Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Απαιτούν εγγυημένα κέρδη και μερίδιο από όλα

Μιλώντας σε εκδήλωση για την Ενέργεια, ο επικεφαλής της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης διατύπωσε τις αξιώσεις των επιχειρηματιών

Eurokinissi

«

Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί χάνουν χρήματα», δήλωσε χτες ο επικεφαλής της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ και πρόεδρος των ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), Γ. Περιστέρης, σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού χάνει και χρήματα και δικαιώματα και κατακτήσεις με μόνιμο χαρακτήρα. Οι επιχειρηματίες όμως θεωρούν αδιανόητο να χάνουν χρήματα ακόμη και σε καιρό κρίσης, πολύ περισσότερο εάν έχει αποφασιστεί να πληρώσουν αυτή την κρίση οι εργαζόμενοι. Αρνούμενοι κάθε έννοια επιχειρηματικού «ρίσκου» - το οποίο επικαλούνται όταν βολεύει για να δείξουν ότι είναι... τολμηροί - ζητούν εγγυήσεις μεγάλων κερδών. Εκφράζοντας το σύνολο του ενεργειακού κεφαλαίου αυτή τη στιγμή, ο Γ. Περιστέρης διατύπωσε χτες μια σειρά από απαιτήσεις, για: Μερίδιο από το λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά για τους ιδιώτες. Μεταβολές στη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής (οριακή τιμή συστήματος) που θα εγγυώνται υπερκερδοφορία των ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου. Προτεραιότητα στη στήριξη ενεργειακών επενδύσεων εγχώριων επιχειρηματικών σχημάτων. Νέες διευκολύνσεις για τα έργα ΑΠΕ.

Μιλώντας ως τιμώμενο πρόσωπο σε γεύμα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) για την Ενέργεια, έκανε λόγο για την επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων 2,5 δισ. ευρώ σε μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες σήμερα εμφανίζουν οικονομικές ζημιές. Σημείωσε μάλιστα ότι μια μονάδα 400 MW χάνει ετησίως 24-30 εκατ. ευρώ.

Αυτό που δεν είπε ο ομιλητής, είναι ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι αυτές οι μονάδες θα έχουν κέρδη, γι' αυτό εξάλλου οι ιδιώτες δεν προχωρούσαν σε επενδύσεις, με αποτέλεσμα να «χωλαίνει» η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προ του 2004, για την έμπρακτη «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη μεγάλη μονάδα, αυτή των ΕΛΠΕ, προχώρησε λόγω πολιτικής πίεσης ώστε να κινηθούν και οι γενικότερες εξελίξεις. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεων ΝΔ και είχε - όπως αναμενόταν - πολύ μικρές οικονομικές επιδόσεις. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά και γρήγορα, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ διαμόρφωσε το μηχανισμό της χονδρικής τιμής ώστε να εξασφαλίζει σκανδαλωδώς υπερκέρδη για τις μονάδες αυτές και τότε μόνο προχώρησαν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Ηταν η εποχή που οι ιδιώτες έφτασαν στο σημείο να απορρίψουν και τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για μονάδα φυσικού αερίου με εγγυημένη οικονομική απόδοση, επειδή εκτίμησαν ότι θα κέρδιζαν περισσότερα από τις τιμές της αγοράς! Οι καταγγελίες, σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία του συστήματος, οδήγησαν σε αλλαγές εξισορρόπησης που είχε ως αποτέλεσμα να φανεί η επίδραση του φτηνότερου λιγνίτη στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών.

Τώρα, με συγκυρίες που έχουν να κάνουν και με την τιμή του φυσικού αερίου, οι ιδιώτες διαμαρτύρονται και ζητούν άμεση ολοκλήρωση της «ουσιαστικής» απελευθέρωσης της αγοράς, πριμοδότηση των μονάδων φυσικού αερίου, «να σταματήσει η ξενολαγνεία» ως προς την προσέλκυση κεφαλαίων και πολλά ακόμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ