ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Απαιτούν εγγυημένα κέρδη και μερίδιο από όλα

Μιλώντας σε εκδήλωση για την Ενέργεια, ο επικεφαλής της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης διατύπωσε τις αξιώσεις των επιχειρηματιών

Eurokinissi

«

Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί χάνουν χρήματα», δήλωσε χτες ο επικεφαλής της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ και πρόεδρος των ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), Γ. Περιστέρης, σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού χάνει και χρήματα και δικαιώματα και κατακτήσεις με μόνιμο χαρακτήρα. Οι επιχειρηματίες όμως θεωρούν αδιανόητο να χάνουν χρήματα ακόμη και σε καιρό κρίσης, πολύ περισσότερο εάν έχει αποφασιστεί να πληρώσουν αυτή την κρίση οι εργαζόμενοι. Αρνούμενοι κάθε έννοια επιχειρηματικού «ρίσκου» - το οποίο επικαλούνται όταν βολεύει για να δείξουν ότι είναι... τολμηροί - ζητούν εγγυήσεις μεγάλων κερδών. Εκφράζοντας το σύνολο του ενεργειακού κεφαλαίου αυτή τη στιγμή, ο Γ. Περιστέρης διατύπωσε χτες μια σειρά από απαιτήσεις, για: Μερίδιο από το λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά για τους ιδιώτες. Μεταβολές στη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής (οριακή τιμή συστήματος) που θα εγγυώνται υπερκερδοφορία των ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου. Προτεραιότητα στη στήριξη ενεργειακών επενδύσεων εγχώριων επιχειρηματικών σχημάτων. Νέες διευκολύνσεις για τα έργα ΑΠΕ.

Μιλώντας ως τιμώμενο πρόσωπο σε γεύμα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) για την Ενέργεια, έκανε λόγο για την επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων 2,5 δισ. ευρώ σε μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες σήμερα εμφανίζουν οικονομικές ζημιές. Σημείωσε μάλιστα ότι μια μονάδα 400 MW χάνει ετησίως 24-30 εκατ. ευρώ.

Αυτό που δεν είπε ο ομιλητής, είναι ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι αυτές οι μονάδες θα έχουν κέρδη, γι' αυτό εξάλλου οι ιδιώτες δεν προχωρούσαν σε επενδύσεις, με αποτέλεσμα να «χωλαίνει» η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προ του 2004, για την έμπρακτη «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη μεγάλη μονάδα, αυτή των ΕΛΠΕ, προχώρησε λόγω πολιτικής πίεσης ώστε να κινηθούν και οι γενικότερες εξελίξεις. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεων ΝΔ και είχε - όπως αναμενόταν - πολύ μικρές οικονομικές επιδόσεις. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά και γρήγορα, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ διαμόρφωσε το μηχανισμό της χονδρικής τιμής ώστε να εξασφαλίζει σκανδαλωδώς υπερκέρδη για τις μονάδες αυτές και τότε μόνο προχώρησαν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Ηταν η εποχή που οι ιδιώτες έφτασαν στο σημείο να απορρίψουν και τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για μονάδα φυσικού αερίου με εγγυημένη οικονομική απόδοση, επειδή εκτίμησαν ότι θα κέρδιζαν περισσότερα από τις τιμές της αγοράς! Οι καταγγελίες, σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία του συστήματος, οδήγησαν σε αλλαγές εξισορρόπησης που είχε ως αποτέλεσμα να φανεί η επίδραση του φτηνότερου λιγνίτη στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών.

Τώρα, με συγκυρίες που έχουν να κάνουν και με την τιμή του φυσικού αερίου, οι ιδιώτες διαμαρτύρονται και ζητούν άμεση ολοκλήρωση της «ουσιαστικής» απελευθέρωσης της αγοράς, πριμοδότηση των μονάδων φυσικού αερίου, «να σταματήσει η ξενολαγνεία» ως προς την προσέλκυση κεφαλαίων και πολλά ακόμη.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
«Φέσια» 6,7 εκατ. ευρώ τη μέρα

Στο 10μηνο Γενάρης με Οκτώβρη 2010 διαμορφώνονται στο 1,7 δισ. ευρώ

Στα 1,7 δισ. ευρώ, σε ποσά που φτάνουν σε 6,7 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα, διαμορφώθηκαν στο 10μηνο (Γενάρης - Οκτώβρης 2010) οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές.

Παρά τη ραγδαία υποχώρηση των εμπορικών δοσοληψιών, παρά και τα μέτρα αποτροπής από την πλευρά τραπεζών, τα φέσια συνεχίζουν να εκδηλώνονται με την ίδια αν όχι και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τη φάση της καπιταλιστικής ανθοφορίας. Τα σπασμένα μετακυλίονται πρώτα και κύρια στους αδύναμους κρίκους, τους μικροεπαγγελματίες και τις μικρότερες επιχειρήσεις που έχουν νέα μέχρι και ανυπέρβλητα εμπόδια εξαιτίας και της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στο λαϊκό εισόδημα. Ασήκωτα είναι τα βάρη που βλέπουν και τα υπερδανεισμένα στις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά. Από τη συνολική μάζα των στεγαστικών δανείων (στοιχεία Ιούνη 2010) το 9% έχει βγει στο κόκκινο έναντι ποσοστού 7,7% το Δεκέμβρη του 2009. Αντίστοιχα, τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια εκτινάχτηκαν στο 16,7% από 13,4%. Στο σύνολό τους οι καθυστερήσεις από τρεις μήνες και πάνω έχουν ήδη πιάσει τα 12 δισ. ευρώ, με τη συνέχεια να προδιαγράφεται ακόμη χειρότερη εξαιτίας των νέων μέτρων που έχουν ετοιμάσει κυβέρνηση και τρόικα. Είναι απόλυτα φανερό ότι ο πακτωλός με τις κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο στις τράπεζες και στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία - 10μηνο 2010 - από την «Τειρεσίας ΑΕ»:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Εφτασαν σε 1,5 δισ. ευρώ ή 52% πάνω από τα προ διετίας επίπεδα (2008). Σε σχέση με το 2009 καταγράφεται μείωση 44%.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Διαμορφώνονται στα 187,6 εκατ. ευρώ με ρυθμό αύξησης 33% σε σχέση με το 2008 και με υποχώρηση 9% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009.
ΜΠΙΣΚΟΤΑ - ΚΡΟΥΑΣΑΝ - ΑΛΜΥΡΑ ΣΝΑΚ
Εντείνεται ο ανταγωνισμός

Ακόμη ένας κλάδος, που ελέγχεται κυρίως από λίγες μεγάλες εταιρίες, είναι αυτός των τυποποιημένων μπισκότων, κρουασάν και αλμυρών σνακ, όπου σύμφωνα με μελέτη της ICAP, παρατηρείται ένας πολύ έντονος ανταγωνισμός εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης. Αποτέλεσμα αυτού του ανταγωνισμού είναι η αύξηση των πωλήσεων με μείωση των κερδών.

Ο ομαδοποιημένος ισολογισμός 5 επιχειρήσεων μπισκότων, 5 επιχειρήσεων κρουασάν και 4 επιχειρήσεων αλμυρών σνακ για το 2008, δείχνει αύξηση των πωλήσεων κατά 7,87% και μείωση των καθαρών κερδών κατά 26,55%, με οριακή μείωση του ενεργητικού κατά 0,46%. Το 2009, οι πωλήσεις σημείωσαν μικρή αύξηση κατά 1,60%, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 45%, αλλά το σύνολο του ενεργητικού αυξήθηκε κατά 15,36%.

Η εγχώρια κατανάλωση μπισκότων αυξήθηκε την περίοδο 2000 - 2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3%, ενώ το 2009 είχε αύξηση 1,60%. Στα τυποποιημένα κρουασάν σημειώθηκε μείωση κατά 2,1% το 2009, ενώ οριακή ήταν η αύξηση των αλμυρών σνακ. Μικρές αναμένονται οι μεταβολές τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στον ανταγωνισμό επιδρά και η αύξηση του μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα τυποποιημένα κρουασάν διατίθενται στην εσωτερική αγορά κυρίως, καθώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης το προϊόν προσφέρεται φρέσκο από αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Ετσι, οι εισαγωγές και εξαγωγές είναι ελάχιστες. Στα μπισκότα και στα αλμυρά σνακ είναι λίγες οι βιομηχανικές μονάδες, ενώ οι εισαγωγικές εταιρείες που τα φέρνουν δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των ειδών διατροφής. Εισαγωγές πραγματοποιούν και ορισμένα σούπερ μάρκετ με δικό τους ή άλλο εμπορικό σήμα.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο παραγωγικός συνεταιρισμός

Οι συνθήκες που διαμορφώνουν η ΕΕ, η ΚΑΠ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου οδηγούν τη φτωχομεσαία αγροτιά στην απόγνωση, στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και την ανεργία. Το επιβεβαιώνουν και οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ από το 2013 και μετά.

***

Η απάντηση σ' αυτήν την κατάσταση είναι η αντίσταση και η πάλη. Είναι το μέτωπο αγώνα. Και μέσα από τον αγώνα χρειάζεται να δημιουργηθούν οι πολιτικές συνθήκες και συσχετισμοί για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής.

***

Χρειάζεται να κατακτηθεί η λαϊκή εξουσία, που θα μετατρέψει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία και θα εφαρμόζει την πολιτική της λαϊκής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση του ΚΚΕ για τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Η οργάνωση της αγροτικής οικονομίας σε μεγάλης κλίμακας παραγωγικές μονάδες, δηλαδή, τον πραγματικά παραγωγικό συνεταιρισμό, δίνει απάντηση στο υπαρκτό διαρθρωτικό πρόβλημα του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου που κυριαρχεί στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ο παραγωγικός συνεταιρισμός, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, θα εξασφαλίζει την πραγματική ανάπτυξη της γεωργίας σε όφελος του λαού και της μικρομεσαίας αγροτιάς.

***

Αυτός ο παραγωγικός συνεταιρισμός δεν έχει καμία σχέση με τους συνεταιρισμούς που έχουμε σήμερα και με όσους γνωρίσαμε έως τώρα. Θα αποτελεί ισχυρή βάση μιας κοινωνικοποιημένης, στους βασικούς τομείς, λαϊκής οικονομίας. Η Λαϊκή Οικονομία και Εξουσία δε θα παραμένει ουδέτερη. Θα παίρνει μέτρα στήριξης του παραγωγικού συνεταιρισμού, θα τον εφοδιάζει και θα τον στηρίζει με νέες τεχνολογίες, με υποδομές, με όσα απαιτούνται, προκειμένου να αναπτύξει, στο έπακρο, την παραγωγική του δραστηριότητα, έτσι που να φτάνουν στο λαό επαρκή, υψηλής ποιότητας και φτηνά είδη διατροφής και ένδυσης. Είναι, λοιπόν, φανερό, πού βρίσκεται η προοπτική για τη φτωχομεσαία αγροτιά, την εργατιά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.


Κ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ