ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Η κυβέρνηση θέτει υπό διωγμόν την Ειδική Αγωγή

Εκπαιδευτικά ιδρύματα για παιδιά με Ειδικές Ανάγκες επισκέφτηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούςτου Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούςτου Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό
Οι μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα συστεγαζόμενα Ειδικά Σχολεία στο Αιγάλεω, αλλά και τα συνολικότερα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα αναδείχτηκαν χτες κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό, στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και το σχολείο για παιδιά με κινητικά προβλήματα ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, όπως είπαν στο βουλευτή οι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι. Οι εκπαιδευτικοί υπογράμμισαν ότι η κατάσταση των παιδιών απαιτεί εξατομικευμένη φροντίδα και εκπαίδευση, όμως στα σχολεία δεν υπάρχει ψυχολόγος, υπάρχει μόνο ένας λογοθεραπευτής που δεν επαρκεί ούτε ώστε να κάνουν τα 35 παιδιά με αυτισμό από μια ώρα λογοθεραπεία τη βδομάδα, ο εργοθεραπευτής εργάζεται μόλις 15 ώρες τη βδομάδα, ενώ δεν υπάρχει και νοσηλευτής, αν και υπάρχουν παιδιά με προβλήματα υγείας, που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή κ.ά. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε ειδικό βοηθητικό προσωπικό - υπάρχουν μόλις τρεις βοηθοί για τα δυο σχολεία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία το προσωπικό είναι αναπληρωτές - απ' τους 20 εργαζόμενους μόλις οι έξι είναι μόνιμοι.

«Η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα είναι δραματική και αυτό όταν υπάρχει η δυνατότητα να αναπτύξουν και να εκπαιδευτούν ολόπλευρα τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες. Μόλις το 9%-12% των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες που έχει ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης φοιτά στις ελάχιστες υπάρχουσες δομές Ειδικής Αγωγής. Περισσότερα από 185.000 παιδιά είναι εκτός εκπαίδευσης. Οι ανησυχίες μας πολλαπλασιάζονται καθώς η χρηματοδότηση της Παιδείας συνολικότερα και ειδικότερα η χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής έχουν τεθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί τη λειτουργία και της Ειδικής Αγωγής με όρους αγοράς και με την εμπλοκή "επενδυτικών παικτών" - όπως τους λένε. Είμαστε αντίθετοι σε όλα αυτά τα οποία εκτός όλων των άλλων αποπνέουν την οσμή κτηνωδίας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στους εργαζόμενους.

Ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως σε ειδικό βοηθητικό προσωπικό αντιμετωπίζει και το ΕΕΕΕΚ, στο οποίο φοιτούν παιδιά σχεδόν απ' το μισό λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο ΕΕΕΕΚ αυτή τη στιγμή φοιτούν 132 παιδιά, πολύ περισσότερα απ' τις δυνατότητες του σχολείου, ενώ και εκεί η πλειοψηφία του προσωπικού είναι αναπληρωτές και αποσπασμένοι. Το ΕΕΕΕΚ δημιουργήθηκε και λειτούργησε χωρίς να δημιουργηθούν οι αναγκαίες οργανικές θέσεις προσωπικού, ενώ δεν υπάρχουν καν αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας. Τα πράγματα είναι δύσκολα και για τα παιδιά που θα αποφοιτήσουν απ' το ΕΕΕΕΚ αφού δεν υπάρχουν ενδιάμεσες δομές για την απορρόφησή τους, ενώ σπάνια οι δεξιότητες που αποκτούν καταλήγουν στο να βρουν δουλειά, αφού η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ΑμΕΑ ξεπερνά με επίσημα στοιχεία το 85%. Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν και με τη μεταφορά των παιδιών από και προς το ΕΕΕΕΚ. Η μεταφορά γίνεται από ιδιώτες και από οδηγούς και συνοδούς που δεν έχουν καμία εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

«Οι δομές Ειδικής Αγωγής πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν και να λειτουργούν με επαρκή κρατική χρηματοδότηση», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν καθηλώνουν την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και τις ανάγκες», επισήμανε. Και κάλεσε τους εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς να συστρατευτούν με τους γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ, το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα και τους εργαζόμενους, παλεύοντας για να βρουν το δικό τους σχολείο όλα τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, ενάντια στις περικοπές, για Ειδική Αγωγή και αποκατάσταση υψηλού επιπέδου. Με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων αύριο Παρασκευή στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ακολούθησε επίσκεψη στο συστεγαζόμενο σχολείο για παιδιά με κινητικά προβλήματα.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γίνει η αυριανή, μέρα αγώνα

Μαζικοποιώντας τις κινητοποιήσεις, με αιτήματα αντίστοιχα των σύγχρονων αναγκών

Τη συμμετοχή τους στις αυριανές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν με αιτήματα αντίστοιχα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών ετοιμάζουν οι αγωνιστικές δυνάμεις των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Στην Αθήνα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων καλούν στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ., μπροστά στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, με κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και της Ενωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδας «ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΠΡΑΪΓ».

Κάλεσμα στους γονείς, στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα ειδικά σχολεία και στα κέντρα αποκατάστασης, στους αναπήρους και τις οικογένειές τους «η 3η Δεκέμβρη παγκόσμια μέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) να γίνει μέρα αγώνα και διεκδίκησης σε όλη την Ελλάδα μαζί με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα», απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), καλώντας στο αγωνιστικό ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Δυο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου (3699/08) για την υποχρεωτικότητα της Ειδικής Αγωγής, η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει τραγική. Από τα 200.000 παιδιά με αναπηρίες που βρίσκονται σε ηλικία εκπαίδευσης, μόνο τα 15.500 φοιτούν σε ειδικά σχολεία και τάξεις. Από αυτά μόνο 13.500 παιδιά της ηλικίας του δημοτικού σχολείου παρακολουθεί κάποια μορφή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Περίπου το 1,5% στο σύνολό τους παρακολουθεί γενική ή επαγγελματική ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα: Από τους 2.000 τυφλούς και 4.000 - 5.000 ημιβλέποντες, σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών, μόνο 150 παρακολουθούν οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης. Από τα 5.000 αυτιστικά παιδιά μόνο τα 120 φοιτούν σε σχολείο. Στο χώρο των κωφών, ο μαθητικός πληθυσμός έχει υποδιπλασιαστεί από 550 μαθητές, που ήταν πριν 20 χρόνια, στους 250 - 300», καταγγέλλει η ΑΣΓΜΕ.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι «με την "υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης" των ΑμΕΑ, οδηγούνται χιλιάδες λαϊκές οικογένειες προς τα ιδιωτικά ιδρύματα, πληρώνοντας πανάκριβα τη θέλησή τους για μόρφωση! Πρόκειται για την εφαρμογή της αποκέντρωσης, που μεταφέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης και του κόστους για την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια στην "τοπική κοινωνία", στους νέους καλλικρατικούς δήμους και τις περιφέρειες για να τα διαχειριστούν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και το επιχειρηματικό τους "δαιμόνιο", μετακυλίοντας μεγάλο μέρος του κόστους στους εργαζόμενους γονείς πάντα σε ανταποδοτική βάση», τονίζει.

Η ΑΣΓΜΕ καταγγέλλει ακόμα το όργιο τρομοκρατίας και αυταρχισμού απέναντι σε όποιον τολμά να αντιδράσει στην εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας, διεκδικώντας τα αυτονόητα, τις άκρως απαράδεκτες διώξεις σε βάρος αγωνιζόμενων μαθητών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).

«ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Πληρώνει με «έναντι»

Με έναντι καταβολές αντί για ολόκληρες τις αποδοχές τους, πληρώνονται οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων σε αυτό. Η Διοίκηση του νοσοκομείου, σύμφωνα με το σωματείο, επικαλείται οικονομική δυσχέρεια για την καταβολή των αποδοχών, όταν η ίδια σε δημόσιες εμφανίσεις της υποστηρίζει ότι το οικονομικό αποτέλεσμα της λειτουργίας του νοσοκομείου για το πρώτο τετράμηνο του 2010 ήταν θετικό με 1,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, όπως καταγγέλλει το σωματείο, την ώρα που το νοσοκομείο επεκτείνει τις πτέρυγές του, την ίδια ώρα «εμφανίζεται πτωχό απέναντι στους εργαζόμενους».

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) με ανακοίνωσή της καλεί τον αρμόδιο υπουργό να παρέμβει στο «Ερρίκος Ντυνάν» και να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία. Η ΟΣΝΙΕ θυμίζει ότι με την αγωνιστική συνεισφορά της εφαρμόστηκε στο παραπάνω νοσοκομείο η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στην 24ωρη απεργία του κλάδου στις 15.12.2010.

Σήμερα στο ΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς πραγματοποιούν μεθαύριο Πέμπτη στις 8.30 π.μ. ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Διαμαρτύρονται για τις περικοπές που γίνονται για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και αναπήρους, τις περικοπές σε αναπηρικές συντάξεις κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ