Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Δωρεάν όλες οι εξετάσεις

Συμβολική κινητοποίηση των εργαζομένων στις 9 Δεκέμβρη

Το συμβολικό αποκλεισμό του Γραφείου Εντολών του Ευαγγελισμού ώστε να γίνονται δωρεάν όλες οι εξετάσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου σε συγκέντρωση που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ). Ο συμβολικός αποκλεισμός θα γίνει την Πέμπτη, 9 Δεκέμβρη 2010, και ώρα 8 πμ.

Επίσης οι εργαζόμενοι αποφάσισαν:

  • Τη μαζική συμμετοχή τους στην παναττική σύσκεψη του ΠΑΜΕ Υγείας στις 12.12.2010 στο αμφιθέατρο (Δώμα) του Ευαγγελισμού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αγωνιστικής προοπτικής του κλάδου των υγειονομικών και στο συντονισμό της δράσης.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων για όλα τα σοβαρά ζητήματα του νοσοκομείου στις 14.12.2010 και ώρα 8 πμ. Κύριοι άξονες των διεκδικήσεων είναι: Η έλλειψη προσωπικού, η απλήρωτη δουλειά, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ένταξη στα ΒΑΕ και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.
  • Τη μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 15 Δεκέμβρη ενάντια στο μνημόνιο διαρκείας και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ώρα 11 π.μ.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΝΕ επισημαίνει: «Η ήδη δραματική κατάσταση στην Υγεία οξύνεται σήμερα ακόμη περισσότερο με τα βαριά κι ανθυγιεινά μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση και που ολοκληρώνουν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του βασικότερου ίσως κοινωνικού αγαθού. Μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω! Επιδεινώνουν κι άλλο τη θέση των εργαζόμενων υγειονομικών, επιτείνουν το χαράτσωμα των ασθενών, γίνεται από δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Κυριαρχεί η λογική "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις": Οι ασθενείς - λες και φταίνε που αρρωσταίνουν - πληρώνουν πλέον αδρά από εισιτήριο στα επείγοντα και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, μέχρι για πλήθος εξετάσεων που ήδη έχουν διπλά και τριπλά πληρώσει (άμεση κι έμμεση φορολογία, κρατήσεις Ταμείων κλπ.). Με την περίφημη "ολοήμερη λειτουργία" ολοκληρώνεται η μετατροπή του "δημόσιου" Νοσοκομείου σε Επιχείρηση Υγείας με επίκεντρο το κέρδος, εισπράττοντας εκατοντάδες εκατομμύρια την ώρα της ανάγκης του καθένα μας. Την ίδια ώρα οι υγειονομικοί στενάζουν από την εντατικοποίηση που βαθαίνει καθημερινά λόγω των τρομακτικών ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, από τις χαμηλές αποδοχές, τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους (εφημερίες, υπερωρίες κλπ.), θερίζονται από νοσήματα φθοράς».

Ο ΣΕΝΕ καλεί τους εργαζόμενους, ανέργους, μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους να τραβήξουν μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς μια «κόκκινη γραμμή» στη βαρβαρότητα και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Κυβερνητική υπόκλιση στους τραπεζίτες

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι του κλάδου να πρωτοστατήσουν στην πάλη ενάντια στο ξεπούλημα των λαϊκών αναγκών επιβεβαιώνει και η ένταση με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στο ξεπούλημα της υγείας. Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες, υποκλίθηκε σε δωρεά που έκανε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ) στον Ευαγγελισμό.

Τρεις ...ολόκληροι υπουργοί (Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης) παραβρέθηκαν στην τελετή υπογραφής της χορηγικής σύμβασης μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Ευαγγελισμού για να εξυμνήσουν την «κοινωνική ευθύνη» των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Μια ευθύνη που έρχεται με το αζημίωτο απ' την κερδοφορία που τους έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το 2009 η ΕΤΕ, λόγου χάρη, είχε κέρδη 1,010 δισ. ευρώ - και 259 εκατ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2010 - και απ' αυτά χαρίζει και 30 εκατ. ευρώ στον Ευαγγελισμό, τα οποία θα έπρεπε να είχε επενδύσει το κράτος για να υπάρχει επάρκεια χειρουργείων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Για την ιστορία: Το 1998 για τα χειρουργεία του Ευαγγελισμού προϋπολογίστηκαν 5 δισ. δραχμές (14,6 εκατ. ευρώ). Το έργο ανέλαβε η ΔΕΠΑΝΟΜ, που έφτιαξε το νέο κτίριο των χειρουργείων, αλλά 12 χρόνια μετά δε λειτουργούν. Το 2007 ο τότε υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος υποσχέθηκε σε επίσκεψή του στο νοσοκομείο άλλα 14,5 εκατ. ευρώ για τα χειρουργεία, αλλά και πάλι η αποπεράτωση έμεινε στη μέση.

Ετσι η καθήλωση - ή και μείωση - των κρατικών δαπανών σε συνδυασμό με την ανορθόδοξη προώθηση των δημοσίων επενδύσεων στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων έχουν ως κατάληξη την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΤΕ) των επιχειρήσεων, που αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και την οποία στη συνέχεια έρχονται να εξυμνήσουν ως «απόδειξη της κοινωνικής ευθύνης» οι υπουργοί των κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ