ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμμέτοχος στο έγκλημα η κυβέρνηση

Σχόλιο για τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου σχετικά με την αναγκαιότητα του ΝΑΤΟ

Για την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου, σχετικά με την «αναγκαιότητα του ΝΑΤΟ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο:

«Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι το ΝΑΤΟ είναι αναγκαίο και μάλιστα ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος του στη λύση των σύγχρονων προβλημάτων εκφράζει την πιο κυνική ομολογία για το χαρακτήρα του, για την εγκληματική αποστολή του ως εχθρού όλων των λαών και φύλακα των καπιταλιστικών συμφερόντων και κρατών. Εκφράζει και το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης ως ενεργού συμμέτοχου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, και μάλιστα τη στιγμή που πυκνώνουν οι φωνές για διάλυση του ΝΑΤΟ.

Η πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ είναι συστατικό στοιχείο της γενικότερης πάλης ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στην πολιτική που χρεοκοπεί το λαό και αυξάνει την κερδοφορία των μονοπωλίων. Είναι συστατικό στοιχείο της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των στηριγμάτων της».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις για νέες επιθέσεις κατά των λαών

Η προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, παρά τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και την «προσέγγιση» με τη Ρωσία κυριάρχησε στη σύνοδο της λυκοσυμμαχίας

«Ναι στην Ειρήνη, Οχι στο ΝΑΤΟ» βροντοφώναξαν χιλιάδες λαού στη Λισαβόνα
«Ναι στην Ειρήνη, Οχι στο ΝΑΤΟ» βροντοφώναξαν χιλιάδες λαού στη Λισαβόνα
Σε ένα πιο ισχυρό ΝΑΤΟ, που επεκτείνει τη δράση του σε όλο τον κόσμο όπου επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου συμφώνησαν, όπως αναμενόταν, οι 28 ηγέτες της λυκοσυμμαχίας (ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου) κατά τη σύνοδό της την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Το νέο «στρατηγικό δόγμα» που καταλήχτηκε, «πλασάρεται» στο όνομα της ειρήνης και της ασφάλειας.

Το «νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ» για τη δεκαετία 2010-2020 εδραιώνει τον παγκόσμιο επεμβατικό ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και δίνει έμφαση στην προληπτική επέμβαση για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης «απειλής», ώστε να δικαιολογούνται η συνέχιση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της κατοχής, του ξεκληρίσματος των λαών και της εκμετάλλευσης του πλούτου των χωρών.

Αντιπυραυλική ασπίδα κατά των λαών

Αποφασίστηκε «να αναπτυχθεί αντιπυραυλική αμυντική ικανότητα για να προστατευτούν όλοι οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί, τα εδάφη και οι δυνάμεις τους, και κάλεσε τη Ρωσία σε συνεργασία». Ετσι ανακοινώθηκε η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» που θέλουν να εγκαταστήσουν οι ιμπεριαλιστές στην Ευρώπη και στην οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πρόθυμη να συμμετάσχει η χώρα με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό. Στα πλαίσια δε, της διευθέτησης που γίνεται στο Αιγαίο (με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων) και τη συνδιαχείριση με την Τουρκία, δηλαδή την αστική τάξη της γείτονος, η λεγόμενη «ασπίδα» θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την πλήρη ΝΑΤΟποίηση της περιοχής.

Ως «βασική προτεραιότητα» του ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε η συνέχιση της ΝΑΤΟικής κατοχικής αποστολής «ISAF» στο Αφγανιστάν έως το τέλος του 2014, υποτίθεται για το καλύτερο μέλλον του λαού. «Η ασφάλεια και η σταθερότητα του Αφγανιστάν είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη δική μας ασφάλεια» τονίζεται. «Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Καρζάι, το σύνολο των 21 εταίρων μας στην ISAF, στα Ηνωμένα Εθνη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Παγκόσμια Τράπεζα και την Ιαπωνία, επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας προς το Αφγανιστάν, όπως καθορίζεται στο στρατηγικό όραμά μας, που συμφωνήθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου και επαναβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στο Στρασβούργο».

Επίσης, οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι μιλούν για «περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων» τονίζοντας πως η «ειρηνευτική δύναμη» KFOR «παραμένει στο Κοσσυφοπέδιο (...) για τη στήριξη ενός σταθερού, ειρηνικού και πολυεθνοτικού περιβάλλοντος, που συνεργάζεται με όλους τους σχετικούς φορείς (...) την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ».

Συγκλίσεις και αντιθέσεις με τη Ρωσία

Με φτωχά αποτελέσματα στο βασικό ζήτημα της συνεργασίας για την αντιπυραυλική ασπίδα, πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στη Λισαβόνα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σ' ό,τι αφορά το ζήτημα της ρωσικής συνδρομής στη νατοϊκή κατοχή στο Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα στη χρησιμοποίηση του ρωσικού εδάφους για την αποστολή (κι επιστροφή) φορτίων προς (κι από) τα κατοχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, καθώς και για την αγορά ρωσικών μεταγωγικών ελικοπτέρων για τις ανάγκες των κυβερνητικών - κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Κοινή ήταν κι η τοποθέτηση ενάντια σε κινδύνους κατασκευής και διάδοσης πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, στο κύριο ζήτημα, που αφορούσε τη συνεργασία στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας δεν υπήρξε κάποια επιπλέον εξέλιξη. Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ξεκάθαρα πως είτε θα υπάρξει κοινή αντιπυραυλική άμυνα Ρωσίας - ΝΑΤΟ, από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τα Ουράλια, που θα περιλαμβάνει την από κοινού διαχείριση των συστημάτων και τη λήψη των αποφάσεων, είτε μια τέτοια συμφωνία δε θα υπάρξει καθόλου. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα. Πολύ εύγλωττα τοποθετήθηκε στο ζήτημα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο Ρώσος πρέσβης στο ΝΑΤΟ: «Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ προσκαλούν τη ρωσική αρκούδα να πάνε μαζί για να κυνηγήσουν λαγούς. Ομως η αρκούδα δεν καταλαβαίνει γιατί τότε κρατάνε τουφέκια που είναι για το κυνήγι αρκούδας;».

Κατά τα άλλα, οι αμερικανο-νατοϊκοί και Ρώσοι ηγέτες αναλώθηκαν σε διαπιστώσεις πως οι δύο πρώην εχθροί συμφώνησαν ότι πλέον δεν αποτελεί ο ένας απειλή για τον άλλο. Διακηρύξεις, που δεν μπορούν, ωστόσο, να κρύψουν τις αντιθέσεις τους σε πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως είναι αυτό των πυρηνικών κινδύνων.

Επέκταση της επιχειρησιακής δράσης παντού

Στο επίσημο έγγραφο επίσης σημειώνεται «η συμβολή της Συμμαχίας στην ειρήνη και την ασφάλεια» μέσω των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων «Ocean Shield» (της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Σομαλία), του «Active Endeavour» (που αφορούν την επιχείρηση «αντιτρομοκρατικού» πολέμου στη Μεσόγειο, την «υποστήριξη» που παρέχει στην Σομαλία, κ.ά.).

Επιπλέον, «τόσο εντός όσο και εκτός του ευρωτλαντικού χώρου, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλους φορείς ώστε να συμβάλει με μια συνολική προσέγγιση που θα συνδυάζει αποτελεσματικά πολιτικά, κοινωνικά και στρατιωτικά μέσα για τη διαχείριση κρίσεων». Δηλαδή, ουσιαστικά αναγορεύονται σε εχθρούς τα λαϊκά κινήματα.

Δεσμεύεται για «ισχυρή και παραγωγική συνεργασία» ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ, ενώ σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μοιράζονται κοινές αξίες και στρατηγικά συμφέροντα, και εργαζόμαστε μαζί σε επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων». Θεωρεί πως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «είναι ένας σημαντικός οργανισμός για την ασφάλεια και ένα φόρουμ διαλόγου για θέματα που αφορούν την ευρωατλαντική ασφάλεια, όπως φάνηκε και στην Σύνοδο της Κέρκυρας».

Η λυκοσυμμαχία επίσης, δεν κρύβει το ενδιαφέρον για την ένταξη και άλλων χωρών σε αυτή όπως ειδικά οι βαλκανικές χώρες που προήλθαν από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ (που μάλιστα η Τουρκία έβαλε «αστερίσκο» ότι την αναγνωρίζει με το «συνταγματικό της όνομα»). Ακόμα η Ουκρανία και η Γεωργία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ιμπεριαλιστές όπως και η «ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζαν, της Αρμενίας και της Μολδαβίας».

Επιπλέον, προβάλλονται οι λεγόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο αλλά και «οι κίνδυνοι στον τομέα της ενέργειας, του περιβάλλοντος, η λειψυδρία κ.ά.», που δήθεν θα υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ. Φυσικά δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για την εξασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε μια «νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική, πιο λιτή και οικονομικά προσιτή» με αναδιάταξη και νέων στρατηγείων.

ΠΑΤΡΑ
Εξω τα καράβια των ιμπεριαλιστών!

Στιγμιότυπα από την κινητοποίηση και τα Νατοϊκά πλοία στο λιμάνι της Πάτρας
Στιγμιότυπα από την κινητοποίηση και τα Νατοϊκά πλοία στο λιμάνι της Πάτρας
Με δυναμική διαδήλωση απάντησαν το περασμένο Σάββατο η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και του ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ στον ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων στην αχαϊκή πρωτεύουσα, που κατέπλευσαν από την Παρασκευή το πρωί και ανήκουν στη δύναμη της Μεσογείου. Με κεντρικό σύνθημα «Η Πάτρα δεν είναι λιμάνι των ληστών έξω τα καράβια των ιμπεριαλιστών», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλ. Τριών Συμμάχων και πορεύτηκαν μέσα στο λιμάνι για να καταλήξουν απέναντι από τα ΝΑΤΟικά πλοία.

Αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με την παρουσία και του Νίκου Καραθανασόπουλου, βουλευτή του ΚΚΕ, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ηγεσία της στρατιωτικής αποστολής, ζήτησε εξηγήσεις για την παρουσία του συγκεκριμένου πλοίου, έκρινε ανεπιθύμητη την παρουσία του στο λιμάνι και απαίτησε τον άμεσο απόπλου του. Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Αντρέας Αντωνόπουλος, μέλος του ΝΓ Αχαΐας του ΚΚΕ κατήγγειλε την παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι της πόλης και τόνισε την ανάγκη να σταματήσει το λιμάνι της Πάτρας να αποτελεί σταθμό υποδοχής και αγκυροβόλιο του ΝΑΤΟ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεσμεύσεις που μυρίζουν αίμα και μπαρούτι

Τα όσα συνομολόγησε ο Γ. Παπανδρέου στη Λισαβόνα προμηνύουν νέους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής

Τις εντυπώσεις από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, για ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προσπαθεί να ανασκευάσει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, με δηλώσεις του από τη Λισαβόνα, παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι με βάση το νέο στρατηγικό δόγμα της λυκοσυμμαχίας, στο στόχαστρο της παγκόσμιας κατασταλτικής μηχανής μπαίνουν, όπου Γης, οι λαοί και τα κινήματά τους. Κατονόμασε, ανάμεσα στα άλλα, ως νέες απειλές για την ασφάλειά που καλείται να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ τις «ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο».

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χτες, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που ρωτήθηκαν σχετικά από τον «Ρ», επιχείρησαν ανεπιτυχώς να ανασκευάσουν τη δήλωση του πρωθυπουργού. Στον αντίποδα, ειδικά, ο υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε όχι μόνο την ενεργό ελληνική εμπλοκή στη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα», όσο και στο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, με τη διάθεση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών με τα πληρώματά τους, πιστοποιημένων να μεταφέρουν και να ρίχνουν πυρηνικές βόμβες σε όποιο μέτωπο διαταχθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Παπανδρέου, μετά την επικύρωση από τους 28 ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ του νέου στρατηγικού του δόγματος, ανέφερε επί λέξει: «Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τι χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ; Ακριβώς αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει το νέο στρατηγικό δόγμα που αξιολογεί τις πολύ διαφορετικές πια απειλές που έχει η ανθρωπότητα, που έχουν οι χώρες μας. Θέματα όπως τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η κλιματική αλλαγή; Τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η μεγάλη ροή προσφύγων; Οι ανισότητες που υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές; Η έξαρση του φονταμενταλισμού, οι ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο;».

Και συνέχισε: «Ολα αυτά δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο που αλλάζουν την υφή του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί να στηρίξει μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο δημοκρατική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του ΟΗΕ».

Προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα

Ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός «δεν το δήλωσε έτσι», αλλά εννοούσε τα «κινήματα, ως επέκταση του φονταμενταλισμού». Μάλιστα, προς ενίσχυση αυτού του ισχυρισμού, είπε πως «είναι γνωστές οι προοδευτικές απόψεις του πρωθυπουργού και ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη μη χρήση βίας».

Ως δεύτερη επιβεβαίωση της προοδευτικότητας (!) της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, πρόσθεσε ότι «το αποδεικνύουμε και στη χώρα μας, όπου, φυσικά, σε πολύ δύσκολες συνθήκες υπάρχει και διαμαρτυρία των πολιτών με διαφορετικές πολιτικές απόψεις και φυσικά στην πράξη έχει αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι είναι σεβαστές όλες οι απόψεις».

Για το ίδιο θέμα, ο Ε. Βενιζέλος αποστασιοποιήθηκε πως «δεν ήμουν παρών όταν έγινε η δήλωση αυτή, υποθέτω όμως, επειδή τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, ότι αναφερόταν στην Αλ Κάιντα, στους Ταλιμπάν», για να συμπληρώσει πως «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε αναφέρεται στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ η συζήτηση αυτή».

Οι δηλώσεις και των δυο είναι ανεπαρκέστατες να διασκευάσουν την πραγματικότητα, με δεδομένο ότι τα κυβερνητικά στελέχη είναι αυτά που συχνά πυκνά επιχειρούν να δημιουργήσουν απαράδεκτους συνειρμούς της μαζικής λαϊκής πάλης με μηχανισμούς και προβοκάτσιες που υποθάλπουν το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα.

Ο Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι «διαμορφώθηκε μετά από πολλά χρόνια, θα έλεγα μετά από το 1989 και την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, το ολοκληρωμένο νέο ΝΑΤΟ», το οποίο «γίνεται πλέον ένας οργανισμός πολιτικοστρατιωτικός, ένας οργανισμός άμυνας και ασφάλειας, που θέτει ως βασικούς στόχους, όχι μόνον τη συλλογική άμυνα που είναι πάντα ο πρώτος στόχος, αλλά και τη διαχείριση κρίσεων και τη συνεταιρική ασφάλεια».

Αναλύοντας τις νέες απειλές που θα αποτελέσουν το πρόσχημα μελλοντικών επεμβάσεων της λυκοσυμμαχίας, συνέχισε λέγοντας ότι «πλέον το ΝΑΤΟ αναφέρεται στην τρομοκρατία, στην ενέργεια και στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, στην κλιματική αλλαγή, στις μεταναστευτικές ροές και πρωτίστως - κι αυτό είναι τώρα το νέο στοιχείο το οποίο έχει καταστεί προτεραιότητα - στον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων και άρα στη ΝΑΤΟική κυβερνοάμυνα».

Στον αέρα ολόκληρο το Αιγαίο

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Αμυνας στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην «αντιπυραυλική ασπίδα» διαθέτοντας τα αντιαεροπορικά - αντιβαλλιστικά συστήματα «Πάτριοτ», τα οποία υποτίθεται αγοράστηκαν από τους Αμερικανούς για τις ανάγκες της εθνικής άμυνας.

Ως προς τα θέματα εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αλλά και για τον καταμερισμό της «αντιπυραυλικής ασπίδας», είπε ότι τα θέματα παραπέμφθηκαν σε προσεχείς υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιούνη του 2011. Να σημειωθεί πως πρόκειται για ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και ευρύτερα, καθώς τόσο η νέα δομή του ΝΑΤΟ όσο και το ποιος ελέγχει την «αντιπυραυλική ασπίδα» παραπέμπει ευθέως στον επιχειρησιακό - στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής και στο ίδιο το δικαίωμα άμυνας της Ελλάδας στο νησιωτικό και το θαλάσσιο χώρο της επικράτειας.

«Εμείς, είπε ο Ε. Βενιζέλος, τώρα έχουμε να δούμε τα θέματα της δομής διοίκησης των οργανισμών και τα θέματα της αντιπυραυλικής άμυνας με συγκεκριμένο τρόπο επί του πεδίου, με κατανομή ρόλων και με κατανομή οντοτήτων ΝΑΤΟικών στις διάφορες περιοχές».

Παραδέχθηκε τέλος ότι «η δομή διοίκησης μπορεί να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Και απεδείχθη αυτό ιστορικά στην πράξη. Αρα εμείς θέλουμε μια δομή απλή, λειτουργική, η οποία να μειώνει την ένταση και να μην αυξάνει την ένταση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Μαζική αντιιμπεριαλιστική λαϊκή διαδήλωση

Δεκάδες χιλιάδες στη Λισαβόνα το Σάββατο διατράνωσαν την αντίθεση των λαών στο ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό

Η αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Ανάμεσα και αυτή της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης
Η αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Ανάμεσα και αυτή της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης
Μαζικά διαδήλωσαν οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι και η νεολαία ενάντια στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και τα νέα επιθετικά σχέδιά της κατά των λαών, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής. Φτάνοντας από κάθε γωνιά της χώρας στην πρωτεύουσα Λισαβόνα, με τα πανό και τα λάβαρά τους, με καθοριστική την παρουσία του Πορτογαλικού ΚΚ συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου που διοργάνωσε το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC) μαζί με άλλες 100 και πλέον κοινωνικές οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ανάμεσα στις οποίες και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP Intersindical) στα πλαίσια της καμπάνιας που ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες με σύνθημα «Ναι στην Ειρήνη - Οχι στο ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ εχθρός της Ειρήνης και των Λαών - Να διαλυθεί». Παρόν στις αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), με μεγάλη αντιπροσωπεία του.

Στη συγκέντρωση, στην Πλατεία Μάρκες ντε Μπομπάλ, μίλησε ο πρόεδρος του Πορτογαλικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC), Ρουί Ναμοράντα Ρόσα, η Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) Σοκόρο Γκόμες και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας. Συμμετείχε επίσης πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία 28 φιλειρηνιστών από την ΕΕΔΥΕ, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την «Κίνηση για την Εθνική Αμυνα» (ΚΕΘΑ). Εκ μέρους τους ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ενώ την ΚΝΕ εκπροσώπησε ο Μαρίνος Μακρής, μέλος του ΚΣ.

Στη συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχε ο ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, Τζερόνιμο ντε Σόουζα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία η Διεθνής Συνάντηση που συνδιοργάνωσαν το CPPC και το ΠΣΕ. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 14 χώρες που αντιπροσωπεύουν 17 εθνικές οργανώσεις και δύο διεθνείς. Πήραν το λόγο ο Πρόεδρος του «CPPC» Ρ. Ν. Ρόσα, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Σ. Γκόμες, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ο Πρόεδρος του Φόρουμ Βελιγραδίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Γιαννάκης Σκορδής, καθώς και εκπρόσωποι κινημάτων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ