ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΟΪΚΑ
Κλιμάκωση για «άνευ όρων» παράδοση του λαού

Τσεκούρι σε μισθούς και για τον ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Μαζική φτώχεια και εξαθλίωση σε ολόκληρη την γκάμα της ζωής. Πακτωλός ιδιωτικοποιήσεων - 7 δισ. ευρώ - για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας

Τη νέα κλιμάκωση του πολέμου με στόχο την καθυπόταξη και την άνευ όρων παράδοση, του λαού στις ορέξεις της πλουτοκρατίας, σηματοδότησε η χτεσινή συμφωνία κυβέρνησης- τρόικας, όπως παρουσιάστηκε από τις δύο πλευρές και η οποία έχει δύο σκέλη. Πρώτον, την έγκριση, εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα) των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης της λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων κάτι που ισοδυναμεί με την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Δεύτερον, την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι μέχρι τον επόμενο Μάρτη θα προωθήσει όλα τα μέτρα και τις πολιτικές, που κρίνονται αναγκαία, προκειμένου να επιταχυνθούν, ουσιαστικά, οι διαδικασίες της ελεγχόμενης πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία όπως φαίνεται έχουν ήδη συμφωνήσει παρασκηνιακά κυβέρνηση με ΕΕ και ΔΝΤ. Μια διαδικασία που προϋποθέτει την κλιμάκωση της επιθετικότητας ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να αποσπαστούν όσο γίνεται μεγαλύτεροι πόροι και να αφοπλιστούν όσο γίνεται περισσότερο οι κύριες παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας ενόψει της επόμενης μέρας.

Στη νέα φάση, αυτή που ακολουθεί μέχρι και την επόμενη άνοιξη, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ανατρέψει με πρόσθετα μέτρα, θεμελιώδεις καταχτήσεις της εργατικής τάξης όπως είναι οι συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, να προχωρήσει στο γενικευμένο τσεκούρωμα σε μισθούς -σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- να διαμορφώσει συνθήκες μαζικής ανθρώπινης εξαθλίωσης με προτεραιότητες την καρατόμηση δαπανών στη δημόσια υγεία και νοσοκομεία κ.ο.κ.

Με βάση και τις δημόσιες δηλώσεις τους, ο βασανισμός του λαού δεν πρόκειται να έχει τέλος, παρά μόνο αν μπει ισχυρός ο λαϊκός φραγμός στην κατεύθυνση συνολικής ρήξης και ανατροπής.

Ταυτόχρονα αρχίζει και η εξειδίκευση των πακέτων της επόμενης φάσης, των νέων μέτρων ύψους πολύ πάνω από τα 13 δισ. ευρώ (5% του παραγόμενου ΑΕΠ) που για την ώρα τα έχουν χαρακτηρίσει ως «μη καθοριζόμενα μέτρα» και τα οποία θα αρχίσουν να κλιμακώνουν από το 2012 και για τη συνέχεια. Εκτός από το φτηνό εργατικό δυναμικό για τις μερίδες της πλουτοκρατίας ανοίγουν διάπλατα τον πακτωλό με το ζεστό κρατικό χρήμα, επίσης ανεβάζουν κάθετα και τον πήχη των ιδιωτικοποιήσεων στα 7 δισ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία (2011-2013).

Η τρόικα

Για πρώτη φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο και δημόσια οι εκπρόσωποι της τρόικας, έθεσαν χτες το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης των δανείων των 110 δισ. ευρώ, ή ακόμα και τη χορήγηση νέων δανείων σε περίπτωση που υπάρξουν δυσκολίες στην αποπληρωμή του. Αυτοί που μαζί με την κυβέρνηση, ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ.,προσπαθούσαν πριν από λίγους μήνες να παρουσιάσουν το πρόγραμμα οικονομικής εξαθλίωσης του λαού και του ξεχαρβαλώματος της ελληνικής κοινωνίας, ως την πλέον αποτελεσματική επιλογή που θα έβγαζε τη χώρα από τη δίνη της κρίσης και των ελλειμμάτων, αποκαλύπτουν τώρα με τον τρόπο τους, ότι επέβαλαν στον λαό τον μονόδρομο της κρίσης και της αύξησης ελλειμμάτων-χρεών, ενώ αυτοί εξασφαλίζοντας τις ροές των κεφαλαίων που κλέβονται από τον λαό προς τις τράπεζες, καραδοκούν για να διαιωνίζουν το χρόνο που θα έχουν τη χώρα «χρεωμένη», ή για να δίνουν κι άλλα δάνεια για να επιμηκύνουν το χρόνο που θα πληρώνονται οι πιστωτές των αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Στη χτεσινή καθιερωμένη πλέον ανά τρίμηνο συνέντευξη Τύπου που δίνουν όταν ολοκληρώνεται ο έλεγχος που κάνουν και καταρτίζουν το «επικαιροποιημένο μνημόνιο», οι εκπρόσωποι της τρόικας, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας, αλλά συμπλήρωσαν ότι σε περίπτωση που χρειαστεί είναι δυνατόν να εξεταστεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης των δανείων ΕΕ-ΔΝΤ, αλλά μπορεί, αν χρειαστεί, να δοθεί και κάποιο συμπληρωματικό δάνειο.

Αυτό που είναι σίγουρο ότι προσφέρουν είναι η επιμήκυνση στα βάσανα του λαού. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έδωσε έμφαση στο «δεύτερο κύμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ειδικά στον τουρισμό και στο εμπόριο, στις δαπάνες για Υγεία, στις δημόσιες επιχειρήσεις και ιδιωτικοποιήσεις», σημεία στα οποία στάθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Στο επίσημο κείμενο οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί σημειώνουν πως το αντιλαϊκό «πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή» και ακόμη ότι οι «μεταρρυθμίσεις απαιτούν επιδέξιο σχεδιασμό και πολιτική βούληση», δηλαδή μεθοδεύσεις και κλιμάκωση έτσι όπως το επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο των «επιδέξιων σχεδιασμών» και για λογαριασμό της πλουτοκρατίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ισχυριζόμενη τάχα ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο.

Στις επόμενες σαρωτικές ανατροπές που βάζουν μπροστά -ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- είναι :

  • «Ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης, επίσης μέσω των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας».
  • «Ανοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα».
  • «Ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά».

Η μέχρι σήμερα αντιλαϊκή κλιμάκωση το ξεκλείδωμα της δεύτερης από τις δόσεις των δανείων για τη στήριξη της πλουτοκρατίας θα περάσουν και αναμένεται να εγκριθούν από τα όργανα των ΕΕ -ΔΝΤ το Δεκέμβρη του 2010.

Η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου :

  • Μέχρι τις 10 του Δεκέμβρη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει βάλει την υπογραφή της σε δυο ακόμη «συμφωνίες», στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» και στο κείμενο με τις «επικαιροποιημένες κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής».
  • Μέχρι τέλος Δεκέμβρη θα έχουν καταθέσει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, έτσι όπως ήδη έχουν καταλήξει με την τρόικα. Στα προβλεπόμενα μέτρα είναι : Οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών (τάχα «υπό όρους» σύμφωνα με τον υπουργό), η ενίσχυση της ευελιξίας στη αγορά εργασίας, οι αναδιαρθρώσεις στο σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης και στο σημερινό πλαίσιο διαιτησίας. Και με τη βούλα του νόμου οι μεγαλοεπιχειρηματίες παίρνουν το ελεύθερο να προχωρούν σε μειώσεις μισθών. Αποκαλυπτικό είναι το επίσημο κείμενο της τρόικας στις επόμενες μεταρρυθμίσεις που είναι η «ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης».
  • Στον κανόνα για μια πρόσληψη για κάθε 5 «αποχωρήσεις» από το στενό και ευρύτερο δημόσιο εντάσσονται και οι μαζικές μετατάξεις εργαζομένων που ετοιμάζουν από πρώην ΔΕΚΟ και άλλες υπηρεσίες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ετοιμάζουν μαζική ομηρία για υπό μετάταξη εργαζόμενους, που θα τους έχουν για μήνες και χρόνια στο «περίμενε» μέχρι να «αδειάσουν θέσεις», όπως δηλαδή και στην περίπτωση της Ολυμπιακής ! Στις επόμενες μέρες μπαίνει μπροστά το σχέδιο για τις συγχωνεύσεων Εφοριών και στη συνέχεια άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
  • Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (2011-2013) εκτινάσσεται στα 7 δισ. ευρώ (από τα προβλεπόμενα μέχρι σήμερα 3 δισ. ευρώ) με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για το 2011. Η εκτίναξη οφείλεται στη χωρίς προηγούμενο εκχώρηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, πλάι στην εκχώρηση ζωτικού χώρου από δίκτυα και υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, κρατικές συμμετοχές κ.ά.). Στα σκαριά είναι οι αναδιαρθρώσεις στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που σε πρώτη φάση θα το σπάσουν σε δυο εταιρείες, όπως ακριβώς έχει αξιώσει το τραπεζικό κεφάλαιο.
Θέλουν να ρημάξουν το λαό

Καταργούν συλλογικές συμβάσεις και μειώνουν μισθούς, απολύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, επιβάλλουν νέα μέτρα 13 δισ. ευρώ, ξεπουλούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ύψους 7 δισ. ευρώ

Θέλουν να ρημάξουν κυριολεκτικά τον τόπο. Να μην αφήσουν πέτρα πάνω σε πέτρα. Επιδιώκουν να εφαρμόσουν τη στρατηγική της καμένης γης. Μόνο που αυτό που θα καίγεται και θα ερειπώνεται θα είναι τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των τελευταίων 100 χρόνων.

Αδίστακτοι πλουτοκρατία, τρόικα, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα υποστυλώματά της, επιχειρούν να συνεχίσουν το καταστρεπτικό τους έργο. Εχοντας ουσιαστικά ενεργοποιήσει τη διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, προσπαθούν σε πρώτη φάση να απογυμνώνουν το λαό από κάθε του κατακτημένο δικαίωμα. Επιδιώκουν να σκοτώσουν την ελπίδα και την προσμονή σε καλύτερες μέρες. Θέλουν να υποτάξουν, να γονατίσουν και να υποδουλώσουν το λαό, απόλυτα χρεοκοπημένο στα σύγχρονα καπιταλιστικά κάτεργα.

Τις νέες θανατηφόρες, για τα λαϊκά δικαιώματα, δόσεις, παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε αμέσως μετά τη συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας.

Κάτω από το βαρύγδουπο τίτλο «10 μεγάλες προκλήσεις», περιγράφονται τα δολοφονικά μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι απολύσεις εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, η διάλυση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επιβολή πρόσθετων μέτρων, περίπου 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014, το ξεπούλημα των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων και δημόσιας γης κ.λπ.

Ο «Ρ» παρουσιάζει τις ...10 μεγάλες προκλήσεις της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού..

1. «Διαχείριση και έλεγχος δημόσιων δαπανών».

Ως μέτρα υλοποίησης αναφέρουν, την «αυστηρή εφαρμογή του Προϋπολογισμού 2011», το σκληρότερο και πλέον αντιλαϊκό προϋπολογισμό ολόκληρης της μεταπολιτευτικής περιόδου και όχι μόνο. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, με τον οποίο η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, κηρύσσει στάση πληρωμών προς τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αρνητικές συνέπειες που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε απόλυτη υποβάθμιση των κλάδων αυτών και σε τεράστια επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών που θα κληθούν να πληρώσουν τις αναγκαίες υπηρεσίες με συμπληρωματική αιμορραγία των πενιχρών εισοδημάτων τους.

2. «Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής».

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα «οργανωτικά», για να διατηρήσει την πολιτική - ταξική διάσταση του φορολογικού συστήματος, η οποία βρίσκεται στο γεγονός ότι ο παραγόμενος πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο χαίρει σωρεία φοροαπαλλαγών. Ετσι, με στόχο να πιάσουν τη μαρίδα, προωθούν μία σειρά από μέτρα (επιτάχυνση φορολογικής δίκης και νέο πλαίσιο επίλυσης φορολογικών διαφορών, αναδιάρθρωση φορολογικού μηχανισμού κ.λπ.), με στόχο να συγκεντρώσουν μεγαλύτερους φόρους από μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.

3. «Μείωση ελλείμματος δημοσίων οργανισμών».

Επιχειρούν να περάσουν διά πυρός και σιδήρου από τις πρώην ΔΕΚΟ (κυρίως συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας) και να λεηλατήσουν τους μισθούς των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά, το α' τρίμηνο του 2011 θα παρουσιάσουν πρόγραμμα εξοικονόμησης ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Μέσα στον επόμενο μήνα, θα παρουσιάσουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ (προβλέπει μείωση του προσωπικού και αυξήσεις των εισιτηρίων κατά 30% - 50%) και θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ.

Θα ακολουθήσει η κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.

Ολα αυτά τα μέτρα των ...αναδιαρθρώσεων μυρίζουν απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Ηδη έχει αποφασιστεί η απόλυση 10.000 συμβασιούχων του Δημοσίου, ενώ το δεύτερο κύμα θα προέλθει από τις αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το πλεονάζον προσωπικό στις πρώην ΔΕΚΟ...θα μεταταγεί σε υπηρεσίες του Δημοσίου, με βάση την αρχή «μια μετάταξη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις». Ερωτώμενος σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών, τι θα γίνει αν δεν υπάρχουν θέσεις, απάντησε προκλητικά, ότι...«μπορούν να περιμένουν και οκτώ μήνες».

4. «Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα».

Προβλέπεται η εφαρμογή του «Καλλικράτη», η παρουσίαση του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων (προβλέπονται νέες άγριες περικοπές μισθών). Την ίδια περίοδο, θα υπάρξει «αξιολόγηση της λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης και των κοινωνικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ», ενώ ακολουθεί η συγκρότηση «ομάδας δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος».

5. «Αντιμετώπιση σπατάλης στο χώρο της Υγείας».

Εδώ σχεδιάζεται η καρατόμηση του σκληρού πυρήνα των κοινωνικών δαπανών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία «ομάδας δράσης για τη συνολική αξιολόγηση του συστήματος Υγείας» η τοποθέτηση εσωτερικών ελεγκτών στα νοσοκομεία, η είσπραξη συμμετοχής στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζουν την αύξηση του εισιτηρίου εισόδου από τα 3 σήμερα στα 10 ευρώ.

6. Εργασιακές σχέσεις.

Ολα τα μέτρα αποσκοπούν στην αύξηση της απόλυτης υπεραξίας. Ειδικότερα προβλέπεται, έως το Δεκέμβρη του 2010 η «αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα», όπως και η τροποποίηση του πλαισίου για τη διαιτησία. Νομοθετείται επίσης η υπερίσχυση των εργοστασιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθίζηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει το νέο έγκλημα για τις συμβάσεις πίσω από τη φράση «υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών». Σαν να λέμε ...πράσινα άλογα. Προβλέπεται επίσης «η ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας».

Ολα τα παραπάνω, αλλά ακόμα ειδικότερα τα επόμενα τέσσερα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση, αποβλέπουν στη στήριξη των εκπροσώπων του κεφαλαίου και στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

7. «Απελευθέρωση επαγγελμάτων».

Μέσα στον επόμενο μήνα, θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το Μάρτη. Την ίδια περίοδο θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση της απελευθέρωσης της παροχής υπηρεσιών, με βάση την οδηγία Μπολκεστάιν.

8. «Επιχειρηματικό περιβάλλον - ανάπτυξη».

Μέσα στο χρόνο, θα προωθήσουν μέτρα που αφορούν την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, το σχέδιο δράσης «για την άρση των 30 σημαντικότερων εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την επένδυση και την καινοτομία», την αξιολόγηση των προγραμμάτων έρευνας, την επιτάχυνση υλοποίησης των δημόσιων έργων και επενδύσεων (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές άδειες, περιβαλλοντικές μελέτες), μέτρα προώθησης των εξαγωγών, σχέδιο δράσης για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας.

9. Χρηματοπιστωτικός τομέας.

Διάθεση 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τη μορφή εγγυήσεων. Μέσα στο χρόνο, θα τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το οποίο θα διατεθούν 1,45 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση - ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ.

10. «Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις».

Επιχειρούν, έως το 2013, να εκποιήσουν επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο, δημόσιες υποδομές και ακίνητη περιουσία, ύψους 7 δισ. ευρώ, ενώ για το 2011 θέλουν να εισπράξουν 1 δισ. ευρώ. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί το Δεκέμβρη του 2010, ενώ το β' τρίμηνο του 2011 θα υπάρξει απογραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινό εργατικό - λαϊκό μέτωπο πάλης και αντεπίθεσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας:

«Κυβέρνηση και τρόικα κλιμακώνουν τον πόλεμο κατά της ζωής και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών εμπόρων και των βιοτεχνών, των αγροτών. Αμεσος στόχος τους είναι η νέα δραστική μείωση των μισθών, οι απολύσεις και η εργασιακή ανασφάλεια, οι επικίνδυνες περικοπές σε Υγεία - Πρόνοια και άλλες κοινωνικές δαπάνες, η παράδοση δημόσιων υποδομών και περιουσίας στους μεγάλους επιχειρηματίες.

Καμία ανοχή στα ψέματα και στα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και των συμμάχων της. Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της γενικής συλλογικής σύμβασης είναι γενικευμένη. Μαζί με τους μισθούς πείνας, φέρνουν νέες απολύσεις χωρίς καμία προστασία των ανέργων και γενίκευση της εργασιακής ανασφάλειας.

Είναι απάτη ο ισχυρισμός ότι η κατάργηση και η ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών δε θα φέρουν απολύσεις. Εκτός από τους χιλιάδες συμβασιούχους που θα απολυθούν, οι μετατάξεις στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα είναι προθάλαμος των απολύσεων.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί πια μόνο να δυσφορούν και να αγανακτούν. Το μνημόνιο διαρκείας, ο δρόμος των θυσιών και των βασάνων στον οποίο τους οδηγούν η κυβέρνηση και η ΕΕ για να στηριχθούν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματιών δεν έχει ούτε τέλος, ούτε αποτέλεσμα για τα λαϊκά στρώματα. Ο φόβος, η μοιρολατρία και η συναίνεση ανοίγουν το δρόμο στα χειρότερα. Είναι κατεπείγον ζήτημα η διαμόρφωση κοινού εργατικού - λαϊκού μετώπου πάλης και αντεπίθεσης για την προστασία του λαού, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ