ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βοήθεια της Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

ΜΟΣΧΑ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ανοίγει ο δρόμος διέλευσης των θωρακισμένων οχημάτων των αμερικανοΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, με προορισμό το Αφγανιστάν, από τη Ρωσία, προκειμένου να μειωθούν οι διελεύσεις από το Πακιστάν, που το τελευταίο διάστημα αποδεικνύονται επιζήμιες για τις δυνάμεις κατοχής. Η συμφωνία μεταφοράς δεν αφορά σε όπλα των κατοχικών δυνάμεων, ωστόσο δείχνει τη διάθεση της Ρωσίας για ενεργότερη ανάμειξη στο Αφγανιστάν, στο πλευρό των κατοχικών δυνάμεων.

Στο εσωτερικό του Αφγανιστάν κλιμακώνονται οι συγκρούσεις Ταλιμπάν και κατοχικών στρατευμάτων, που συνεργάζονται με τον αφγανικό στρατό.

Σε μια άλλη εξέλιξη, δύο μήνες μετά οι αρχές προχώρησαν στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα ευρύτατης νοθείας, τα οποία ωστόσο μπορεί να αναθεωρηθούν λόγω νέας έρευνας που διατάχθηκε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο αντίπαλος του εγκάθετου Προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, φέρεται να κερδίζει 90 περίπου έδρες από τις 249 της Εθνοσυνέλευσης, με το 1/3 των ψήφων.

Παράλληλα, σε πολεμικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας προχωρά ο κυβερνητικός στρατός του Πακιστάν, εναντίον περιοχών που χαρακτηρίζονται «προπύργια των Ταλιμπάν», στοχοποιώντας τις περιοχές των φυλών και κυρίως την κοιλάδα Σουάτ. Στην περιοχή του Μπαλουχιστάν αυξάνονται οι καταγγελίες σχετικά με εκτελέσεις πολιτικών προσώπων και διαφωνούντων με την κυβερνητική πολιτική από εταιρείες ασφαλείας, οι οποίες κατηγορούνται επίσης και για απαγωγές, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πόλεμο μεταξύ ιδιωτικών στρατών και «μαχητών».

Την ίδια στιγμή χιλιάδες λαού στο Πακιστάν προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβάλλει ως «πρότυπο» την πολιτική εξαθλίωσης του λαού

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει για να μειωθούν οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης για το κεφάλαιο, εξήρε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη βράβευσή του στην Ενωση Αραβικών Τραπεζών στη Βηρυτό. Ο Ρ. Ερντογάν παρουσίασε τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος του κεφαλαίου και την πολιτική των επενδύσεων που ακολουθεί η Τουρκία, εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων ως υπόδειγμα αναπτυξιακής προοπτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, σημείωσε χτες ότι εντός του 2010 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της τάξης των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες που συμβάλλουν στην «οικονομική ανάπτυξη και ενεργειακή ασφάλεια» της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή ο λαός της χώρας βυθίζεται στη φτώχεια, καθώς η ανεργία και το κόστος ζωής εκτινάσσονται. Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τουρκικών Εργατικών Συνδικάτων (Turk- Is) σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι τα έξοδα διατροφής αυξήθηκαν κατά 84 λίρες Τουρκίας μέσα στο Νοέμβρη, αφού μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται μόνο για φαγητό το ποσό των 862 λιρών. Η αύξηση των εξόδων διαβίωσης, όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, οφείλεται στις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης και στα ποσοστά ανεργίας, που αυξάνονται σταθερά, παρά την ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου που προβάλλει η τουρκική κυβέρνηση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ πρότεινε στο νυν πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να συμφωνήσει με την αμερικανική πρόταση για αναστολή της οικοδόμησης νέων εποικισμών στη Δυτική Οχθη προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το μεσανατολικό.

ZAΓΚΡΕΜΠ.-- Οι Πρόεδροι Σερβίας και Κροατίας Μπόρις Τάντιτς και Ιβο Γιοσίποβιτς, εμφανίστηκαν χτες «αποφασισμένοι να πολεμήσουν τις προκαταλήψεις, τους φόβους και τις έχθρες» μεταξύ των δύο λαών, λέγοντας ότι άνοιξαν το δρόμο της διμερούς συνεργασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ.-- Τρεις έφηβοι (δύο 15χρονοι και ένας 14χρονος) βρέθηκαν ζωντανοί - αν και ταλαιπωρημένοι και αφυδατωμένοι - έπειτα από περιπλάνηση 50 ημερών στη θάλασσα, από το πλήρωμα νεοζηλανδικού αλιευτικού σκάφους. Οι νεαροί, που θεωρούνταν νεκροί από τους συγγενείς τους, όταν χάθηκαν με το μικρό αλουμινένιο σκάφος τους συμμετέχοντας ναυτικούς αγώνες. Βρέθηκαν ανοιχτά των νησιών Φίτζι, σε απόσταση 1.420 χλμ από το νησί τους στο αρχιπέλαγος Τοκελάου και επιβίωσαν τρεφόμενοι με καρύδες.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία ζήτησε χτες επίσημα συγγνώμη για τα φονικά πυρά τουλάχιστον έξι στρατιωτών της που συνελήφθησαν. Στις αρχές της βδομάδας πυροβόλησαν εν ψυχρώ σε πλήθος αμάχων σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο πολίτες και τραυματίζοντας πολλούς άλλους - μεταξύ αυτών και παιδιά...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΤΙΡΑΝΑ.-- Η Κροατία κατηγόρησε χτες την Αλβανία για τη μεγάλη μόλυνση των ακτών της με μεγάλες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων και άλλων σκουπιδιών που έφεραν ετικέτες γραμμένες στα αλβανικά στην περιοχή του Ντουμπρόβνικ και της επαρχίας Ντομπροβάτσκα - Νερετβάτσκα. Οι αλβανικές αρχές απέδωσαν το φαινόμενο σε πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις και διαβεβαίωσαν ότι θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί το συμβάν.

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.-- Η ένοπλη οργάνωση «Σύμβαση Πατριωτών για Δικαιοσύνη και Ειρήνη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία» που έχει τον έλεγχο της περιοχής του Μπιράο, ανακοίνωσε χτες ότι σκότωσε 12 στρατιώτες και αιχμαλώτισε άλλους 11.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ενας 62χρονος Αργεντινός συνελήφθη και τον βαρύνουν κατηγορίες ότι κακοποιούσε επί 30 χρόνια σεξουαλικά την κόρη του και είναι ο πατέρας 10 παιδιών της, σύμφωνα με την Διαδικτυακή εφημερίδα «Notife». Η 43χρονη γυναίκα φέρεται να τόλμησε να καταγγείλει το γεγονός στην αστυνομία της επαρχίας Σάντα Φε μόνο όταν ο πατέρας της συνελήφθη για ζωοκλοπή.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και εδράζονται κατά κύριο λόγο στις πολυάριθμες φαβέλες της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης και των αρχών ασφαλείας.

ΛΙΜΑ.-- Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από νάρκη κατά τη διάρκεια περιπολιών στην περιφέρεια των κοιλάδων Ενε και Απουρίμακ. Τη νάρκη φέρεται να την είχαν τοποθετήσει αντάρτες που αυτοχαρακτηρίζονται συνεχιστές τη δράσης της οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι», όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις χθες Τετάρτη.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Περίπου 10.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν χτες πορεία διαμαρτυρίας στην Τιφλίδα ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζει ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι κατηγορώντας τον για διαφθορά και περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου. Απαίτησαν την κατάργηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης που ενισχύει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου και του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως έχουν υιοθετηθεί για να ενισχύσουν τον Σαακασβίλι σε περίπτωση που επιδιώξει να αναλάβει την πρωθυπουργία.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Απαγγελία κατηγοριών για λαθρεμπόριο όπλων

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Δικαστήριο της Νιγηρίας απήγγειλε χτες κατηγορίες έναντι ενός Ιρανού και τριών Νιγηριανών για λαθρεμπόριο όπλων σχετικά με την πρόσφατη κατάσχεση μεγάλου φορτίου όπλων και πυρομαχικών σε λιμάνι του Λάγος στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στον Ιρανό Αζέμ Αγκχατζάνι απαγγέλθηκε η κατηγορία για απόπειρα εισαγωγής παράνομων όπλων στη Νιγηρία με πρόθεση την αποστολή τους στη γειτονική Γκάμπια. Οι άλλοι τρεις Νιγηριανοί κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι για το ίδιο κατηγορητήριο, αλλά μόνον ο ένας εξ αυτών εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Η υπεράσπιση των τεσσάρων ζήτησε την προσωρινή απελευθέρωσή τους κατόπιν χρηματικής εγγύησης, αλλά οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα, επικαλούμενοι «λόγους μεγάλης εθνικής σημασίας με διεθνείς επιπτώσεις». Αποφάσισαν, μάλιστα, τη συνέχιση της κράτησής τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας των κρατικών αρχών στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί έρευνα των αρμόδιων αρχών που παραμένει σε εξέλιξη.

Η Νιγηρία κατήγγειλε το Ιράν στον ΟΗΕ, κατηγορώντας το πως βρίσκεται πίσω από την παράνομη αποστολή 13 κοντέινερ με διαφόρων τύπων όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από το στρατό από τον περασμένο Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ