Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Προπομπός για μαζικές απολύσεις

Προπομπό χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο τομέα χαρακτήρισε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Το νομοσχέδιο «καλλιεργεί το έδαφος και ανοίγει την Κερκόπορτα για χιλιάδες απολύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η Δ. Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι επίκειται «μείωση των αποδοχών σε όσους παραμείνουν ή μεταταγούν», οι οποίοι θα βρεθούν στον «προθάλαμο εργασιακής ανασφάλειας». Για τους καταργούμενους οργανισμούς, σημείωσε ότι με το νομοθέτημα γίνεται προσπάθεια «παραπέρα απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του αντικειμένου που είχαν μέχρι τώρα».

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, «κοροϊδεύετε όταν λέτε πως δε θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων», αφού «χιλιάδες συμβασιούχοι μένουν στο δρόμο», ενώ με την «κατάργηση χιλιάδων δημοτικών επιχειρήσεων ετοιμάζεστε να στείλετε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους». Επιπρόσθετα είπε ότι «όσους μετατάσσετε δεν είναι ασφαλείς. Ακόμη και στο επόμενο νομοσχέδιο μπορεί να καταργήσετε αυτούς τους οργανισμούς», διαβλέποντας ότι «έχετε έτοιμο νομοσχέδιο σκούπα. Το εγγυάται το επικαιροποιημένο μνημόνιο» όπου περιέχονται «συγκεκριμένα μέτρα για μειώσεις δαπανών» και μια «πολιτική που έρχεται να τσακίσει όλη την γκάμα της ζωής των λαϊκών στρωμάτων».

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε στους καταργούμενους οργανισμούς, λέγοντας πως είναι «οργανισμοί που ήταν απαξιωμένοι, που φτιάχτηκαν για να βολέψουν ρουσφέτια ή τους απαξιώσατε, αφού απολύσατε τους συμβασιούχους», τονίζοντας πως «μπορούσαν να συγχωνευθούν με κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι στην πολιτική σας». Αντίθετα - δήλωσε - «διαμορφώνετε τη διοίκηση όπως την απαιτούν οι ανάγκες καπιταλιστικής ανάπτυξης στη σημερινή φάση» και υποστήριξε ότι «εμείς δεν υποστηρίζουμε τη δομή των οργανισμών όπως είναι σήμερα», όμως «είμαστε υπέρ του δικαιώματος να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά οι εργαζόμενοι», ιδίως όταν «κενά υπάρχουν πάμπολλα στη δημόσια διοίκηση που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού».

Τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας παρουσίασε ως βασικό κυβερνητικό επιχείρημα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρβανιτίδης, λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο «15 φορείς καταργούνται» και άλλοι συγχωνεύονται, με αποτέλεσμα «η ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης προσδιορίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ». Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ για δημιουργία δεκάδων νέων φορέων κατά τη διακυβέρνησή της. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, με τον εισηγητή της Π. Παυλόπουλο να δηλώνει πως «ψηφίζουμε επί της αρχής», κατηγορώντας όμως την κυβέρνηση για «ελλιπέστατο πλαίσιο» και «αποσπασματικές διατάξεις» και υποστηρίζοντας ότι υφίσταται θέμα αντισυνταγματικότητας σε διατάξεις του νομοσχεδίου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης του νομοθετήματος άφησε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Κολοκοτρώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ