ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Συμφώνησαν τα νέα μέτρα - συμφορά για το λαό

Εργασιακά, απολύσεις, συγχωνεύσεις και κατάργηση δημόσιων οργανισμών στην ημερήσια διάταξη. Σήμερα η συνέντευξη Τύπου της τρόικας

Κόλαση για εκατομμύρια εργαζόμενους φέρνουν οι νέες συμφωνίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα, καθώς, μετά τις βίαιες ανατροπές ολόκληρο το 2010 (μείωση μισθών, εργασιακά, ασφαλιστικό σύστημα, αύξηση φορολογίας, δραστικές περικοπές δαπανών), η αιχμή της επίθεσης κατευθύνεται τώρα στο «σκληρό πυρήνα» της κρατικής διοίκησης.

Στο στόχαστρο τώρα μπαίνουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ο κατώτατος μισθός, οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η κατάργηση και συγχώνευση φορέων, μη εξαιρουμένων και των νοσοκομείων, νέο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων, νέες περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στις πρώην ΔΕΚΟ (συγκοινωνιακοί φορείς κλπ.), η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ενέργειας, αλλά και των μεγάλων υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι) και η εκποίηση των «φιλέτων» της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Ολα αυτά τα θέματα, τα οποία απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, συζητήθηκαν χτες στη, μακράς διάρκειας, συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με την τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Παρά την περί του αντιθέτου φημολογία, ότι δήθεν η κυβέρνηση «τα έσπασε» με τους εκπροσώπους των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, επειδή ήθελε πιο ...ήπια μέτρα, οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου που έγιναν, με αφορμή τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζουν το τοπίο και αποκαθιστούν την πραγματικότητα. Ο υπουργός, σε σχετική παρατήρηση του Κ. Παπούλια, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις δε σκάλωσαν... Επισήμανε ότι «υπάρχουν μια σειρά ζητήματα, τα οποία είναι δύσκολα και χρειάζονται διαπραγμάτευση και αυτό κάνουμε».

Κατά τον Γ. Παπακωνσταντίνου, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποσκοπούν να... «διαφυλάξουν τα συμφέροντα της χώρας, όσο το δυνατό καλύτερα». Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, επικαλέστηκε ότι σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις «αποφύγαμε μια σειρά από ζητήματα, τα οποία είχαν τεθεί, όπως για παράδειγμα η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα», κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν ήδη δηλώσει δημόσια ότι δεν τέθηκε θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Η αποκάλυψη βέβαια ότι κυβέρνηση και τρόικα από κοινού χαράσσουν πορεία και ότι μαζί καρφώνουν τον ελληνικό λαό στο σταυρό του μαρτυρίου, ήρθε όταν με άθλιο τρόπο ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το δίλημμα μέτρα ή κίνδυνος απώλειας του δανείου... Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Κάθε φορά κάνουμε μια διαπραγμάτευση η οποία είναι δύσκολη, από την οποία όμως βγαίνουμε με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάντα έχοντας στο μυαλό μας, βεβαίως, ότι στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, διακυβεύεται και η επόμενη δόση του δανείου».

Τα ανταλλάγματα που προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έναντι του δανείου, είναι πάρα πολλά. Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, «η διαπραγμάτευση έχει εστιάσει κυρίως στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα, δηλαδή τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τομέα, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ΔΕΚΟ, πώς θα προχωρήσουμε με αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας, πώς θα προχωρήσουμε με αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αυτά είναι τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια».

Οι εκπρόσωποι της τρόικας - οι οποίοι λειτουργούν σαν λαγοί για λογαριασμό της κυβέρνησης - ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένοι. Στο θέμα της αγοράς εργασίας, εξηγούν ότι η κυβέρνηση, με το νόμο για το μηχανισμό στήριξης, αλλά και με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, έχει αποδεχτεί ότι οι επιχειρηματικές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε αυτό το θέμα υπήρξε κατάληξη στις χτεσινές συνομιλίες κυβέρνησης - τρόικας.

Το άλλο μεγάλο θέμα αφορά στις θέσεις εργασίας στις πρώην ΔΕΚΟ (συγκοινωνιακοί φορείς πρωτεύουσας, ΟΣΕ) και στους προς συγχώνευση και κατάργηση Οργανισμούς του δημοσίου. Οι εκπρόσωποι της τρόικας υποστηρίζουν ότι η μετάταξη των εργαζομένων των φορέων αυτών στο δημόσιο θα πρέπει να θεωρείται νέα πρόσληψη, η οποία θα υπόκειται στην αναλογία μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο. Αυτό στην πράξη ισοδυναμεί με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και αυτό αποτελεί το νέο «ποιοτικό στοιχείο» του προγράμματος του μνημονίου.

Αργά χτες το βράδυ κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν στο κείμενο των μέτρων και παρεμβάσεων που θα προωθηθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου για τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εκταμιευτεί η τρίτη δόση που μεταξύ τους έχουν συνομολογήσει.

Επικοινωνιακά τεχνάσματα με στόχο τον αποπροσανατολισμό

Να τονώσει την προπαγάνδα ότι δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά για το συμφέρον του λαού, προσπαθεί η κυβέρνηση

Τον εμπαιγμό του λαού, ότι δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα πάνω στα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, τροφοδοτεί το Μέγαρο Μαξίμου, με πρωταγωνιστές αυτήν τη φορά την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη και άλλους υπουργούς. Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν την Κυριακή ότι το επίμαχο άρθρο της υπουργού στο «ΒΗΜΑ» προκάλεσε τη δυσαρέσκεια δήθεν του πρωθυπουργού, αλλά και τη «δυσφορία» εκπροσώπων της τρόικας.

Χτες, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής κάλυψε πλήρως την Λ. Κατσέλη, υποστηρίζοντας ότι «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτές που μας εκφράζουν, οι επιχειρησιακές, όμως, γίνονται για να σωθούν όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα». Ο ίδιος διέψευσε ότι «υπήρξαν παράπονα» από την πλευρά της τρόικας, ενώ τόνισε ότι «ο κ. Παπανδρέου εμπιστεύεται όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης».

Στην απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και στην επιχείρηση να δοθούν «δραματικοί τόνοι» στις διαπραγματεύσεις με τους τεχνοκράτες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, είχε προηγηθεί την Κυριακή σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του συμβούλου του Λ. Παπαδήμου.

Φανερώνοντας τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο Γ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι το θέμα των εργασιακών έχει ήδη συμφωνηθεί στο μνημόνιο. «Τώρα διαπραγματευόμαστε τους τρόπους εφαρμογής και δεν τίθεται ζήτημα να διαπραγματευόμαστε από την αρχή τις εργασιακές σχέσεις», ανέφερε ο Γ. Πεταλωτής.

«Κάνουμε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης», ισχυρίστηκε ο Γιώργος Πεταλωτής, διαβεβαίωσε ότι «η τρίτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί κανονικά», ενώ δείχνοντας τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ανέφερε: «Για την τέταρτη δόση θα αξιολογηθεί πώς πηγαίνει η ελληνική οικονομία και θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία».

Ρίχνοντας νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού του λαού, στελέχη της κυβέρνησης έσπευσαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις Κατσέλη, σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» τους όρους του μνημονίου και να κρύψουν ότι τα μέτρα που καταγράφονται μέσα σ' αυτό είναι προγραμματικές και πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικότερος όλων ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης, μιλώντας στο «Flash», υποστήριξε: «Πρέπει να διαπραγματευτούμε. Δεν είμαστε σε μια λογική ότι παίρνουμε και αποδεχόμαστε το οτιδήποτε. Και πιστεύω ότι σωστά όλοι οι υπουργοί και όχι μόνο η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη. Ολοι διαπραγματεύονται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της χώρας, προς όφελος της εθνικής προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι».

Ετοιμοι και για απολύσεις

Στο ίδιο αποπροσανατολιστικό μοτίβο κινείται η κυβέρνηση σχετικά και με τις αποφάσεις για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και στις ΔΕΚΟ, αλλά και εργατοϋπαλλήλων στους ΟΤΑ. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, για αυτό ακριβώς μιλάμε για μετατάξεις και όχι για απολύσεις», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Ο ίδιος δεν διέψευσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τις μετατάξεις των εργαζομένων ώστε να παγώσει τις προσλήψεις στο Δημόσιο, αφού όταν ρωτήθηκε για το εάν οι μετατάξεις θα θεωρηθούν προσλήψεις και θα υπολογίζονται στην αναλογία «μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», δήλωσε: «Αυτό, πάντως, δεν παύει να είναι μετάταξη. Εμείς θέλουμε μέσω μετατάξεων να μη χάσουν τη δουλειά τους άνθρωποι που δουλεύουν χρόνια και να προστατεύσουμε το δικαίωμα της εργασίας».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποφάσιζε χτες την κατάργηση άλλων δυο εταιρειών του Δημοσίου. Σε συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, αποφασίστηκε η κατάργηση των ανώνυμων εταιρειών «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.» και «ΟΠΕΠ Α.Ε.». Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μείωση του συνολικού αριθμού των υφισταμένων υπηρεσιών των υπουργείων και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τέλος την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει κλίμα συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική της, ο Γ. Πεταλωτής είπε χτες ότι «είναι καιρός όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συναισθανθούν τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε απέναντι στον τόπο όλοι μαζί και να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων» και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα γίνουν «όταν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Κοροϊδεύει απροκάλυπτα η κυβέρνηση

Αφού ψήφισαν το νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και δέχτηκαν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, τώρα κάνουν πως διαπραγματεύονται το ...εύρος της εφαρμογής του

Να θολώσει τα νερά και να μπερδέψει τους εργαζόμενους επιχειρεί η κυβέρνηση και στο ζήτημα της σχεδιαζόμενης κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ενώ ήδη με το νόμο του μνημονίου και στη συνέχεια με την επικαιροποίησή του, η κυβέρνηση συνομολόγησε για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, δηλαδή τη μείωση των μισθών των εργαζομένων που ισχύουν σήμερα, τώρα καμώνεται ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα «τον τρόπο εφαρμογής της διάταξης αυτής». Μείωση που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν ορισμένες επιχειρήσεις, επικαλούμενες το νόμο, με τη συνδρομή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σε άρθρο της στο «Βήμα της Κυριακής» η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη παραδέχεται ότι «η δυνατότητα απόκλισης επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν αποτελεσματικότερα τους όρους εργασίας σύμφωνα με τις συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν...». Δηλαδή ομολογεί ότι ήδη οι επιχειρήσεις έχουν εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση για να επιβάλουν αυτά που θέλουν.

Την ίδια στιγμή και σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» προς τους εργαζόμενους, αλλά και να εμφανιστεί ως ο θεματοφύλακας του ανταγωνισμού, υποστηρίζει ότι «μια γενικευμένη και άκριτη χωρίς περιορισμούς δυνατότητα απόκλισης των επιχειρηματικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, όχι μόνο δε θα βελτίωνε τη θέση των επιχειρήσεων από πλευράς κόστους εργασίας, αλλά θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού...». Σε άλλο σημείο του άρθρου της σημειώνει ότι αυτό θα οδηγούσε «σε εκτεταμένη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα... θα επέφερε αργό θάνατο του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο», σύστημα που σύμφωνα με την υπουργό «έχει δράσει ευεργετικά, διατηρώντας την κοινωνική συναίνεση και την εργασιακή ειρήνη»!

Τι προκύπτει από την τοποθέτηση αυτή: Πρώτον, το υπουργείο Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση τη στιγμή που εμφανίζεται στα λόγια να είναι κατά της «γενικευμένης δυνατότητας», δεν κάνει τίποτα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί και που καταργούν τις κλαδικές, χωρίς μάλιστα να υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό.

Δεύτερον, ακόμα και στην περίπτωση που τεθούν κάποιοι όροι, είναι σίγουρο ότι οι επιχειρήσεις καθόλου δεν εμποδίζονται να αποδείξουν ότι αυτό το κάνουν σύννομα επικαλούμενες οικονομικά προβλήματα, που ακόμα και αν δεν έχουν, μπορούν να τα εφεύρουν.

Τρίτον, η πραγματική ανησυχία υπουργείου και κυβέρνησης είναι η «εργασιακή ειρήνη», η οποία τόσα πολλά εξασφάλισε στους μονοπωλιακούς ομίλους και στην κερδοφορία τους. Οσο για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό», αυτά είναι στάχτη στα μάτια των μικρομεσαίων, τους οποίους, όπως και τους εργαζόμενους, καταδικάζει σε αργό θάνατο η ίδια κυβερνητική πολιτική.

Αλλωστε, η κυβέρνηση δεν περιορίζει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της μόνο στο ζήτημα των συμβάσεων. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει θα εξασφαλίζει ακόμα και τα εξής:

  • Την παραπέρα μείωση των υπερωριακών αποδοχών πλέον αυτής που επιβλήθηκε με το νόμο 3863/2010.
  • Την ενίσχυση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και άρα την υπονόμευση του 8ωρου και 7ωρου.
  • Την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την επέκταση μιας συλλογικής σύμβασης και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
  • Την επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τους 2 στους 12 μήνες.
  • Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης.

Μέτρα που με τη σειρά τους θα μειώσουν παραπέρα τους μισθούς και τα μεροκάματα και που επιμελώς η κυβέρνηση φροντίζει να αποκρύπτει.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
«Οχι» στη σφαγή των εργαζομένων

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΠΑΣΕΒΕ με αφορμή τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ

Την πολιτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ που, ταυτιζόμενη με τον ΣΕΒ βάζει πλάτη στην πολιτική υπονόμευσης των Συλλογικών Συμβάσεων για λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), με αφορμή τη θέση της Συνομοσπονδίας στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ τονίζεται:

«

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) ζήλεψε τη δόξα του ΣΕΒ και με επιστολή τους προς την κυβέρνηση ζητάνε μερίδιο στην επιχείρηση λεηλασίας του εισοδήματος των εργαζομένων. Στηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, για το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ πιέζει ουσιαστικά για ακόμη χειρότερες ρυθμίσεις στο όνομα των "ίσων όρων ανταγωνισμού".

Συγκεκριμένα ζητάνε να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις κάτω των 50 εργαζόμενων η δυνατότητα να πληρώνουν κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις δήθεν για να σταθούν οι επιχειρήσεις. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων έχει οδηγήσει στην κάθετη πτώση του τζίρου και στο κλείσιμο μαγαζιών και βιοτεχνιών.

Κοροϊδεύουν όταν ισχυρίζονται ότι ζητάνε ίση μεταχείριση των επιχειρήσεων, κρύβουν ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις δεν απασχολεί προσωπικό. Με τη στάση τους επιβεβαιώνουν ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι υποταγμένες και συμβιβασμένες και με τη δράση και με τη θέση τους εκφράζουν τα συμφέροντα ενός πολύ μικρού μέρους μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι αυτοαπασχολούμενοι Επαγγελματίες, Βιοτέχνες - μικροί Εμποροι δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίζουν τα αιτήματα των μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων, εφοπλιστών και τραπεζιτών, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κυριαρχία τους στην αγορά. Το συμφέρον των αυτοαπασχολούμενων είναι να συμπαραταχτούν σε κοινό αγώνα και συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να διεκδικήσουν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και ένα αξιοπρεπές εισόδημα για όλους».

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Φούσκωσε στα 337 δισ. ευρώ

Διόγκωση 20 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο

Στα 337 δισ. ευρώ απογειώθηκε ήδη στα τέλη Σεπτέμβρη το κρατικό χρέος, που για το τελευταίο τρίμηνο (από τον Ιούνη και μετά) διογκώθηκε με ακόμη 20 δισ. ευρώ. Η συνέχεια έτσι όπως την έχουν ετοιμάσει η κυβέρνηση μαζί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς φέρνει τα ακόμη χειρότερα. Η μάζα του κρατικού χρέους θα εκτοξευτεί σε νέα αστρονομικά ύψη για να φτάσει το 2011 στο 159% του παραγόμενου ΑΕΠ από 148% στο τέλος του 2010 και 127% για το 2009.

Το χτύπημα του λαού συντελείται και μέσα από τις εκταμιεύσεις και τοκογλυφικά επιτόκια των δανείων που προσφέρουν για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας οι μηχανισμοί στήριξης (ΕΕ-ΔΝΤ). Η ραγδαία επιδείνωση στους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί από το όργιο κοπτοραπτικής σχετικά με την εμφάνιση του κρατικού χρέους. Πάνω στα προηγούμενα πρόσθεσαν τώρα ακόμη 10 δισ. ευρώ από τα τραπεζικά δάνεια του ΟΣΕ, τα οποία φορτώνουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς προκειμένου να παραδώσουν την εταιρεία και μάλιστα ξεχρέωτη και έτοιμη για κερδοφορία στα ενδιαφερόμενα μονοπώλια. Το φούσκωμα θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα και με τα εμφανιζόενα χρέη από άλλες πρώην ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών (τέλος Σεπτέμβρη 2010):

Εμφανίζεται στα 336,8 δισ. ευρώ (από 316,9 δισ. ευρώ τον Ιούνη) με ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 6,3%. Συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 2009 (297,9 δισ. ευρώ) η εμφανιζόμενη αύξηση φτάνει σε 39 δισ. ευρώ και σε ποσοστό σε 13%.

Τα ποσά των κρατικών εγγυήσεων για λογαριασμό ιδιωτών εμφανίζονται σε ακόμη 25,5 δισ. ευρώ, μέσα στα οποία είναι και οι κρατικές εγγυήσεις σε όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου. Σε περίπτωση αθετήσεων, κανονιών κ.ά. τα σπασμένα επίσης θα προστεθούν στο κρατικό χρέος.

Μέχρι σήμερα οι εκταμιεύσεις από τους μηχανισμούς στήριξης φτάνουν στα 29 δισ. ευρώ. Με βάση τις κατάπτυστες «δανειακές συμβάσεις» που υπογράφηκαν από την κυβέρνηση, το 0,5% από τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης (συνολικά 110 δισ. ευρώ) θα δοθεί για προμήθεια στους «πιστωτές». Η μίζα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται δηλαδή στο ύψος της καρατόμησης μισθών και συντάξεων που επέβαλαν με το μνημόνιό τους.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενιαίο ανάστημα απέναντι στην ενιαία κυβέρνηση

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας για τις Συλλογικές Συμβάσεις η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την εξής δήλωση:

«Η κ. Κατσέλη έχει αυταπάτες ότι εάν βάλει ένα χαρτονένιο εμπόδιο στις Συλλογικές Συμβάσεις μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, που από τη φύση τους οδηγούν τα μνημόνια της τρόικας. Κατά τη γνώμη μας θα τα βρει η κυβέρνηση και η τρόικα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται από τις επιμέρους διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους υπουργούς. Τώρα πρέπει να ορθώσουν ενιαίο ανάστημα απέναντι στην ενιαία κυβέρνηση».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 10μηνο 2010
Στα 32 δισ. ευρώ τα τοκοχρεολύσια!

Το τσεκούρι στις κρατικές δαπάνες με αιχμή του δόρατος σε μισθούς και συντάξεις, οι καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρων, όπως και οι «αστοχίες» στο μάζεμα των φόρων λόγω της κάθετης πτώσης για τα λαϊκά εισοδήματα και την κατανάλωση είναι οι βασικές συνιστώσες των εξελίξεων στον προϋπολογισμό του 2010. Στο 10μηνο του 2010, τα ποσά που δαπανήθηκαν για τοκοχρεολύσια αποπληρωμής του κρατικού χρέους φτάνουν στα 32,1 δισ. ευρώ, περίπου στο 80% των πρωτογενών δαπανών!

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών (10μηνο του 2010):

  • Τα καθαρά έσοδα φτάνουν σε 41 δισ. ευρώ με αύξηση 3,7% έναντι αντιλαϊκού στόχου για 6% στο σύνολο του έτους. Η μάζα του ΦΠΑ που απέσπασαν διαμορφώνεται σε 17,8 δισ. ευρώ με αύξηση 4,6%. Τα ποσά για επιστροφές φόρου εμφανίζουν πτώση 8,7% έναντι προβλεπόμενης αύξησης (στο 12μηνο) 3%.
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί - συντάξεις, έξοδα λειτουργίας) υποχώρησαν 11,2%, με ρυθμούς πάνω και από τους στόχους τους, και διαμορφώθηκαν στα 40,6 δισ. ευρώ. ευρώ. Οι δαπάνες για το ΠΔΕ έχουν μειωθεί στα 6 δισ. (από 8 δισ. ευρώ) με πτώση 25%.
  • Το έλλειμμα εμφανίζεται στα 17,3 δισ. ευρώ (από 24,8 δισ. πέρυσι).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ