ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Απαραίτητη η ενίσχυση της αλληλεγγύης

Διεξήχθη η 6η Διεθνής Διάσκεψη για την απελευθέρωση των «5»

Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές
Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές
ΧΟΛΓΚΙΝ.--

Την απαίτηση της άμεσης και άνευ όρων απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών αγωνιστών που παραμένουν ακόμα άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ διατράνωσαν οι συμμετέχοντες της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για την απελευθέρωση των πέντε. Υπενθυμίζεται πως οι «5» συνελήφθησαν το 1998 και αφού αντιμετώπισαν μια στημένη δίκη και πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες παραμένουν άδικα φυλακισμένοι, επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι ενάντια στο Νησί της Επανάστασης.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι από 56 χώρες συμμετείχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη 6η Διεθνή Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ολγκίν της Κούβας όπου, αφού αντάλλαξαν εμπειρίες της δράσης των οργανώσεών τους, σημείωσαν την ανάγκη να ενισχυθούν παραπέρα οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με τους «5».

Με μήνυμά τους στους συμμετέχοντες, ο Πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν απαίτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να διατάξει την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των «5», ενώ αναγνώρισε πως η ενίσχυση της αλληλεγγύης μπορεί να τον αναγκάσει να διορθώσει αυτήν την αδικία. Το γεγονός ότι οι εγκληματίες Ποσάδα Καρίλες και Ορλάντο Μπους - που έχουν ομολογήσει τις πράξεις τους - κυκλοφορούν ελεύθεροι στο Μαϊάμι και λαμβάνουν εύσημα από τις τοπικές αρχές είναι απόδειξη πως προωθείται η τρομοκρατία και πως η Κούβα συνεχίζει να υπόκειται σε τρομοκρατικές απειλές, πρόσθεσε.

Το Σάββατο, περίπου 10.000 άνθρωποι, μαζί με τους 300 συμμετέχοντες από το εξωτερικό, αψηφώντας τη βροχή, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Ολγκίν απαιτώντας την απελευθέρωση των «5» και κατέληξαν στο μνημείο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ακριβή υπόθεση η Υγεία για εκατομμύρια εργαζόμενους

BEΡΟΛΙΝΟ.--

Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Ετησίως κάπου 100.000.000 άλλοι παίρνουν το δρόμο της φτώχειας εξαιτίας των τεράστιων λογαριασμών που καλούνται να πληρώσουν σε νοσοκομεία και γιατρούς. Αυτά μεταξύ άλλων επισημαίνονται στη νέα ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που παρουσιάστηκε χτες στο Βερολίνο σχετικά με τις δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι συντάκτες της έκθεσης παρατήρησαν μεταξύ άλλων:

  • Από τα 5,3 τρισ. δολάρια που δαπανώνται κάθε χρόνο παγκοσμίως για τον τομέα της Υγείας κάπου 300.000.000 δολάρια «εξαφανίζονται» λόγω λαθών και διαφθοράς.
  • Το ένα τέταρτο των κρατικών δαπανών για την αγορά φαρμάκων «χάνεται» στο δρόμο με κόστος περίπου 23 δισ. δολάρια το χρόνο στις πλούσιες χώρες.
  • Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν τα διπλάσια για φάρμακα και δίνουν πάνω από το 50% του μέσου όρου των υγειονομικών δαπανών για ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό που τελικώς δε χρησιμοποιείται. Επιπλέον, ορισμένες χώρες πληρώνουν περισσότερα σε φάρμακα σε σχέση με άλλες, καθώς οι τιμές των σκευασμάτων είναι έως και 67 φορές υψηλότερες σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο...
  • Το 40% των δαπανών για την Υγεία πάει σε πανάκριβα και άχρηστα φάρμακα (προκειμένου να γεμίσουν οι τσέπες των φαρμακοβιομηχάνων) και σε ανεπαρκή νοσοκομειακή περίθαλψη ή κακή χρήση του χρόνου των ειδικευμένων επαγγελματιών.
  • Οι μισοί από τους ασθενείς παγκοσμίως παίρνουν φάρμακα δίχως συνταγή γιατρού.
  • Μία πιο ορθή χρήση φαρμάκων θεωρείται πως θα εξοικονομούσε τουλάχιστον το 5% των δημόσιων δαπανών για την Υγεία.
  • Για να μην παραμένει πληγή για την τσέπη των εργαζομένων η Υγεία, οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να ανέλθουν στο 20% παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση που πλήττει πολλές χώρες.
  • Πάνω από το 50% του ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού που «χαρίζουν» οι πλούσιες χώρες στις αναπτυσσόμενες δε χρησιμοποιείται καθώς είναι ακατάλληλος ή άχρηστος!

Οι ερευνητές του ΠΟΥ προτείνουν μεταξύ άλλων στις κυβερνήσεις «εναλλακτικές» πηγές εσόδων από εισφορές όπως η φορολόγηση προϊόντων καπνού ή αλκοόλ, συναλλαγματικών συναλλαγών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Εξυπακούεται πως δεν περνά από το μυαλό των συντακτών της έκθεσης του ΠΟΥ ούτε καν η ιδέα για δωρεάν δημόσια συστήματα Υγείας παντού, όπου οι πολυεθνικές του φαρμάκου δε θα εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, ούτε θα κάνουν έρευνες με μοναδικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους...

ΗΠΑ
Τέλος επιδομάτων για 2 εκατομμύρια ανέργους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μαύρες» οι προβλέψεις 51 οικονομολόγων για την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του «National Association for Business Economics», καθώς θεωρούν ότι η οικονομία δεν πρόκειται να ενισχυθεί το επόμενο έτος, 2011, καθώς οι θέσεις εργασίας δεν πρόκειται να αυξηθούν αφού οι επιχειρήσεις περιορίζουν τις προσλήψεις και οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους. Εξίσου δυσοίωνες και οι προβλέψεις για την ανεργία, καθώς εκτιμάται ότι θα καμφθεί ελάχιστα, από το 9,65 που είναι επισήμως φέτος στο 9,4% το 2011 και ίσως στο 9,2% το 2012.

Οι προβλέψεις αυτές έρχονται στον απόηχο της καταψήφισης στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, της παράτασης του προγράμματος κατεπείγουσας χορήγησης επιδομάτων ανεργίας σε περίπου 2 εκατομμύρια ανέργους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011. Μία καταψήφιση που αποκαλύπτει τον ανάλγητο και βάρβαρο χαρακτήρα της πολιτικής τάξης που το μόνο που επιδιώκει είναι η σύνθλιψη των εργαζομένων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Τον περασμένο Ιούλιο το Κογκρέσο είχε εγκρίνει τη χορήγηση βοήθειας στους ανέργους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, περίπου δύο εκατομμύρια άτομα, το δικαίωμα των οποίων στο επίδομα λήγει, θα στερηθούν όχι μόνο την οικονομική στήριξη αλλά και των δικαιωμάτων τους στην υγειονομική περίθαλψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ