ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να δυναμώσουν οι αγώνες των εργαζομένων

Να συνεδριάσει το ΔΣ της Αθήνας, να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις στο ζήτημα ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες, διαρκείς ανάγκες και πρέπει να μείνουν στη δουλειά

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
«Πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες των εργαζομένων και στο Δήμο Αθήνας, να πιέσουμε την απερχόμενη και την επόμενη δημοτική αρχή αλλά και την κυβέρνηση ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι αφήνοντας έτσι κρίσιμες υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και άλλες στον αέρα. Παράλληλα, να προστατευτούν γενικά τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, όλων των εργαζομένων, και των μόνιμων, που με πρόσχημα την κρίση του συστήματος μπαίνουν στο στόχαστρο».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, χτες, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζει το ΚΚΕ.

Κατόπιν πρωτοβουλίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συναντηθεί αυτές τις μέρες με όλα τα Σωματεία Εργαζομένων του δήμου, ο Νίκος Σοφιανός, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο Στέλιο Λάμπρου, πήγε χτες στην Ενωση Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου Αθήνας (εργάτες καθαριότητας), στο Σωματείο Οδηγών, στο Σωματείο Τεχνικών Οδοποιίας (εργατοτεχνίτες, «τσαπόφτυαρα») κ.α. Συζήτησε μαζί τους για την απαράδεκτη μεθόδευση να αποχωρήσουν έως τους πρώτους μήνες του 2011 οι περίπου 2.000 συμβασιούχοι του δήμου (ήδη έφυγαν οι πρώτοι, υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν με ανανεούμενες συμβάσεις επί 7, 8, 13 χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες) αφήνοντας ξεκρέμαστες κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα (μόνο εκεί εργάζονται σκληρά κοντά 800 συμβασιούχοι, η υπηρεσία χρωστά συνολικά περίπου 60.000 ρεπό με ανθρώπους να δουλεύουν βάρδια 31 νύχτες συνεχόμενες) ή να κινδυνεύουν με λουκέτο βρεφονηπιακοί σταθμοί λόγω αποχώρησης του προσωπικού.

Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα, με τους εργαζόμενους να αναγνωρίζουν ότι οι κομμουνιστές στάθηκαν και στέκονται στο πλευρό τους, έδειξαν ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και διάθεση να αγωνιστούν σκληρά, να διεκδικήσουν ό,τι δικαιούνται, να συσπειρωθούν αγωνιστικά στο ΠΑΜΕ.

Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» πιέζει (έστειλε και σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου) ώστε να συνεδριάσει το σώμα για να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του δικαιώματος των εργαζομένων με συμβάσεις, που ήδη απολύονται ή θα απολυθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Με μια τέτοια απόφαση του ΔΣ ο δήμος να πιέσει πολιτικά την κυβέρνηση ώστε να μη διωχθούν οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη συντονισμού όλων των σωματείων του δήμου σε αγωνιστική κατεύθυνση, και ως πρώτο βήμα να αξιοποιηθεί η προκηρυγμένη απεργία της 15/12. Παράλληλα, με κινητοποιήσεις, συμβολικές μορφές αγώνα να διεκδικηθούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους συμβασιούχους, όπως και η προστασία των μόνιμων υπαλλήλων, τα δικαιώματα, η σταθερή σχέση εργασίας, οι μισθοί, το εισόδημά τους.

Προειδοποίησε ότι και η νέα δημοτική αρχή θα είναι το ίδιο αντεργατική σε μέτρα και προτεραιότητες με την προηγούμενη. Στον αντίποδα επανέλαβε τις προτεραιότητες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για προστασία των εργασιακών σχέσεων και του εισοδήματος των εργαζομένων, κόντρα στη φορομπηξία, στην ανταποδοτικότητα, στην προωθούμενη (και μέσω «Καλλικράτη») ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών (π.χ. καθαριότητα, αποκομιδή, διαχείριση, ανακύκλωση), επίσης την προτεραιότητά της για παροχή επαρκών ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών σε όλους τους δημότες με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

  • Σήμερα ο Ν. Σοφιανός στις 8.30 π.μ. συναντιέται με εργαζόμενους στο Δημοτικό Βρεφοκομείο (Ρόδου 181). Στις 11 το πρωί, στα γραφεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (Παλαιολόγου 10), ο Στ. Λάμπρου θα συναντηθεί με εργαζόμενους του Σωματείου ΠΟΔΑ.
ΧΙΟΣ
Αγριο κυνήγι και διωγμός προσφύγων

Προσπάθησαν να επαναπροωθήσουν βίαια στην Τουρκία Ιρανούς και Ιρακινούς

Να επαναπροωθήσουν βίαια 30 πρόσφυγες από το Ιράκ και το Ιράν - ανάμεσά τους και τρεις οικογένειες - από τη Χίο στο Δικελί της Τουρκίας επιχείρησαν οι αστυνομικές αρχές την περασμένη Κυριακή. Για άγνωστους λόγους οι τουρκικές αρχές δεν τους δέχτηκαν και οι πρόσφυγες επέστρεψαν στη Χίο. Κάτω από την κατακραυγή των κατοίκων του νησιού, που πληροφορήθηκαν το απαράδεκτο γεγονός, οι 12 (σ.σ. πρόκειται για τις τρεις οικογένειες) αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι με το προειδοποιητικό απέλασης, ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε 30 μέρες. Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες κρατούνται στα κρατητήρια εδώ και περίπου τρεις μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, χωρίς να αποκλείεται να έχουν συμβεί ανάλογες ενέργειες και να μην έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Να θυμίσουμε, ότι με τις «ευχές» της ΕΕ η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση έχουν συνάψει συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία, ενώ η καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα της Ελλάδας με τη «συνδρομή» του ΦΡΟΝΤΕΞ έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών αρχών, συνολικά 3.494 άνθρωποι χωρίς χαρτιά πιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα από τις 2/11 έως και τις 23/11. Επιπλέον, το κυνήγι και η καταστολή μεταναστών και προσφύγων έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο και στο κέντρο της Αθήνας, στην Πάτρα και αλλού.

Κι ενώ έτσι έχει η κατάσταση, η υφυπουργός Εργασίας, Αννα Νταλάρα, δήλωσε χθες το πρωί - λίγες μόλις ώρες μετά την βίαιη επιχείρηση - σκούπα στο πρώην εργοστάσιο της «Κολούμπια» - μιλώντας στον Ρ/Σ «Βήμα 99,5», ότι «όσοι μετανάστες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, έχουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους Ελληνες πολίτες»! Επιπλέον, προανήγγειλε τη δημιουργία 4 κέντρων υποδοχής - όπως τα ονομάτισε - σε Εβρο και Αθήνα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πού θα φιλοξενηθούν, ποιοι θα τα στελεχώσουν και θα τα λειτουργούν. Επίσης, αναφέρθηκε στην «ανάγκη εξέτασης των 45.000 περίπου αιτήσεων ασύλου που έχουν συσσωρευτεί στις αρμόδιες υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια», την ίδια στιγμή που χτες άρχισε η ισχύς του «αστυνομοκρατούμενου» μεταβατικού συστήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου. Με αυτό το σύστημα, εξ ορισμού μερικά αιτήματα χορήγησης ασύλου χαρακτηρίζονται αβάσιμα (στη λεγόμενη ταχύρρυθμη διαδικασία εξέτασης που θα διαρκεί τρεις μήνες). Αυτά θα τα διεκπεραιώνουν οι αστυνομικοί διευθυντές. Η άλλη διαδικασία χαρακτηρίζεται «κανονική» και θα αφορά τα λεγόμενα βάσιμα αιτήματα με χρονικό όριο το 6μηνο.

ΚΤΙΡΙΟ «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ» ΣΤΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ
Επιχείρηση - «σκούπα» σε βάρος μεταναστών

Οι μετανάστες που ζούσαν μέσα στο κτίριο της «Κολούμπια», μπήκαν στο στόχαστρο αστυνομικής επιχείρησης
Οι μετανάστες που ζούσαν μέσα στο κτίριο της «Κολούμπια», μπήκαν στο στόχαστρο αστυνομικής επιχείρησης
Διώκονται από παντού. Προχτές αργά το βράδυ, 51 μετανάστες που «ζούσαν» στα χαλάσματα του πρώην εργοστασίου της «Κολούμπια» στη Ριζούπολη, με δεμένα χέρια και δεμένοι και μεταξύ τους, σαν αντικείμενα ή σαν ζώα, συνελήφθησαν από την αστυνομία. Ακόμη και το πρόχειρο κατάλυμα που είχαν βρει στις κτιριακές εγκαταστάσεις της «Κολούμπια», στη Ριζούπολη, έγινε στόχος των διωκτικών αρχών, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν (π.χ. στο παλιό Εφετείο). Ετσι, προχτές «κλούβες» της Αστυνομίας είχαν παραταχθεί στην οδό Ηρακλείου και συνέλαβαν τους μετανάστες κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, οι οποίοι έβρισκαν εκεί καταφύγιο και προσπαθούσαν να επιβιώσουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Συνολικά 16 μετανάστες αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού κατείχαν έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι 35 μεταφέρθηκαν στην υποδιεύθυνση αλλοδαπών Αττικής. Η επιχείρηση διεξήχθη μετά από εντολή των εισαγγελικών αρχών ύστερα από σχετικές μηνύσεις που είχαν υποβληθεί «για τη διακρίβωση της ταυτότητας των δραστών που είχαν εγκατασταθεί παράνομα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της "Κολούμπια"». Ανάλογες αστυνομικές «δράσεις» πραγματοποιήθηκαν χτες σε δύο πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας όπου ζουν μετανάστες.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΒΟΛΟΥ
Εραψαν τα στόματά τους κρατούμενοι Παλαιστίνιοι

Με τα στόματα ραμμένα και πίνοντας με το καλαμάκι λίγο νερό, 3 Παλαιστίνιοι (μέχρι χτες βράδυ) στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, δεν άντεξαν τις συνθήκες κράτησης και προχώρησαν χτες, σε αυτή την πράξη απόγνωσης, ζητώντας να τους αφήσουν ελεύθερους ή διαφορετικά να τους απελάσουν.

Στη λεγόμενη ακτίνα αλλοδαπών των φυλακών, στοιβάζονται 32 άτομα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι κρατούνταν αρχικά σε κρατητήρια και μετά μεταφέρονταν από φυλακή σε φυλακή. Πολλοί από τους κρατούμενους βρίσκονται εκεί επί 8, 9 και 14 μήνες. Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο, που παραβιάζεται πολλές φορές από τις αρχές, δεν μπορούν να κρατούνται οι αλλοδαποί χωρίς χαρτιά, μεγάλο χρονικό διάστημα στις φυλακές.

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» Δήμου Θεσσαλονίκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νέου δημαρχείου, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην τοπική διοίκηση και το Δήμο Θεσσαλονίκης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ