Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Ενταση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σχετικά με τη ΝΑΤΟική Σύνοδο της Λισαβόνας, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, τονίζονται τα ακόλουθα:

«Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την άκρως επικίνδυνη και αντιδραστική στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υιοθέτησε χωρίς κανέναν ενδοιασμό το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το λεγόμενο "ΝΑΤΟ 3", το οποίο θεσμοθετεί πια ανοικτά τον παγκόσμιο ρόλο του χωροφύλακα για την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία και τον προληπτικό πόλεμο κατά λαών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, χωρίς περιστροφές, δήλωσε την αμέριστη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το ότι το ΝΑΤΟ, με τη Σύνοδο της Λισαβόνας, έκανε σαφέστερο το στόχο να καταπνιγεί έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε κίνημα που παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ώστε να θωρακιστεί η εξουσία των μονοπωλίων. Εδειξε ξεκάθαρα τη στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης για ακόμα πιο βαθιά ενσωμάτωση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις.

Η επιλογή αυτή έχει συνέπεια την εκχώρηση στο ΝΑΤΟ της διαχείρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αφού στο τραπέζι μπαίνει το Αιγαίο και ο επιχειρησιακός έλεγχος σε αυτό, με αφορμή τις διευθετήσεις που περιλαμβάνει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και το πλαίσιο υλοποίησης της ΝΑΤΟικής εκδοχής της "αντιπυραυλικής ασπίδας" των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Σύνοδος της Λισαβόνας επιβεβαίωσε, για μια ακόμα φορά, ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό των λαών και της ειρήνης, που σε συνεργασία με την ΕΕ προχωρά σε ένα 10ετή σχεδιασμό με μεγάλες στρατιωτικές και αλληλοεξαρτώμενες αποστολές που θα αφορούν:

Την υπεράσπιση των χωρών - μελών έναντι οποιασδήποτε απειλής - επίθεσης (εννοεί τα λαϊκά κινήματα), εκστρατευτικές δυνατότητες για στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν της ζώνης της συμμαχίας (βλέπε Αφγανιστάν και έπεται συνέχεια), συνεργασία με άλλους εταίρους εκτός ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίζονται οι νέες απειλές (κυβερνοεπιθέσεις, πειρατεία, διάδοση των βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων, κίνδυνος να υπάρξει έλλειψη ενέργειας), χορήγηση βοήθειας για το σχηματισμό της αστυνομίας και του στρατού στις χώρες - προτεκτοράτα (Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσσοβο), προετοιμασία της στρατιωτικής του μηχανής με σειρά ασκήσεων "διαχείρισης κρίσεων", αλλά και αντιμετώπισης διαδηλωτών, με παράλληλη καλλιέργεια του εδάφους για παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα στο εσωτερικό των χωρών, μελών και μη μελών. Αυτές οι δράσεις συνιστούν τεράστια τρομοκρατική απειλή για τους λαούς και αυξάνουν τους κινδύνους για νέες επεμβάσεις και πολέμους, για νέα αιματοχυσία χιλιάδων ανθρώπων.

Να ξεσηκωθεί ο λαός

Ολα τα παραπάνω κάνουν ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα του ΠΣΕ και του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, που έδωσε δυναμικό "παρών" στη Λισαβόνα, για διάλυση του ΝΑΤΟ και παράλληλη δράση των κινημάτων στις χώρες τους για αποδέσμευση των χωρών τους απ' αυτό.

Η ΕΕΔΥΕ σταθερή στην παρουσία της στους αντιιμπεριαλιστικούς αντιΝΑΤΟικούς αγώνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, βρέθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία στην αντιΝΑΤΟική διαδήλωση στις 20/11, δίνοντας το μήνυμα της ανάγκης να ενταθεί η πάλη σε κάθε χώρα, από κάθε λαό, ώστε να υψωθούν φραγμοί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια μέχρι να ανατραπούν.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σήμερα τον ελληνικό λαό, τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τη νεολαία, όλες τις επιτροπές ειρήνης να ξεσηκωθούν. Χρειάζεται ένταση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολειό και σχολή, ώστε να υπάρξει πλατιά ενημέρωση για τις αποφάσεις των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών και ανάπτυξη ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα μπλοκάρει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτά με την προοπτική να τα ανατρέψει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμμετέχουν στην κινητοποίηση στη Μαδρίτη ενάντια στο ΝΑΤΟ (2022-06-24 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες (2017-05-23 00:00:00.0)
Τα ΝΑΤΟικά σχέδια επιβάλλουν επαγρύπνηση (2010-10-23 00:00:00.0)
Να φύγουν τα στρατηγεία των φονιάδων του ΝΑΤΟ (1999-08-26 00:00:00.0)
Για την αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση όσων αντιστέκονται (1999-07-02 00:00:00.0)
Είναι ανεπιθύμητος (1997-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ