο και τα σωματεία που στηρίζουν τον αγώνα τους. Να γυρίσουν την πλάτη στο ξεπουλημένο επιχειρησιακό σωματείο που έχει στήσει η εργοδοσία. Σημειώνει δε ότι με παρέμβαση του κλαδικού σωματείου της Θεσσαλονίκης εργαζόμενοι από δυο καταστήματα της επιχείρησης που άλλαξαν χέρια κράτησαν τις δουλειές τους με τα ίδια δικαιώματα. «Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση απέναντι σε οτιδήποτε μας ετοιμάζει η εργοδοσία. Να μην υπογράψουμε τίποτα αν δεν έχουμε έρθει σε επαφή με το σωματείο μας. Μόνο με την οργάνωση και την αλληλεγγύη με τους άλλους εργαζόμενους του κλάδου μπορούμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμά μας στη δουλειά και τη ζωή», καταλήγει.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Κλείνουν οι κλινικές η μία μετά την άλλη

Σε κλείσιμο οδηγείται το Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου, αφού μετά και την πρόσφατη αποχώρηση ενός γιατρού, έχει μείνει μόνο ένας γιατρός για να καλύψει τις ανάγκες που - σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου - θα έπρεπε να καλύψουν εφτά ειδικοί νεφρολόγοι.

Σύμφωνα με τον μοναδικό εναπομείναντα γιατρό, η διοίκηση αρνήθηκε την πρόταση για την απόσπαση ενός ακόμα γιατρού στην κλινική και αποφάσισε «να ανασταλεί η λειτουργία της Νεφρολογικής Κλινικής και της Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης και οι νεφρολογικοί ασθενείς να νοσηλεύονται στις Παθολογικές Κλινικές με ευθύνη των παθολόγων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και φροντίδα των ασθενών και κυρίως για τους ασθενείς σε περιτοναϊκή κάθαρση.

Χτες, στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του ΜΑΣ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της διοίκησης του νοσοκομείου, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση. Ηδη, έχει ανασταλεί η λειτουργία της Ψυχιατρικής και Νευρολογικής Κλινικής και τώρα οδηγείται στο κλείσιμο και η Νεφρολογική Κλινική, ενώ σχεδόν όλα τα περιστατικά κατευθύνονται στις Παθολογικές Κλινικές. Απαίτησαν να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού για να μπορεί το νοσοκομείο να λειτουργήσει πλήρως.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Παράσταση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» αποφασίστηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Διοικητή την προσεχή Πέμπτη, 25.11.2010, με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία στελεχών του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο και πήρε μέρος και το Σωματείο των εργαζομένων.

Στο νοσοκομείο υπηρετούν 24 επικουρικοί νοσηλευτές και 11 επικουρικοί γιατροί που θα απολυθούν μόλις τελειώσουν οι συμβάσεις τους. Συνολικά, οι άμεσες ανάγκες του νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» για το νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν τα 100 άτομα, ενώ η κυβέρνηση επαίρεται για την ορκωμοσία έξι μόνιμων νοσηλευτών πριν μια βδομάδα.

Σε υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι προς τον Διοικητή του νοσοκομείου τονίζουν: «Σήμερα με το υπάρχον μόνιμο προσωπικό είναι αδύνατο να λειτουργήσει το νοσοκομείο, ούτε τα υπάρχοντα αλλά και ούτε τα προγραμματισμένα νέα τμήματα, καθώς υπάρχουν αθρόες αποχωρήσεις λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Θεωρούμε απαράδεκτο το καθεστώς της ημιανεργίας και του έμμεσου εκβιασμού μπροστά στο αναφαίρετο δικαίωμά μας για σταθερή εργασία. Ζητάμε να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να μην απολυθεί κανένας. Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ