ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προτάσεις για «ανώδυνη» κατάργηση των ΣΣΕ

Την άποψη ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν κόστος και έχουν μερίδιο ευθύνης για την καπιταλιστική κρίση αναπαράγει ο Γ. Παναγόπουλος

Σε ευθεία διαπραγμάτευση με το υπουργείο για τον τρόπο «σερβιρίσματος» της κατάργησης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων βρίσκεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Με χτεσινή του επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, Λ. Κατσέλη, και τον καθηγητή ΑΠΘ, Ι. Δ. Κουκιάδη, ο Γ. Παναγόπουλος υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι «οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη και υπέστησαν θυσίες σε πραγματικές καταστάσεις κρίσης επιχειρήσεων» και ως εκ τούτου, αυτό είναι το κλειδί για να περάσει ανώδυνα το νομοσχέδιο: Ο ...τεκμηριωμένος εκβιασμός ότι θα χάσουν τη δουλειά τους αν δε δεχτούν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και τη μείωση των μισθών και γενικότερα των αποδοχών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη και λόγω χρονικών προθεσμιών να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το φορολογικό.

Και στη χτεσινή της επιστολή, η ΓΣΕΕ:

1. Για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων και ως εκ τούτου για τη μείωση των μισθών, ζητά να «προσδιορίζονται βασικά κριτήρια που θα πιστοποιούν ότι μία επιχείρηση κινδυνεύει». Δηλαδή, αποδέχεται και αναπαράγει το επιχείρημα των εργοδοτών και της κυβέρνησης ότι οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας ευθύνονται για το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τις συγχωνεύσεις, τις απολύσεις κλπ. Ηδη, σε εκατοντάδες επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι, με την απειλή του κλεισίματος και των απολύσεων, πιέζονται να αποδεχτούν περικοπή μισθού, εκ περιτροπής εργασία κλπ., και η ΓΣΕΕ αντί να οργανώσει τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν, ζητά να προσδιορίζονται κριτήρια! Κανένας εργοδότης δε θα αφήσει ανεκμετάλλευτο ένα τέτοιο όπλο, θα το στρέψει προς τους εργαζόμενους.

2. Ονομάζει την επιχειρησιακή, που θα «καπελώνει» την κλαδική, «σύμβαση ειδικών συνθηκών», κρύβοντας ότι πρόκειται για μόνιμο μέτρο, το οποίο ανοίγει την πόρτα στις ατομικές διαπραγματεύσεις εργαζόμενου - εργοδότη.

3. Κοροϊδεύει ζητώντας «απαγόρευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης» και των απολύσεων κατά τη διάρκεια της «σύμβασης ειδικών συνθηκών». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης και γι' αυτό η ΓΣΕΕ δε λέει κουβέντα. Επίσης κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τις απολύσεις, αφού σε συνθήκες καπιταλισμού επιχειρήσεις κλείνουν, μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλους κλάδους, συγχωνεύονται, μεταφέρονται αλλού κλπ. Ποιος εξασφαλίζει ότι μια επιχείρηση δε θα προβάλλει «στοιχεία», ότι παρά τη μείωση των μισθών πρέπει να προχωρήσει και σε απολύσεις κάποιων για να σωθούν οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας;

4. Αθωώνει την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «παράλογες απαιτήσεις της τρόικας», αν και οι απαιτήσεις κυβέρνησης - τρόικας είναι ίδιες και όχι παράλογες: Στοχεύουν στη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Επίσης παρουσιάζει κοινά τα συμφέροντα των εργαζομένων με τους εργοδότες, ότι υπάρχουν περιθώρια να συγκλίνουν. Λέει συγκεκριμένα: «Παρά την αντίθετη συμφωνία όλων των εταίρων η τρόικα επιμένει και απαιτεί να καταργηθεί η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων». Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση δεν έχει καμία σημασία, αφού οι κλαδικές συμβάσεις θα προσπερνούνται από όλους και θα υπογράφονται συμβάσεις κάτω από τις κλαδικές.

5. Υπενθυμίζει τη «δημόσια διατυπωμένη θέση μας» για «ανάγκη νομοθέτησης θεσμικού πλαισίου για τη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας ("οδικός χάρτης" διάσωσης), όπου όλα τα μέρη θ' αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, δηλαδή οι εργοδότες, οι τράπεζες, το κράτος και οι εργαζόμενοι». Εκφράζει, δηλαδή, την άποψη ότι όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης για την κρίση, το κλείσιμο επιχειρήσεων κλπ. Ζητά να μην «πηγαίνουμε κατευθείαν στους εργαζόμενους» «πριν προσδιοριστεί τι θα βάλουν εργοδότες, τράπεζες, κράτος» και υπογραμμίζει προκλητικά ότι «οι εργαζόμενοι σε πραγματικές καταστάσεις κρίσης επιχειρήσεων και προγραμμάτων διάσωσής τους, ταυτόχρονα με τη διάσωση των θέσεων εργασίας, σε πλείστες όσες περιπτώσεις "έβαλαν πλάτη" και υπέστησαν θυσίες».

34ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Ενα ακόμα βήμα ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων

Ενισχυμένες βγήκαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις από το 34ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ που τελείωσε χτες με την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου 85μελούς Γενικού Συμβουλίου.

Ψήφισαν 842 αντιπρόσωποι (από 816 το 2007) σε σύνολο 852 εγγεγραμμένων (από 826). Εγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 839 (από 813). Το ψηφοδέλτιο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο πήρε 96 ψήφους και δέκα έδρες (από 89 και εννέα). Η ΠΑΣΚ πήρε 376 ψήφους και 38 έδρες (από 346 και 36). Η ΔΑΚΕ 236 ψήφους και 24 έδρες (από 269 και 28). Η «Αριστερή Ενότητα» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 84 ψήφους και εννέα έδρες (από 72 και οκτώ). Οι «Παρεμβάσεις» πήραν 43 ψήφους και τέσσερις έδρες (από 34 και τέσσερις). Τέλος, η «Ταξική Πορεία» πήρε τρεις ψήφους και καμία έδρα (το ίδιο).

Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο επισημαίνουν:

«Στο 34ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ έγινε ένα ακόμα βήμα ισχυροποίησης των ταξικών δυνάμεων. Παρά τα εκφυλιστικά φαινόμενα που κυριάρχησαν, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν τη μάχη πετυχαίνοντας να απεγκλωβίσουν δυνάμεις από τη γραμμή της υποταγής και της ενσωμάτωσης.

Η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι οι συσχετισμοί στη βάση των οποίων διεξήχθη το συνέδριο δεν αποτυπώνουν τους σημερινούς πραγματικούς συσχετισμούς, καθώς είχαν διαμορφωθεί από αρχαιρεσίες σωματείων, οι οποίες είχαν γίνει δύο και τρία χρόνια πριν.

Επιπλέον, η ενίσχυση του ταξικού πόλου είναι σαφώς μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι τρία σωματεία στους ΟΤΑ, όπου οι ταξικές δυνάμεις έχουν απόλυτη ή και σχετική πλειοψηφία, διαγράφτηκαν από την ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ επειδή έκαναν το "έγκλημα" να κάνουν μέλη τους τους συμβασιούχους!!!

Ωστόσο, το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα που προέκυψε από το συνέδριο καθιστά επιτακτική ανάγκη την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και στο δημόσιο τομέα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο χαιρετίζουν όλους εκείνους που έδωσαν τη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών. Τους καλεί σε ένταση των αγώνων για να μην πληρώσει την κρίση η εργατική τάξη. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Χτύπησαν τα ιδεολογήματα

Ηχηρό χαστούκι στην αντίληψη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας για «εξανθρωπισμό του καπιταλισμού» έδωσαν οι τοποθετήσεις των ταξικών δυνάμεων στο συνέδριο. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αλ. Αρβανιτίδης. Οσο, είπε, η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της αστικής τάξης, η ζωή για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι ζωή χωρίς δικαιώματα. Ανέφερε ότι το κίνημα που προωθεί το ΠΑΜΕ είναι κίνημα που παλεύει για τα καθημερινά προβλήματα και παράλληλα έχει στόχο τη δημιουργία των όρων για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Σε τελική ανάλυση παλεύει για άλλη ανάπτυξη που θα υπηρετεί το λαό και όχι τα μονοπώλια. Αυτή την προοπτική την πολεμάνε, σημείωσε, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και όλο το φάσμα του οπορτουνισμού, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι «Παρεμβάσεις». Ακόμα ανέδειξε την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος και στο Δημόσιο.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις κατά της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
«Δε θα αφήσουμε να περάσει καμία ατομική σύμβαση εργασίας, καμία μείωση στα εισοδήματά μας» διεμήνυσαν χτες το βράδυ εργαζόμενοι στις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών, που διαδήλωσαν κατά της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων.

Συμμετέχοντας στις μαχητικές πικετοφορίες που διοργάνωσαν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους των τεσσάρων πόλεων, βροντοφωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την ταξική πάλη για την απόκρουση της σφοδρής επίθεσης που δέχονται από κυβέρνηση και τρόικα και για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

«Επιβάλλεται, χωρίς καμία καθυστέρηση, να οργανώσουμε τώρα τον αγώνα για την υπεράσπιση των ΣΣΕ στους χώρους δουλειάς, για να μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας λίγο πριν ξεκινήσει η πικετοφορία, στη Λάρισα, ο Γ. Σκόκας, μέλος της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι όρισαν νέο ραντεβού στα κοινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, που θα γίνουν την ημέρα της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα Σάββατο στις 12 το μεσημέρι η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ ενάντια στο μπαράζ απολύσεων της εταιρείας «OLYMPIC HANDLING» του Ομίλου «MIG» στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από τις αφίξεις. Υπενθυμίζεται ότι σε λιγότερο από 15 μέρες έχουν απολυθεί 23 εργαζόμενοι στα πλαίσια περικοπής προσωπικού που ανακοίνωσε η εταιρεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ