ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κινητοποιήσεις σε 4 πόλεις την Τρίτη 7 Δεκέμβρη

Από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων
«Οι πολιτικές τους δεν μας οδηγούν απλά σε μεγαλύτερη φτώχεια αλλά στην εξαθλίωση. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση βγαίνουμε στους δρόμους και εκφράζουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας την αντίθεσή μας στα μέτρα και τις αντεργατικές πολιτικές τους».

Αυτό υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ και καλούν σε μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη, 7 Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

  • Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και θα συμμετάσχουν οι συνταξιούχοι της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο οι συνταξιούχοι της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.
  • Στα Γιάννενα, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο οι συνταξιούχοι της Ηπείρου και του Αγρινίου.
  • Στα Χανιά, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγοράς οι συνταξιούχοι της Κρήτης.

Παράλληλα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις κλιμακώνουν τον αγώνα τους και καλούν τους συνταξιούχους σε μαζική αποφασιστική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 15 του Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα.

«Η ζωή μας - υπογραμμίζεται στο κοινό κάλεσμα των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων - ως απόμαχοι της δουλειάς χειροτερεύει. Καθημερινά βιώνουμε τα μεγάλα δράματα μέσα στις οικογένειές μας, όταν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δεν έχουν δουλειά και χρήματα για να εκπληρώσουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, στο ρεύμα, οι αυξήσεις στα φάρμακα, σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης συμπληρώνονται από τα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα και χαράτσια του νέου προϋπολογισμού». Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να ανατρέψουμε τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πλατιά σύσκεψη ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων

Την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ.

Τις μαζικές απολύσεις συμβασιούχων από δήμους της χώρας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής και καλεί τους συμβασιούχους να πάρουν μέρος στην πλατιά σύσκεψη που οργανώνει την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, 1ος όροφος - πίσω από τη Μητρόπολη), με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στις απολύσεις και για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το Συνδικάτο τονίζει ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής από τις δημοτικές αρχές και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εντάσσεται και η απόφαση να μην ανανεωθεί καμιά σύμβαση στον κλάδο και να απολυθούν οι συμβασιούχοι. Ηδη σε μια σειρά δήμους αυτό γίνεται πράξη.

Στο δήμο Ηλιούπολης, η απερχόμενη δημοτική αρχή (ΝΔ) έχει ήδη ανακοινώσει ότι δε θα ανανεώσει τις συμβάσεις που λήγουν. Οι απολύσεις αναμένεται να φθάσουν τις 100 μέχρι το τέλος του χρόνου. Προχτές το απόγευμα, το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο μαζί με τους μαζικούς φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, απαιτώντας να μη γίνει καμία απόλυση, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Ακόμα διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων για ένα τμήμα των συμβασιούχων. Σήμερα, το Σωματείο με το συντονιστικό των συμβασιούχων που δημιουργήθηκε πραγματοποιούν σύσκεψη για τον παραπέρα προγραμματισμό των αντιδράσεών τους.

Μαζικές απολύσεις συμβασιούχων γίνονται και στο δήμο Νέας Σμύρνης, οι οποίες από τις αρχές Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 80. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει τη δημοτική αρχή και τονίζει ότι «ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί με τα αναχώματα του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζουν πλήρως αυτά που συμφώνησαν στη Βουλή, στην ΕΕ, αυτά που υποσχέθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο (...) να επιτεθούν στην εργατική τάξη, να καταστρέψουν τις λαϊκές οικογένειες».

Απόρροια της αντεργατικής πολιτικής είναι και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Προχτές το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και η «Λαϊκή Συσπείρωση» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Μεταμόρφωσης (ΝΔ), Δ. Τζίτζιφα, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων σε εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω της κοινωφελούς επιχείρησης στους παιδικούς σταθμούς, τη φύλαξη, την καθαριότητα και αλλού. Ο δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι άμεσα θα τους καταβάλει τους τρεις μήνες (τους οφείλονται έως και 5 μήνες) και σε σύντομο διάστημα θα καταβάλει και τα υπόλοιπα.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Ολοι οι εργαζόμενοι στα σωματεία με πλήρη δικαιώματα

Το 39ο Καταστατικό - Οργανωτικό Συνέδριο και το 40ό Ενδιάμεσο Συνέδριο πραγματοποιεί στις 6 και 7 Δεκέμβρη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, της ΔΑΣ ΟΤΑ, να αναδεικνύουν στη Διακήρυξή τους τη ανάγκη ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς είναι φανερό ότι «η ΑΔΕΔΥ και οι μεγάλες ομοσπονδίες του δημοσίου, όπως η ΠΟΕ ΟΤΑ με τους σημερινούς συσχετισμούς, ούτε μπορούν, ούτε και θέλουν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων».

Στην προοπτική της ανασυγκρότησης, η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί «τους συναδέλφους να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση των εργαζομένων σε ένα σωματείο ανά νομό που θα γράφονται όλοι οι εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα». Στόχος, όλοι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση, στα νομικά πρόσωπα, στις επιχειρήσεις και φορείς αυτών, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, ηλικία, φύλο, θρήσκευμα, εθνικότητα, ειδικότητα ή εξειδίκευση, επίπεδο σπουδών να είναι γραμμένοι σε ένα ενιαίο σωματείο. Με βάση αυτή «την καταστατική διάταξη πρέπει το συνέδριο με απόφαση του να διευκολύνει ώστε τα σωματεία να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους και να συμπεριλάβουν στη δύναμη τους όλους τους εργαζόμενους. Ενοποίηση όλων των ομοσπονδιών στην αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΠ-ΟΤΑ, ΟΜΕ-ΟΤΑ, Δ.Ε.Υ.Α, ΟΣΥΝΑΕ, ΠΟΣΥΠ) σε μια κλαδική ομοσπονδία μετά το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ».

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το 34ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, που τελείωσε χτες, έδωσε - ύστερα από πρόταση των ταξικών δυνάμεων - την κατεύθυνση κάθε σωματείο και Ομοσπονδία να πάρουν αποφάσεις για εγγραφή όλων των συμβασιούχων στη δύναμή τους. Κατεύθυνση που πρέπει να υλοποιήσει και η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Απαραίτητη διόρθωση

Στο χτεσινό φύλλο του «Ρ» στη σελίδα 14 και σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Θα περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο την αργία της Κυριακής», εκ παραδρομής γράφτηκε ότι ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κατέθεσε στο ΣτΕ προσφυγή, μαζί με άλλους δύο φορείς, κατά της απόφασης για λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, στις 12 Δεκέμβρη.

Διευκρινίζουμε ότι ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δεν κατέθεσε καμία προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ROCHE»
Θυσιάζει 85 εργαζόμενους για μεγαλύτερη κερδοφορία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι 85 απολύσεις που είχε εξαγγείλει η φαρμακευτική εταιρεία Roche «στα πλαίσια της καλύτερης και πιο προσοδοφόρας λειτουργίας της». Συνολικά, ο φαρμακευτικός κολοσσός σχεδιάζει να πετάξει στο δρόμο 4.500 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, 1.300 στην Ευρώπη και οι υπόλοιποι στις ΗΠΑ.

Προχτές, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου έκαναν παρέμβαση στη διοίκηση της εταιρείας, μετά από καταγγελία για απόλυση την προηγούμενη μέρα και απαίτησαν να μη χάσει κανένας τη δουλειά του, «πληρώνοντας τα σπασμένα» των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες φαρμάκου. Η εργοδοσία επικαλέστηκε το «πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρείας» και μείωση του τζίρου της, από τη στιγμή που πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κλάδου.

«Με τα επιχειρήματα περί "μείωσης του τζίρου", "πτώσης των πωλήσεων", "ανάγκης να βάλουμε όλοι πλάτες και να θυσιάσουμε και κάποιες θέσεις εργασίας για να σωθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι", η εργοδοσία προσπαθεί να μας πείσει να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την ανεργία και τη μιζέρια, να μας οδηγήσουν εμάς και τις οικογένειές μας στην εξαθλίωση», σημειώνει το Συνδικάτο Φαρμάκου. «Η δική μας απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Οι εργαζόμενοι δεν αποτελούμε κόστος. Αντίθετα, παράγουμε τεράστιο πλούτο, που μας τον κλέβουν οι εργοδότες», συμπληρώνει καταγγέλλοντας παράλληλα την Ομοσπονδία και τον σύλλογο ιατρικών επισκεπτών που βάζει πλάτη, μαζί με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε όλες τις αντεργατικές μεθοδεύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ