ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Εργαλείο πρωτόγνωρης βάρβαρης επίθεσης!

Αρχισε στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς

Την ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας, στη μεσαία αγροτιά, στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, στους νέους και τις νέες ενσωματώνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2011, που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής. O προϋπολογισμός συνιστά μια πρωτόγνωρη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα, στο βιοτικό επίπεδο, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι υλοποιεί μια αντιλαϊκή πολιτική αδιέξοδη, που οδηγεί στο βάθεμα της κρίσης, στην αύξηση της ανεργίας, στην αύξηση του χρέους και του πληθωρισμού.

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται από τα άλλα κόμματα ότι για τη σημερινή οικονομική κατάσταση φταίει η διαφθορά, η αδιαφάνεια και τα μαγειρεμένα στατιστικά στοιχεία, τόνισε πως εάν ήταν έτσι τα πράγματα, τότε θα μιλάγαμε για μια ελληνική ιδιομορφία, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Εχουμε να κάνουμε, τόνισε, με μια διεθνή καπιταλιστική κρίση που εκφράστηκε συγχρονισμένα και τα όποια στοιχεία ανάκαμψης έχουν αβέβαιο και προσωρινό χαρακτήρα, επιβεβαιώνοντας τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης και την αναποτελεσματικότητα των διαφόρων «μειγμάτων» οικονομικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο εισηγητής του Κόμματος είπε ότι παρά τις όποιες αντιθέσεις μεταξύ των ισχυρών κρατών - μελών, από κοινού όλοι σχεδιάζουν και εξαπολύουν μια αντιλαϊκή επίθεση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και έτσι καταρρέει ο μύθος ότι η ζώνη του ευρώ είναι μέσο θωράκισης των κρατών.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως είναι πρόσχημα ότι τα διάφορα αντιλαϊκά μέτρα παίρνονται για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, υπενθυμίζοντας ότι τα ίδια μέτρα παίρνονται από τις χώρες - μέλη της ΕΕ ανεξάρτητα από τη δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας.

Παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η βιομηχανική παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 16% τον Αύγουστο, η ανεργία έφτανε στο 12,2%, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι πραγματικές αποδοχές είχαν απώλειες της τάξης του 8,6%.

Η κυβέρνηση, είπε, προβάλλει την πολιτική της σαν σανίδα σωτηρίας από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και εξακολουθεί να εμφανίζει ως βασική αιτία των προβλημάτων την υπερχρέωση της χώρας, ενώ συσκοτίζει την επίδραση της εκδήλωσης της κρίσης στη δημοσιονομική κατάσταση. Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση συναντά αυξανόμενες διαχειριστικές δυσκολίες και αξιοποιεί την αναθεώρηση των στοιχείων για να επιταχύνει και να νομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση την κλιμάκωση της επίθεσης κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Εντείνεται η λεηλασία

Είναι χαρακτηριστικό, υπογράμμισε, ότι πάνω από 14,5 δισ. ευρώ προβλέπονται από το νέο πακέτο μέτρων, σε βάρος των εργαζομένων, τόσο από το σκέλος των εσόδων όσο και από τις δαπάνες. Σχετικά με τα έσοδα, ανέφερε, πρόκειται στην κυριολεξία για επιδρομή τόσο μέσω της άμεσης φορολογίας όσο και ιδιαίτερα μέσω της έμμεσης φορολογίας και της αύξησης του ΦΠΑ που επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια στιγμή, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, έχουμε μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, παραμένουν οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και στην Εκκλησία και συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αναφερόμενος στις μειώσεις των δαπανών είπε ότι αυτές αφορούν σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις των συμβασιούχων, εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας και μείωση, μέσω του «Καλλικράτη», των δαπανών για την τοπική διοίκηση. Ταυτόχρονα, συνέχισε, υπάρχει σταθερότητα στη στήριξη των αναγκών του κεφαλαίου μέσω του αναπτυξιακού νόμου, των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών και των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον επιχειρούμενο σφαγιασμό των ΔΕΚΟ στο όνομα της «εξυγίανσης», ο οποίος, όπως είπε, θα οδηγήσει σε μείωση δρομολογίων, σε αύξηση των εισιτηρίων και σε εντατικοποίηση της εργασίας καθώς και απώλεια εισοδήματος μέσω των μετατάξεων που θα γίνουν.

Είναι μύθος, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο προϋπολογισμός είναι δίκαιος αφού, όπως φαίνεται από τα μεγέθη του, την κρίση του χρέους θα την πληρώσουν και πάλι οι μισθοί και οι συντάξεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 2011 θα δοθούν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους 65 δισ. ευρώ (54,4% των δαπανών του προϋπολογισμού) ενώ για μισθούς και συντάξεις 19,8 δισ. (16,4% του προϋπολογισμού). Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι δεν ισχύει η κυβερνητική θέση πως δε θα μειωθούν οι μισθοί αφού αφήνονται οι κεφαλαιοκράτες ασύδοτοι μέσω της προώθησης των επιχειρησιακών συμβάσεων και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Ο ΣΕΒ, τόνισε, θέλει τζάμπα εργάτες και δουλειά χωρίς ωράριο επιστρέφοντας σε εποχές πριν το 1886.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η απάντηση είναι ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος να αποτελεί λαϊκή περιουσία, με εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό. Γι' αυτό, τόνισε, χρειάζεται ανατροπή των σημερινών συσχετισμών και αλλαγή τάξης σε επίπεδο εξουσίας μέσα από ένα λαϊκό μέτωπο που θα συντρίψει την αστική νομιμότητα ως μορφή τρομοκράτησης και συρρίκνωσης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για την άγρια περικοπή των δαπανών έδωσε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στην τοποθέτησή του, λέγοντας ότι περικοπές θα γίνουν ιδιαίτερα στις ΔΕΚΟ και στο χώρο της Υγείας. Ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση ευνοεί τα μεγάλα ιδιωτικά αρπακτικά, είπε ότι δεν αρκεί μόνο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά «πρέπει να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες προσελκύει το κατάλληλο νομοθετικό περιβάλλον». Παραγνωρίζοντας τη νέα επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα που επέρχεται μέσα και από τον προϋπολογισμό του 2011 ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα μέτρα περικοπών που πάρθηκαν το 2010 και δε θα υπάρξουν νέα εισπρακτικά μέτρα. Ο προϋπολογισμός του 2011, είπε, είναι ένας προϋπολογισμός συνέχειας και συνέπειας, χωρίς να αναφέρει φυσικά ότι πρόκειται για μια συνέχεια και συνέπεια στο τσεκούρωμα των λαϊκών εισοδημάτων και στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, διαδικασία η οποία, όπως είπε, συνεπάγεται στάση πληρωμών. Η αναδιάρθρωση, είπε, θα έθιγε τους φτωχούς, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και όχι εκείνους που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Οπως ανακοίνωσε χτες η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Β. Παπανδρέου, την ερχόμενη βδομάδα θα μιλήσουν στην Επιτροπή ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ο. Ρεν, και ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος - Καν, για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις που αφορούν στη χώρα μας.

Σε επιδερμική και διαχειριστική κριτική κατά του προϋπολογισμού προχώρησε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, λέγοντας ότι πρόκειται για προϋπολογισμό «εικονικής πραγματικότητας», ο οποίος περιλαμβάνει πρόσθετους φόρους και νέες περικοπές εντός και εκτός του μνημονίου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει «αναπτυξιακό προσανατολισμό».

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα που το κόμμα του υπερψήφισε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδης, είπε ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα, ιδιαίτερα στον τομέα της περιστολής των δαπανών, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε να αποσυρθεί ο προϋπολογισμός, αλλιώς, όπως είπε, θα καταστραφεί η χώρα.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Εργα ανάπτυξης των κερδών της ολιγαρχίας

Μέσα στις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο διάλυσης του ΟΑΣΑ

Χρήμα «με το τσουβάλι», στους εργολάβους δημοσίων έργων υπόσχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την στιγμή που σφίγγει ακόμη περισσότερο την θηλιά των κρατικών δανείων στον λαιμό του εργαζόμενου λαού, υποσχόμενη ότι συνεχίζοντας την ίδια μέθοδο που βύθισε στην ανέχεια τα λαϊκά νοικοκυριά, τώρα θα τα βοηθήσει να βγουν από αυτήν.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλ. Σακελλάρη, με θέμα τη χρηματοδότηση έργων «ανάπτυξης» στο ελληνικό κράτος από την ΕΤΕ. Ανάμεσα στα έργα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί τη «συνδρομή» της ΕΤΕ είναι ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα, με εκτιμώμενο ύψος προϋπολογισμού περί τα 500 εκατ. ευρώ, ο βόρειος και ο νότιος οδικός άξονας της Κρήτης κ.ά.

Ως «σημαντικό πυλώνα για να μην αποκλίνουμε από τους στόχους μας» χαρακτήρισε ο Δ. Ρέππας την ΕΤΕ μετά το τέλος της συνάντησης, ενώ ο Πλ. Σακελλάρης υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία..., είναι πράγματι στο πλάι της χώρας μας με χρηματοδότηση για έργα που ουσιαστικά θα δώσουν ανάπτυξη».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας ξεκαθαρίζοντας ότι θα παρουσιαστεί μέσα στο μήνα που διανύουμε, ενώ εντός πρώτου τριμήνου του 2011 θα προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Υπενθυμίζουμε ότι διακηρυγμένος στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η περικοπή της κρατικής επιδότησης στις τιμές των εισιτηρίων, η οποία μπορεί να πέσει ακόμη και στο 50%, από 75% που είναι σήμερα. Στο πλαίσιο πάντα του περιορισμού των ελλειμμάτων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, εκτός από την αύξηση της τιμής στα εισιτήρια, θα είναι και οι περικοπές στη μισθοδοσία του προσωπικού και οι μετατάξεις σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες κατά τα πρότυπα του ΟΣΕ. Το βέβαιο είναι με το σχετικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων της πρωτεύουσας για φτηνές, γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ