Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεδομένο το μνημόνιο διαρκείας

Μνημόνιο διαρκείας μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της τρόικας ή σύναψη νέου δανείου, που θα επιφέρουν καταιγισμό νέων αντιλαϊκών πακέτων, μελετά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, αν και επίσημα τα σενάρια διαψεύδονται από τα κυβερνητικά στελέχη.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, που βρέθηκε στην Αθήνα, δήλωσε ότι «αν δεν επιτευχθεί ο στόχος (σ.σ. να επανέλθει η Ελλάδα στο δανεισμό από τις αγορές) τότε υπάρχουν πολλές ιδέες, όπως ασφαλώς και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του τρέχοντος δανείου ή η επέκταση της χρηματοδότησης με νέα δάνεια που θα φέρουν και νέο μνημόνιο».

Σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χτες ότι «η τρόικα αναγνωρίζει τις θυσίες» και πρόσθεταν ότι «μπορεί να επιτευχθεί η παράταση της αποπληρωμής». Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «υπάρχει ταύτιση απόψεων με την τρόικα».

Το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να το θέσει και στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, όπου θα αποφασιστεί ο μόνιμος μηχανισμός δανειοδότησης μετά το 2013.

Τη στάση της κυβέρνησης στη Σύνοδο συζήτησαν χτες ο Λ. Παπαδήμος, σύμβουλος της κυβέρνησης, και οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, σε σύσκεψη με τον Γ. Παπανδρέου.

Στην ίδια σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, μοιράστηκαν ρόλοι. Ο Λ. Παπαδήμος ανέλαβε να μεταβεί στη Γερμανία, ως απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ