ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Βουνό... η τελευταία ευκαιρία

Κάτι παραπάνω από δύσκολη θα είναι η σημερινή βραδιά στο Ολυμπιακό Στάδιο, αφού ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής του 4ου ομίλου ίσως την καλύτερη ομάδα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, Μπαρτσελόνα (21.45 ΝΕΤ). Ο ΠΑΟ θέλει ένα θετικό αποτέλεσμα για να διατηρήσει τις όποιες ελπίδες του για την τρίτη θέση που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ. Την πίστη πως η μάχη με την Μπαρτσελόνα δεν είναι εκ των προτέρων χαμένη εξέφρασε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, που θα είναι για πρώτη φορά στον πάγκο, εμφανίστηκε απόλυτα συνειδητοποιημένος για τις δυσκολίες του παιχνιδιού με τους «μπλαουγκράνα», ωστόσο εξέφρασε την άποψη πως, αν η ομάδα του δεν τους φοβηθεί, μπορεί να πάρει αποτέλεσμα. «Η Μπάρτσα είναι το φαβορί, όμως πρέπει να το δείξει στο γήπεδο. Δε χρειάζεται πανικός αλλά καθαρό μυαλό» κατέληξε ο κόουτς των πρασίνων.

Από την μεριά του ο Πέπε Γκουαρντιόλα είπε: «Σεβόμαστε κάθε αντίπαλο όμως έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και παίζουμε πάντα για τη νίκη χωρίς σκοπιμότητα». Στο άλλο ματς του ομίλου η Ρουμπίν Καζάν θα υποδεχτεί την Κοπεγχάγη.

  • Η σημερινή βραδιά έχει ακόμη τα ματς από τους τρεις ομίλους: 1ος: Τότεναμ - Βέρντερ, Ιντερ - Τβέντε. 2ος: Σάλκε - Λιόν, Χαποέλ Τελ Αβιβ - Μπενφίκα. 3ος: Ρέιντζερς - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βαλένθια - Μπουρσασπόρ.
  • Από τους χτεσινούς αγώνες ξεχώρισαν οι νίκες των Ρόμα, Ρεάλ και Μπράνγκα. Τα πλήρη αποτελέσματα ήταν: Ρόμα - Μπάγερν Μονάχου 3-2, Βασιλεία - Κλουζ 1-0 (Ε' όμιλος), Σπαρτάκ Μόσχας - Μαρσέιγ 0-3, Τσέλσι - Ζίλινα 2-1 (Στ'), Αγιαξ - Ρεάλ Μαδρίτης 0-4, Οσέρ - Μίλαν 0-2 (Ζ'),

Παρτιζάν - Σαχτάρ Ντόνετσκ 0-3, Μπράγκα - Αρσεναλ 2-0 (Η').

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πρωτάθλημα όπου τα λεφτά δε «θα κάνουν παιχνίδι»

Τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι Ομοσπονδίες να κάνουν δική τους υπόθεση αυτή την πρωτοβουλία

Σε μια διαφορετική ποδοσφαιρική συνάντηση καλεί τους νέους και τους εργαζόμενους για μια ακόμη χρονιά το ΠΑΜΕ (φώτο από το περσινό τουρνουά)
Σε μια διαφορετική ποδοσφαιρική συνάντηση καλεί τους νέους και τους εργαζόμενους για μια ακόμη χρονιά το ΠΑΜΕ (φώτο από το περσινό τουρνουά)
Ενα ξεχωριστό «πρωτάθλημα» ποδοσφαίρου, όπου οι χορηγοί και οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν έχουν θέση, θα ξεκινήσει από το Σάββατο 15 Γενάρη 2011 με πρωτοβουλία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ. Πρόκειται για το εργατικό τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ, το οποίο έρχεται σαν απάντηση στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και συνολικά της αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Η πρωτοβουλία ήδη έχει αγκαλιαστεί από δεκάδες ομάδες από χώρους δουλειάς, κατάρτισης και κλαδικά σωματεία, η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ ο κατάλογος των συμμετοχών θα συμπληρώνεται μέχρι τις 10 Δεκέμβρη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«To εργατικό τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ συνεχίζεται για μια ακόμα χρονιά, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων για ελεύθερο χρόνο, πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ αποτελεί απάντηση σε όσους ευθύνονται για την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και για τον αποκλεισμό των νέων και ιδιαίτερα της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, από το δικαίωμα στην άσκηση.

Φέτος επιδιώκουμε το τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ να αναβαθμιστεί, να γίνει κτήμα όλων των εργαζόμενων, να γίνει γνωστό από τον πιο μεγάλο εργασιακό χώρο μέχρι το πιο απομακρυσμένο γιαπί. Να σμίξουν στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, ο εργατόκοσμος και η νεολαία που πνίγονται, που αγωνίζονται, που διεκδικούν. Οι εργαζόμενοι που συναντήθηκαν στις απεργιακές φρουρές και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, που βρέθηκαν κάτω από τα πανό των σωματείων, που στέκονται αγωνιστικά με σθένος και αξιοπρέπεια στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση, θέλουμε να είναι οι πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή. Τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι Ομοσπονδίες πρέπει να αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία. Είναι δική τους υπόθεση.

Μέσα στις φάμπρικες και στους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι να φτιάξουν τις ομάδες τους. Να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα πρωτάθλημα που το ποδόσφαιρο δε θα αποτελεί τουρνουά των χορηγών, σε ένα πρωτάθλημα που τα λεφτά δε θα "κάνουν παιχνίδι". Στο εργατικό τουρνουά δεν υπάρχουν ατζέντηδες, χρυσοπληρωμένα συμβόλαια και αναβολικά, το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί επιχείρηση, αφού το αγωνιστικό μέρος δε θα συνοδεύεται από συμφέροντα των εταιρειών.

Καλούμε μαζικά τις θεραπευτικές και μεταναστευτικές κοινότητες, τους νέους εργάτες των νυχτερινών σχολείων και των σχολών κατάρτισης να δηλώσουν μαζικά συμμετοχή. Το ποδόσφαιρο είναι ένα αθλητικό, συλλογικό παιχνίδι και ο αθλητισμός είναι στοιχείο διαπαιδαγώγησης, κοινωνικοποίησης, ιδιαίτερα της νεολαίας.

Καλούμε τους νέους εργάτες με τη συμμετοχή τους να δώσουν μήνυμα στους μηχανισμούς που εμποδίζουν και εκτρέπουν τον αθλητισμό από την κοινωνική του αποστολή. Να απαντήσουν στη γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων, που υποκλίνονται στην εξουσία των πολυεθνικών, μετατρέποντας τον αθλητισμό, τους αθλητές και τους φιλάθλους σε γρανάζι της διαφημιστικής εκστρατείας και των κερδών τους.

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συνεχίσουν και να αναβαθμίσουν τον αγώνα τους, για να γίνει πράξη ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός, ιδιαίτερα με μέτρα στο σχολείο, στους δήμους, στα σωματεία. Να συνδεθεί ο αγώνας αυτός για μια συνολικά άλλη πολιτική σε όφελος του λαού, της νεολαίας, σε σύγκρουση με την κυριαρχία των πολυεθνικών, σε όλη την κοινωνικοοικονομική και πολιτική ζωή, συμβάλλοντας στην ανάγκη να δυναμώσει η ενότητα της εργατικής τάξης, να ενισχυθεί η προοπτική για αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Το τουρνουά θα ξεκινήσει το Σάββατο 15 Γενάρη και ο κατάλογος των συμμετοχών θα λήξει στις 10 Δεκεμβρίου. Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Ως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή δεκάδες ομάδες από χώρους δουλειάς, χώρους κατάρτισης καθώς και αρκετά κλαδικά σωματεία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχές στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ (210.3301.842, 210.3301.847, 210.3833.786)».

ΒΟΛΕΪ
Κρίσιμη αναμέτρηση

Tην πρώτη του νίκη στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ ψάχνει απόψε ο Ολυμπιακός που για την 2η αγωνιστική του ομίλου του υποδέχεται στο κλειστό του Ρέντη την πολωνική Γιαστεμπίνσκι (19.30). Οι «ερυθρόλευκοι» που προέρχονται από ήττα την πρώτη αγωνιστική στο Μαυροβούνιο από την Μπούντβα, θέλουν οπωσδήποτε τη νίκη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, η πρόκριση στην επόμενη φάση θα μοιάζει με μακρινό όνειρο, αφού θα μετράει δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια, οι οποίες μάλιστα δε θα θεωρούνται εντός προγράμματος. Κρίσιμο είναι το παιχνίδι και για την πολωνική ομάδα που και αυτή στην 1η αγωνιστική ηττήθηκε από την Σλοβενική Μπλεντ.

  • Για το Τσάλεντζ Καπ την πρόκρισή της στον επόμενο γύρο θέλει να επικυρώσει η ΕΑ Πατρών στην Κύπρο που κόντρα στην ΑΕ Καραβά θα αγωνιστεί στη ρεβάνς του πρώτου παιχνιδιού στην Πάτρα όπου η ελληνική ομάδα είχε νικήσει με 3-1.
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Δεύτερη πράξη

Το δεύτερο ημίχρονο της μεταξύ τους συνάντησης που δεν διεξήχθη λόγω ισχυρής βροχόπτωσης θα παίξουν σήμερα Εργοτέλης και Ολυμπιακός στο Παγκρήτιο Στάδιο (19.00). Υπενθυμίζεται ότι το σκορ του πρώτου ημιχρόνου ήταν 0-0. Φουλ επίθεση είναι το σύνθημα του Ερνέστο Βαλβέρδε που μετά τη σπουδαία νίκη επί του ΠΑΟΚ θέλει η ομάδα του να πάρει ένα ακόμη τρίποντο, ώστε να αποσπαστεί στη βαθμολογία. «Θέλουμε τη νίκη, ώστε να μείνουμε και μόνοι στην πρώτη θέση. Το ματς έχει ιδιαιτερότητες και πρέπει να σκοράρουμε όσο γίνεται νωρίτερα», τόνισε ο κόουτς των ερυθρολεύκων. Από τη μεριά του, ο Νίκος Καραγεωργίου είπε: «Ολα είναι ανοικτά, αφού ο χρόνος θα είναι αμείλικτος. Πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα».

ΑΕΚ
Κατσάδα και προειδοποιήσεις

Πρωινός «εξάψαλμος» από τον Χιμένεθ στους παίχτες της ΑΕΚ. Η τραγική εμφάνιση και στην Καβάλα έφτασε στα όριά του και τον Ισπανό τεχνικό. Χτες το πρωί, λοιπόν, πριν την έναρξη της προπόνησης, μίλησε στους παίχτες με πολύ σκληρή γλώσσα. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, την αδιαφορία αρκετών και ξεκαθάρισε ότι όποιος δε θέλει ή δεν μπορεί θα «τελειώσει». Παρότι δεν είναι γνώστης της ελληνικής γλώσσας, με τα λεγόμενά του, ουσιαστικά, τους ζήτησε να δείξουν φιλότιμο. Και υπενθύμισε ότι πλησιάζει η μεταγραφική περίοδος, κατά την οποία δεν έχει κανένα πρόβλημα να εισηγηθεί την απομάκρυνση όποιων πρέπει και - αν χρειαστεί (προφανώς με την έγκριση της διοίκησης, μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών) - να χρησιμοποιήσει νεαρούς.

Στο ίδιο πλαίσιο (αναστροφής της κατάστασης) ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Στ. Αδαμίδης, συναντήθηκε αργότερα με τους αρχηγούς. Οι Καφές, Λυμπερόπουλος, Δέλλας - μεταξύ άλλων - αναγνώρισαν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης βαραίνει τους παίχτες. Και δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει απ' το χέρι τους, ώστε να βελτιωθούν άρδην τα δεδομένα.

  • Και ο Μπλάνκο είναι από χτες αμφίβολος για το σαββατιάτικο ντέρμπι. Υπέστη διάταση στον αριστερό οπίσθιο μηριαίο. Σήμερα θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ