Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν να ρημάξουν το λαό

Καταργούν συλλογικές συμβάσεις και μειώνουν μισθούς, απολύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, επιβάλλουν νέα μέτρα 13 δισ. ευρώ, ξεπουλούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ύψους 7 δισ. ευρώ

Θέλουν να ρημάξουν κυριολεκτικά τον τόπο. Να μην αφήσουν πέτρα πάνω σε πέτρα. Επιδιώκουν να εφαρμόσουν τη στρατηγική της καμένης γης. Μόνο που αυτό που θα καίγεται και θα ερειπώνεται θα είναι τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των τελευταίων 100 χρόνων.

Αδίστακτοι πλουτοκρατία, τρόικα, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα υποστυλώματά της, επιχειρούν να συνεχίσουν το καταστρεπτικό τους έργο. Εχοντας ουσιαστικά ενεργοποιήσει τη διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, προσπαθούν σε πρώτη φάση να απογυμνώνουν το λαό από κάθε του κατακτημένο δικαίωμα. Επιδιώκουν να σκοτώσουν την ελπίδα και την προσμονή σε καλύτερες μέρες. Θέλουν να υποτάξουν, να γονατίσουν και να υποδουλώσουν το λαό, απόλυτα χρεοκοπημένο στα σύγχρονα καπιταλιστικά κάτεργα.

Τις νέες θανατηφόρες, για τα λαϊκά δικαιώματα, δόσεις, παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε αμέσως μετά τη συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας.

Κάτω από το βαρύγδουπο τίτλο «10 μεγάλες προκλήσεις», περιγράφονται τα δολοφονικά μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι απολύσεις εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, η διάλυση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επιβολή πρόσθετων μέτρων, περίπου 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014, το ξεπούλημα των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων και δημόσιας γης κ.λπ.

Ο «Ρ» παρουσιάζει τις ...10 μεγάλες προκλήσεις της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού..

1. «Διαχείριση και έλεγχος δημόσιων δαπανών».

Ως μέτρα υλοποίησης αναφέρουν, την «αυστηρή εφαρμογή του Προϋπολογισμού 2011», το σκληρότερο και πλέον αντιλαϊκό προϋπολογισμό ολόκληρης της μεταπολιτευτικής περιόδου και όχι μόνο. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, με τον οποίο η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, κηρύσσει στάση πληρωμών προς τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αρνητικές συνέπειες που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε απόλυτη υποβάθμιση των κλάδων αυτών και σε τεράστια επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών που θα κληθούν να πληρώσουν τις αναγκαίες υπηρεσίες με συμπληρωματική αιμορραγία των πενιχρών εισοδημάτων τους.

2. «Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής».

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα «οργανωτικά», για να διατηρήσει την πολιτική - ταξική διάσταση του φορολογικού συστήματος, η οποία βρίσκεται στο γεγονός ότι ο παραγόμενος πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο χαίρει σωρεία φοροαπαλλαγών. Ετσι, με στόχο να πιάσουν τη μαρίδα, προωθούν μία σειρά από μέτρα (επιτάχυνση φορολογικής δίκης και νέο πλαίσιο επίλυσης φορολογικών διαφορών, αναδιάρθρωση φορολογικού μηχανισμού κ.λπ.), με στόχο να συγκεντρώσουν μεγαλύτερους φόρους από μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.

3. «Μείωση ελλείμματος δημοσίων οργανισμών».

Επιχειρούν να περάσουν διά πυρός και σιδήρου από τις πρώην ΔΕΚΟ (κυρίως συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας) και να λεηλατήσουν τους μισθούς των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά, το α' τρίμηνο του 2011 θα παρουσιάσουν πρόγραμμα εξοικονόμησης ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Μέσα στον επόμενο μήνα, θα παρουσιάσουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ (προβλέπει μείωση του προσωπικού και αυξήσεις των εισιτηρίων κατά 30% - 50%) και θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ.

Θα ακολουθήσει η κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.

Ολα αυτά τα μέτρα των ...αναδιαρθρώσεων μυρίζουν απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Ηδη έχει αποφασιστεί η απόλυση 10.000 συμβασιούχων του Δημοσίου, ενώ το δεύτερο κύμα θα προέλθει από τις αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το πλεονάζον προσωπικό στις πρώην ΔΕΚΟ...θα μεταταγεί σε υπηρεσίες του Δημοσίου, με βάση την αρχή «μια μετάταξη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις». Ερωτώμενος σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών, τι θα γίνει αν δεν υπάρχουν θέσεις, απάντησε προκλητικά, ότι...«μπορούν να περιμένουν και οκτώ μήνες».

4. «Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα».

Προβλέπεται η εφαρμογή του «Καλλικράτη», η παρουσίαση του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων (προβλέπονται νέες άγριες περικοπές μισθών). Την ίδια περίοδο, θα υπάρξει «αξιολόγηση της λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης και των κοινωνικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ», ενώ ακολουθεί η συγκρότηση «ομάδας δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος».

5. «Αντιμετώπιση σπατάλης στο χώρο της Υγείας».

Εδώ σχεδιάζεται η καρατόμηση του σκληρού πυρήνα των κοινωνικών δαπανών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία «ομάδας δράσης για τη συνολική αξιολόγηση του συστήματος Υγείας» η τοποθέτηση εσωτερικών ελεγκτών στα νοσοκομεία, η είσπραξη συμμετοχής στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζουν την αύξηση του εισιτηρίου εισόδου από τα 3 σήμερα στα 10 ευρώ.

6. Εργασιακές σχέσεις.

Ολα τα μέτρα αποσκοπούν στην αύξηση της απόλυτης υπεραξίας. Ειδικότερα προβλέπεται, έως το Δεκέμβρη του 2010 η «αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα», όπως και η τροποποίηση του πλαισίου για τη διαιτησία. Νομοθετείται επίσης η υπερίσχυση των εργοστασιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθίζηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει το νέο έγκλημα για τις συμβάσεις πίσω από τη φράση «υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών». Σαν να λέμε ...πράσινα άλογα. Προβλέπεται επίσης «η ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας».

Ολα τα παραπάνω, αλλά ακόμα ειδικότερα τα επόμενα τέσσερα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση, αποβλέπουν στη στήριξη των εκπροσώπων του κεφαλαίου και στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

7. «Απελευθέρωση επαγγελμάτων».

Μέσα στον επόμενο μήνα, θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το Μάρτη. Την ίδια περίοδο θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση της απελευθέρωσης της παροχής υπηρεσιών, με βάση την οδηγία Μπολκεστάιν.

8. «Επιχειρηματικό περιβάλλον - ανάπτυξη».

Μέσα στο χρόνο, θα προωθήσουν μέτρα που αφορούν την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, το σχέδιο δράσης «για την άρση των 30 σημαντικότερων εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την επένδυση και την καινοτομία», την αξιολόγηση των προγραμμάτων έρευνας, την επιτάχυνση υλοποίησης των δημόσιων έργων και επενδύσεων (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές άδειες, περιβαλλοντικές μελέτες), μέτρα προώθησης των εξαγωγών, σχέδιο δράσης για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας.

9. Χρηματοπιστωτικός τομέας.

Διάθεση 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τη μορφή εγγυήσεων. Μέσα στο χρόνο, θα τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το οποίο θα διατεθούν 1,45 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση - ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ.

10. «Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις».

Επιχειρούν, έως το 2013, να εκποιήσουν επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο, δημόσιες υποδομές και ακίνητη περιουσία, ύψους 7 δισ. ευρώ, ενώ για το 2011 θέλουν να εισπράξουν 1 δισ. ευρώ. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί το Δεκέμβρη του 2010, ενώ το β' τρίμηνο του 2011 θα υπάρξει απογραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ