ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απεργία κόντρα στην ιδιωτικοποίηση
  • Την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη η απεργία των εργαζομένων
  • Το σχέδιο της κυβέρνησης συρρίκνωση της περιουσίας της ΑΤΕ, λουκέτα σε καταστήματα, περικοπές σε μισθούς και άλλα μέτρα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) στις 8 του Δεκέμβρη, ενάντια στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας για μείωση των μισθών, πάγωμα των προσλήψεων, συρρίκνωση του αριθμού των καταστημάτων και απαλλαγή από θυγατρικές που δεν έχουν χρηματοοικονομικό αντικείμενο. Την ίδια στιγμή, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΤΟΕ απέρριψε πρόταση των ταξικών δυνάμεων ώστε η απεργία να αποκτήσει παντραπεζικό χαρακτήρα λόγω των ραγδαίων αντεργατικών εξελίξεων στον κλάδο.

Ομως και στην ΑΤΕ η απόφαση για απεργία λήφθηκε από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων μόνο ύστερα από την πίεση που άσκησαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καθώς με προτροπή τους κατέφθασαν εκατοντάδες υπογραφές εργαζομένων που απαιτούσαν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στις περιφερειακές συνελεύσεις που θα γίνουν τη μέρα εκείνη, από τις οποίες «πρέπει να βγει ταξικό - αγωνιστικό πλαίσιο δράσης και αποφάσεις για πρόγραμμα κινητοποιήσεων».

Στο επίπεδο της ΟΤΟΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι ταξικές δυνάμεις ανέδειξαν την ανάγκη ενιαίας αγωνιστικής δράσης μέσα στον κλάδο και με τους άλλους κλάδους και πρότειναν η απεργία στις 8 Δεκέμβρη να γίνει παντραπεζική ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις των μισθών, για τη διεκδίκηση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που να απαντούν στις ανάγκες. Πρόταση που επιβάλλεται και από τη χτεσινή νέα συνάντηση του Σωματείου της ΑΤΕ με τον πρόεδρο της τράπεζας Πανταλάκη, ο οποίος επανέλαβε ότι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί παραμένουν.

Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, άλλες παρατάξεις που υπηρετούν την ταξική συναίνεση και υποταγή - απέρριψε την πρόταση για απεργία, αποφασίζοντας απλώς την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας τη μέρα εκείνη. Επιβεβαίωσαν, ξανά, ότι προσφέρουν την απόλυτη στήριξή τους στην άγρια αντεργατική πολιτική και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Μεθοδεύσεις κυβέρνησης - τρόικας

Πολιτική συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης για τον όμιλο της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και με στόχο την προσφορά ζωτικού χώρου στους τραπεζίτες, αλλά και σε άλλης προέλευσης πολυεθνικά κεφάλαια που θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν εκτάσεις γης!

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, οι εκβιασμοί σε βάρος των εργαζομένων, το γεγονός ακόμη ότι και η συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (1 δισ. ευρώ) της τράπεζας τίθεται σε αμφισβήτηση, φανερώνουν και τις πραγματικές προθέσεις τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη και τη διοίκηση της τράπεζας δρομολογούν τα παρακάτω:

  • «Μείωση ενεργητικού», δηλαδή το ξεφόρτωμα όλων των θυγατρικών εταιρειών που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αυτό σημαίνει κλείσιμο ή άμεση ιδιωτικοποίηση συνεταιριστικών μονάδων όπως «Δωδώνη», «Ροδόπη», ΣΕΚΑΠ, «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών», «Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας» κλπ.
  • Στον όμιλο της ΑΤΕ ανήκει ακόμα το 10% της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που επίσης την ετοιμάζουν «πεσκέσι» για τα μονοπώλια. Για την ώρα είναι άγνωστο τι άλλο θα περιλάβουν για τη «μείωση του ενεργητικού», που έχουν συναποφασίσει με την τρόικα.
  • Μείωση λειτουργικού κόστους. Σύμφωνα με δηλώσεις από τη διοίκηση της τράπεζας, θα φτάσει σε ποσοστό 35%, με μέτρα όπως το κλείσιμο για το 10% των υποκαταστημάτων, την καρατόμηση των μισθών τουλάχιστον 10% κ.ά. Στην ατζέντα τους έχουν την υπαγωγή της τράπεζας και των εργαζομένων στην κατηγορία των λεγόμενων ΔΕΚΟ, εξέλιξη που έρχεται να τους διευκολύνει στα σχέδια ιδιωτικοποίησης για κομμάτια της τράπεζας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους «επενδυτές». Τα υπόλοιπα θα τα φορτώσουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς κατά το πρότυπο του ΟΣΕ.

Με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες θα μείνουν στον αέρα, αφού εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής η παραγωγική τους δραστηριότητα περνάει αναγκαστικά μέσα από τα τοκογλυφικά γρανάζια της Τράπεζας. Την ίδια στιγμή, οι υποθηκευμένες αγροτικές εκτάσεις στην ουσία θα αποτελέσουν το δέλεαρ για επίδοξους μνηστήρες, οι οποίοι με τον ...αέρα της ιδιωτικής τράπεζας θα προχωρήσουν σε μαζικές κατασχέσεις.

ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Καρατόμηση παροχών με την «ολοήμερη λειτουργία»

«Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια» είναι το σύνθημα που ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες
«Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια» είναι το σύνθημα που ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες
Είναι εξαπάτηση των εργαζομένων ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι «θα υπάρξει γρηγορότερη εξυπηρέτηση» κι ότι «δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι εργαζόμενοι αφού πληρώνει το Ταμείο» με την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων από προχτές, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση είναι αδίστακτη. Η ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, πρέπει να σημάνει συναγερμό για την εργατική τάξη, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για μέτρο που ισχυροποιεί και επεκτείνει την επιχειρηματική δράση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να αυξάνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόκειται για εξαπάτηση των εργαζομένων ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι "θα υπάρξει γρηγορότερη εξυπηρέτηση" κι ότι "δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι εργαζόμενοι αφού πληρώνει το Ταμείο".

Η αλήθεια είναι ότι, σε συνδυασμό με την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, οδηγεί σε μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη του εργαζόμενου λαού για υπηρεσίες Υγείας, στην καρατόμηση των παροχών που θα αποζημιώνουν τα Ταμεία. Πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις για την υγεία του λαού, που θα οδηγούν τον εργατόκοσμο, τα λαϊκά στρώματα στον τάφο.

Το συμφέρον των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων δε βρίσκεται στον ιδιωτικό ή στο "δημόσιο επιχειρηματικό" τομέα Υγείας.

Οι υγειονομικές ανάγκες του λαού μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που θα χρηματοδοτείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να προχωρήσουν σε πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στις εργατικές συνοικίες γι' αυτές τις εξελίξεις. Να πάρουν πρωτοβουλίες, να οργανώσουν την πάλη για να βάλουν εμπόδια σ' αυτά τα μέτρα, για να μην πληρώνουν ούτε 1 ευρώ οι εργαζόμενοι, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας».

Κυβερνητική ικανοποίηση

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για τη διευρυμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας με την «ολοήμερη λειτουργία» 25 νοσοκομείων σε όλη τη χώρα απ' την 1.12.2010 εξέφρασε, απ' τα Γιάννινα, ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος.

«Για πρώτη μέρα είναι καλό, ενθαρρυντικό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας για το γεγονός ότι οι άρρωστοι πληρώνουν 30 - 90 ευρώ ιατρική επίσκεψη ενώ για τις πρόσθετες εξετάσεις χαρατσώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατά τ' άλλα ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κάνει - κατ' εξαίρεση - προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με τη διεκπεραίωση των διαγωνισμών του 2009 και του 2010. Μέσα στις 6 τελευταίες βδομάδες έγιναν 1.180 προσλήψεις ενώ θα προωθηθούν μέσω του ΑΣΕΠ και 1.339 ακόμα προσλήψεις. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι προσλήψεις δεν καλύπτουν τα μόνιμα κενά των 25.000 νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, που επιδεινώνονται με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις των εργαζομένων.

Ψευδεπίγραφες αντιδράσεις

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά - ΙΣΑ και ΙΣΠ αντίστοιχα - με χτεσινές ανακοινώσεις τους τάσσονται κατά της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης. Η αντίθεση όμως στην ολοήμερη λειτουργία δε γίνεται απ' τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών στην Υγεία αλλά με βάση την ανταγωνιστική λογική πως με αυτόν τον τρόπο θίγονται τα συμφέροντα των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.

Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται η ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων, μετά από άρνηση επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των προμηθευτών, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ). Τα χρέη των νοσοκομείων αφορούν στην περίοδο απ' το 2006 μέχρι σήμερα.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΜΕΤΑΞΑ»
Μία έδρα στη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα»

Την κατάκτηση μιας έδρας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Νοσοκομείου «Μεταξάς» με σημαντική αύξηση των δυνάμεών της είχε η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» (ΔΕ) που στηρίχτηκε απ' το ΠΑΜΕ. Σε σύνολο 299 έγκυρων ψηφοδελτίων η ΔΕ πήρε 113 ψήφους (ή 37,8%) ενώ η παράταξη της ΠΑΣΚΕ (στηρίχτηκε απ' το ΠΑΣΟΚ) πήρε 186 ψήφους (62,2%) και επίσης μία έδρα. Στις εκλογές του 2008 σε σύνολο 306 εγκύρων ψηφοδελτίων τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: ΠΑΣΚΕ 163 ψηφοδέλτια (1 έδρα). ΔΑΚΕ 92 ψήφους (1 έδρα), η οποία φέτος δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο. Ενας Ανεξάρτητος υποψήφιος 27 ψήφους και η ΔΕ 24 ψήφους.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕ επισημαίνει: «Οι εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστική απάντηση στους μηχανισμούς "τρομοκρατίας" και συναίνεσης που μια ημέρα πριν τις εκλογές "έφεραν" τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο "αιφνιδιαστικά" στο νοσοκομείο για να στηρίξει τη συμβιβασμένη ηγεσία του σωματείου. Η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα ΠΑΜΕ αποτελεί πυλώνα συσπείρωσης των εργαζομένων στο νοσοκομείο που από την 1.12.2010 εντάχτηκε στην "ολοήμερη" λειτουργία».

Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο τις επόμενες μέρες σε Γενική Συνέλευση «κόντρα στη θέληση του συμβιβασμού του εργοδοτικού σωματείου, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που κάνει το νοσοκομείο επιχείρηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ