Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γίνει η αυριανή, μέρα αγώνα

Μαζικοποιώντας τις κινητοποιήσεις, με αιτήματα αντίστοιχα των σύγχρονων αναγκών

Τη συμμετοχή τους στις αυριανές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν με αιτήματα αντίστοιχα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών ετοιμάζουν οι αγωνιστικές δυνάμεις των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Στην Αθήνα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων καλούν στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ., μπροστά στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, με κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και της Ενωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδας «ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΠΡΑΪΓ».

Κάλεσμα στους γονείς, στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα ειδικά σχολεία και στα κέντρα αποκατάστασης, στους αναπήρους και τις οικογένειές τους «η 3η Δεκέμβρη παγκόσμια μέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) να γίνει μέρα αγώνα και διεκδίκησης σε όλη την Ελλάδα μαζί με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα», απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), καλώντας στο αγωνιστικό ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Δυο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου (3699/08) για την υποχρεωτικότητα της Ειδικής Αγωγής, η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει τραγική. Από τα 200.000 παιδιά με αναπηρίες που βρίσκονται σε ηλικία εκπαίδευσης, μόνο τα 15.500 φοιτούν σε ειδικά σχολεία και τάξεις. Από αυτά μόνο 13.500 παιδιά της ηλικίας του δημοτικού σχολείου παρακολουθεί κάποια μορφή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Περίπου το 1,5% στο σύνολό τους παρακολουθεί γενική ή επαγγελματική ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα: Από τους 2.000 τυφλούς και 4.000 - 5.000 ημιβλέποντες, σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών, μόνο 150 παρακολουθούν οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης. Από τα 5.000 αυτιστικά παιδιά μόνο τα 120 φοιτούν σε σχολείο. Στο χώρο των κωφών, ο μαθητικός πληθυσμός έχει υποδιπλασιαστεί από 550 μαθητές, που ήταν πριν 20 χρόνια, στους 250 - 300», καταγγέλλει η ΑΣΓΜΕ.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι «με την "υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης" των ΑμΕΑ, οδηγούνται χιλιάδες λαϊκές οικογένειες προς τα ιδιωτικά ιδρύματα, πληρώνοντας πανάκριβα τη θέλησή τους για μόρφωση! Πρόκειται για την εφαρμογή της αποκέντρωσης, που μεταφέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης και του κόστους για την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια στην "τοπική κοινωνία", στους νέους καλλικρατικούς δήμους και τις περιφέρειες για να τα διαχειριστούν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και το επιχειρηματικό τους "δαιμόνιο", μετακυλίοντας μεγάλο μέρος του κόστους στους εργαζόμενους γονείς πάντα σε ανταποδοτική βάση», τονίζει.

Η ΑΣΓΜΕ καταγγέλλει ακόμα το όργιο τρομοκρατίας και αυταρχισμού απέναντι σε όποιον τολμά να αντιδράσει στην εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας, διεκδικώντας τα αυτονόητα, τις άκρως απαράδεκτες διώξεις σε βάρος αγωνιζόμενων μαθητών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ