Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
Την εξαθλίωση θα φρενάρει μόνο η ταξική οργάνωση

Χαρακτηριστική η πείρα από τον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας

Η συσπείρωση μεταναστών εργατών στο ΠΑΜΕ αφορά κάθε εργάτη
Η συσπείρωση μεταναστών εργατών στο ΠΑΜΕ αφορά κάθε εργάτη
Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι μετανάστες που εργάζονται στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας. Δίχως να πληρώνονται, δίχως ένσημα, μισοπαράνομοι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τους κόβουν το ρεύμα ή το νερό, ή ακόμη και περιπτώσεις όπου οι εργοδότες τους επιτίθενται. Το ταξικό Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, αγωνίζεται μαζί με τους μετανάστες ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα. Αλλωστε, οι μετανάστες αποτελούν σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας.

Ο «Ρ» μίλησε με μετανάστες που εργάζονται σε διάφορες βιοτεχνίες - φασονατζίδικα της Αττικής και κατέγραψε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο Μασούτ, από το Μπαγκλαντές, βρίσκεται τρία χρόνια στην Ελλάδα. Τους τελευταίους έξι μήνες, όπως μας λέει, δεν έχει δουλειά, ενώ ο παλιός του εργοδότης ακόμη δεν του έχει πληρώσει 450 ευρώ! «Οταν πήγα να του ζητήσω τα λεφτά μου είπε πως δε με ξέρει και να φύγω», μας λέει. Ο Οσμάν, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, προσθέτει: «Πρόκειται για μια πάγια τακτική. Οταν πηγαίνουμε να ζητήσουμε δεδουλευμένα που μας χρωστάνε, τότε αυτοί απαντάνε πως δεν μας ξέρουν. Πολλές φορές καλούν και την αστυνομία».

Μια τέτοια περίπτωση είναι του Ρατζού, επίσης από το Μπαγκλαντές, στον οποίο ο εργοδότης χρωστάει 850 ευρώ. «Οταν πήγα να του ζητήσω τα λεφτά αυτός με χτύπησε στο πόδι και κάλεσε την αστυνομία (σ.σ.: εκείνη την ώρα σηκώνει το παντελόνι του και μας δείχνει το σημάδι στο πόδι του). Μου φώναξε να μην ξαναπατήσω εκεί». Οι περισσότερες από αυτές τις βιοτεχνίες, στην πραγματικότητα είναι φασονατζίδικα, που λειτουργούν στα υπόγεια. Εκεί, ράβονται οι ακριβότερες μάρκες ρούχων, όπως η «BSB» και η «ΛΑΠΕΝ».

Μονόδρομος η συσπείρωση στα συνδικάτα

Τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα. Στη Νέα Ιωνία, για παράδειγμα, σε ένα ακόμη φασονατζίδικο, πάνω από 50 εργαζόμενοι μετανάστες βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο, όταν η εργοδοσία ανακοίνωσε, ξαφνικά, ότι το κλείνει. Συνολικά τους χρωστάει πάνω από 50.000 ευρώ! Ομως, αυτή τη φορά οι εργάτες, μαζί με το ταξικό τους Συνδικάτο, απάντησαν άμεσα. Από την 1 Νοέμβρη, προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και έβαλαν απεργιακή φρουρά έξω από τη βιοτεχνία, προκειμένου να μην επιτρέψουν στον εργοδότη να πουλήσει τα μηχανήματα. Αντίστοιχα και στο κέντρο της Αθήνας, στη Σοφοκλέους, σε ένα άλλο φασονατζίδικο, οι περίπου 20 μετανάστες που δουλεύουν παραμένουν 5 μήνες απλήρωτοι και συνολικά τα χρωστούμενα ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ.

Ο Οσμάν μάς λέει πως είναι πλέον συνηθισμένο το φαινόμενο να κόβουν το ρεύμα και το νερό στους μετανάστες. «Ζούμε τέσσερις και πέντε μαζί σε ένα σπίτι, απ' τους οποίους δουλεύει ένας κι αυτός δεν πληρώνεται. Μας κόβουν νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Χρωστάμε νοίκια. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), μιλώντας στο «Ρ», σημείωσε: «Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας με τους μετανάστες του κλάδου, που υπόκεινται σε άγρια ταξική εκμετάλλευση. Να βρεθούν μαζί μας, δίπλα μας, μπροστάρηδες στους αγώνες που έρχονται, ως αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας και του κλάδου. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν πια αποθρασυνθεί, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν τα φασονατζίδικα και αυτά με τη σειρά τους να εκμεταλλεύονται ακόμη πιο άγρια τους μετανάστες. Απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για τους μετανάστες και τους ανέργους του κλάδου, όπως την απλοποίηση των διαδικασιών για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη με μετανάστες εργάτες του κλάδου(2020-12-22 00:00:00.0)
Καταγγελία για τραυματισμό δύο μεταναστών εργατών από εργοδότη(2019-08-06 00:00:00.0)
Εφόδιο για τη συνέχεια η σημαντική ενίσχυση στις πρόσφατες αρχαιρεσίες(2018-12-06 00:00:00.0)
Συζήτηση με εργαζόμενους και άνεργους μετανάστες(2015-03-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εκλογές(2009-11-24 00:00:00.0)
Λεφτά υπάρχουν μόνο για τους εργοδότες(2009-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ