ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 15 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Καλεί σε γενικευμένη συμμαχία ενάντια στο λαό

Η χτεσινή μετεκλογική δήλωση του Γ. Παπανδρέου είχε αποδέκτες τα κόμματα που θέλουν να γονατίσουν τα λαϊκά στρώματα, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας

Κάλεσμα για συναίνεση απηύθυνε χτες στα αστικά κόμματα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και ταυτόχρονα να ξεπεραστεί ο σκόπελος της λαϊκής αγανάκτησης, η δύναμη της οποίας πολλαπλασιάζεται από την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Μιλώντας εξ ονόματος της αστικής τάξης και δείχνοντας την ανησυχία της, ο πρωθυπουργός, αξιοποίησε τα αποτελέσματα και του β' γύρου για να απευθύνει «κάλεσμα συμμετοχής» και «συνεργασίας» σε εκείνες «τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την αλλαγή» και είναι «αποφασισμένες να συγκρουστούν» με όσους αντιστέκονται στην εφαρμοζόμενη βάρβαρη πολιτική.

«Δεν μας περισσεύει κανείς. Χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία δυνάμεων με τη συνεργασία όλων (...) Με τις όποιες διαφωνίες, σήμερα καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε ευθύνες απέναντι στην πατρίδα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, πίσω από τις πατριδοκάπηλες κορόνες πρόταξε το «διάλογο» και τη συνεργασία ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού και τις παραφυάδες τους, ώστε με την «απαιτούμενη βούληση», όπως είπε, να «συγκρουστούμε με πρακτικές που μας πάνε πίσω».

Επί της ουσίας, σάλπισε προσκλητήριο «ενότητας» των πολιτικών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας απέναντι στο λαό που αντιστέκεται και στο ΚΚΕ που τον καλεί σε απειθαρχία και ανατροπή της πολιτικής που καταστρέφει τη ζωή του. «Δεν χωρούν παιχνίδια, ακρότητες, ή πολιτικές και πράξεις, που βλάπτουν ουσιαστικά ακόμα και την εικόνα της πατρίδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός δείχνοντας την αντιδραστική πρόθεση της κυβέρνησης να οξύνει την επίθεση κατά του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.

Ετοιμοι για ευρεία συναίνεση

Με την χτεσινή τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός ήρθε ταυτόχρονα να φουντώσει τα σενάρια για τη μεθόδευση «ανοιχτής συμφωνίας» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ώστε να προωθηθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή «συναίνεση» οι αντιδραστικές ανατροπές.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι ο πρωθυπουργός μετά τις 20 Νοέμβρη και όταν επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, θα ζητήσει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στόχος του είναι, «να επιτύχει συναίνεση από τη ΝΔ στο πεδίο της οικονομίας και των διαρθρωτικών αλλαγών». Μάλιστα οι ίδιοι σημείωναν ότι «κατά καιρούς η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπέγραφε ένα είδος μνημονίου».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα και θα ζητήσει τη «συναίνεση της ΝΔ για να πετύχει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων προς την τρόικα». Αλλωστε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Γ. Παπανδρέου ομολόγησε ότι «έχει τεθεί στο τραπέζι και το ζήτημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου του μηχανισμού στήριξης».

Ουσιαστικά, ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει τη δημιουργία ενός ισχυρού «πολιτικού μετώπου» ανάμεσα στα αστικά κόμματα, που θα επιβάλει μια μακρόχρονη σκληρή πολιτική λιτότητας, αφού μαζί με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων θα έρθει και η επ' αόριστον επιμήκυνση της εφαρμογής του μνημονίου. «Χρειαζόμαστε όλοι. Είμαι ανοιχτός σε κάθε σοβαρή και ειλικρινή πρόταση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Συντηρεί κλίμα τρομοκρατίας

Στο ίδιο πνεύμα, δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι με την ψήφο τους «οι πολίτες ζήτησαν τη συνέχιση της πορείας και απαίτησαν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και απέρριψαν τις σειρήνες αποσταθεροποίησης», σε μια προσπάθεια να «νομιμοποιήσει» την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Συντηρώντας ταυτόχρονα το κλίμα τρομοκράτησης του λαού κάλεσε «τις πολιτικές δυνάμεις να δουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη» και έσπευσε να αναγάγει το μνημόνιο και το μηχανισμό στήριξης των ιμπεριαλιστικών κέντρων σαν «μηχανισμό σωτηρίας της πατρίδας» ζητώντας ουσιαστικά από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη λεηλασία των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος ενισχύοντας την κυβερνητική προπαγάνδα δήλωσε: «χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο που η κυβέρνηση το συγκροτεί και το εφαρμόζει. Αλλά δεν αρκεί η κυβέρνηση, δεν αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Χρειαζόμαστε όλη την κοινωνία, χρειαζόμαστε όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να πετύχουμε τους αναγκαίους εθνικούς στόχους που οφείλουμε να πετύχουμε».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμη για προωθημένη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ

«Εθνικά υπεύθυνη στάση» για την επόμενη μέρα προανήγγειλε ο Αντ. Σαμαράς, το κόμμα του οποίου δεν κατάφερε να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια

Τη φανερή αποτυχία της ηγεσίας της ΝΔ να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια επιβεβαίωσαν πανηγυρικά και τα αποτελέσματα του β' γύρου των εκλογών, ενώ ήττα υπέστη και η τακτική εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων μέσω της «αντιμνημονιακής ψήφου».

Τα αποτελέσματα του β' γύρου κατέδειξαν ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν πέτυχε να πείσει ότι αποτελεί «εναλλακτική λύση» και πως διαθέτει «πρόταση διεξόδου» διαφορετική από αυτήν που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν επηρεάζει την ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να συνεχίσει να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για «αλλαγή πολιτικής» στην κατεύθυνση της άμεσης εφαρμογής αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και γενναίων φιλομονοπωλιακών μέτρων.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο πιο προωθημένης συνεννόησης και συνεργασίας με την κυβέρνηση, αναμένοντας σχετικές πρωτοβουλίες από τον Γ. Παπανδρέου τις επόμενες μέρες. Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή ήταν η απάντηση που έδιναν χτες το βράδυ στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ στο ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με στόχο τη συνεννόηση για τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» το επόμενο διάστημα. «Θα πάμε για να πιέσουμε να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς στη δήλωση που έκανε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ θα κρατήσει «εθνικά υπεύθυνη στάση» και θα βρεθεί στην «πρώτη γραμμή, για να ανατραπούν τα αδιέξοδα» της κυβερνητικής πολιτικής.

Ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα κατά το δοκούν, υποστήριξε ότι όσοι ψήφισαν αλλά και αυτοί που δεν ψήφισαν «ζήτησαν αλλαγή πορείας», εννοώντας στην ίδια κατεύθυνση που πιέζει ο ίδιος και το κόμμα του. Επιχειρώντας να υποστηρίξει την εκτίμηση ότι η ΝΔ «βγήκε ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη», επικαλέστηκε ότι πήρε 5 από 13 περιφέρειες, περιόρισε τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ στις 2 μονάδες και είπε ότι κέρδισε 33 από 54 νομούς. Οσο για την αποχή, επέμεινε ότι συνιστά απόρριψη των αδιέξοδων της κυβέρνησης και η ΝΔ απλά δηλώνει ότι έλαβε το μήνυμα.

Στη Ρηγίλλης, η αμηχανία και η κατήφεια είχαν αντικαταστήσει τη θριαμβολογία της περασμένης Κυριακής, καθώς τα στελέχη της ΝΔ έβλεπαν να μην επαληθεύονται οι προσδοκίες και οι στόχοι που είχαν για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους.

Χαρακτηριστικό του κλίματος αμηχανίας ήταν πως η πρώτη παρέμβαση που έγινε από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ αφορούσε τη διαφωνία του κόμματος με τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που καταγράφει πρόθεση ψήφου. Ο ίδιος αργότερα επιχειρούσε να δικαιολογήσει την αποτυχία των υποψηφίων της στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, εμμένοντας στην εκτίμηση ότι «η ΝΔ επανέρχεται στην πρώτη γραμμή των πολιτικών εξελίξεων και αποκτά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
«Προοδευτική» η σύμπραξη στην Ικαρία...

Στη μετεκλογική του δήλωση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ευαρέσκεια του κόμματός του για τους «αριστερούς και προοδευτικούς δημάρχους που σήμερα εκλέγονται κόντρα στις δυνάμεις των δύο κομμάτων εξουσίας». Απαριθμώντας ωστόσο αυτούς τους δημάρχους, απέφυγε σκόπιμα να αναφερθεί στον νέο δήμαρχο Ικαρίας, τον οποίο ο ΣΥΝ εξέλεξε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ., σε κοινό αντιΚΚΕ μέτωπο.

Προέβλεψε ότι «μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδο, πολιτικών ανακατατάξεων, στο βάθος της οποίας βρίσκονται νέες εθνικές εκλογές» και ανήγαγε σε «χρέος των δυνάμεων της αριστεράς να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την ολική κοινωνική κρίση». Καταλήγοντας, και μιλώντας εκ μέρους ενός πολιτικού συνονθυλεύματος που μετράει ήδη τέσσερα τουλάχιστον διαφορετικά κομμάτια, είπε ότι «θα επιμείνουμε στη στρατηγική της ενότητας της αριστεράς και στη συνάντηση με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας».

  • «Δυναμική» σε υποψηφιότητες «ακηδεμόνευτες από κόμματα» βλέπει ο Φ. Κουβέλης της «Δημοκρατικής Αριστεράς» στο αποτέλεσμα των εκλογών, με αιχμή το Δήμο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σαν να μην ήταν το ΠΑΣΟΚ αυτό που στήριξε κατά βάση τους συγκεκριμένους υποψήφιους, απέναντι στους αντίστοιχους της ΝΔ.
ΛΑ.Ο.Σ.
Αρπαξε την πάσα της συναίνεσης

Σαν έτοιμος από καιρό, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε σε χτεσινοβραδινές του δηλώσεις αναφερόμενος στο ζήτημα της συναίνεσης ότι «ο κ. Παπανδρέου δείχνει να αντιλαμβάνεται το μήνυμα, και άφησε κάποιες χαραμάδες. (...) Ας καταλάβουν κάποιοι ότι η αλαζονεία είναι περιττή. Επιβάλλεται περισσότερη δουλειά, περισσότερη σοβαρότητα, και περισσότερος διάλογος». Ο ίδιος, φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα του και στα μέτρα των συμφερόντων της αστικής τάξης, την οποία με συνέπεια υπηρετεί, ερμήνευσε ως εξής το αποτέλεσμα των εκλογών: «Το μήνυμα της κάλπης είναι σαφές. Σοβαρευτείτε! Η αποχή είναι μία προειδοποιητική βολή ότι οι "κοκορομαχίες" και οι "σκυλοκαυγάδες" δεν αρέσουν στον ελληνικό λαό. Ο λαός λέει. Σκεφτείτε και δώστε τη λύση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ