ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
Τα μονοπώλια ξεκοκαλίζουν τα κοινοτικά κονδύλια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκαλύπτουν τα στοιχεία έρευνας σχετικά με τη διάθεση των κονδυλίων των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (ΚΠΣ). Τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύθηκαν στη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αποδεικνύουν αφενός τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα των ΚΠΣ, αφετέρου αποδεικνύουν ότι οι ωφελούμενοι είναι οι πολυεθνικές, οι μεσάζοντες, ακόμη και η ...μαφία.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ σημειώνει ότι από τα διαθέσιμα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ (347 δισ. ευρώ), για την περίοδο 2007- 2013, έχει διατεθεί μέχρι σήμερα μόλις το 10%. Παρότι έχει ξεπεραστεί το μισό του χρονοδιαγράμματος1.

Η βασική αιτία της μικρής απορροφητικότητας είναι η οικονομική κρίση που εμποδίζει τα δικαιούχα κράτη να πληρώσουν την εθνική συμμετοχή στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ετσι το ΚΠΣ μοιάζει να είναι δώρο - άδωρο.

Και ενώ τα ΚΠΣ δημιουργήθηκαν δήθεν για την ενίσχυση των πιο αδύνατων κρατών - μελών της ΕΕ αποδεικνύεται ότι τα κονδύλιά τους έγιναν ένας πρώτης τάξης μεζές για τα μονοπώλια.

Η ΕΡΕΥΝΑ διαπιστώνει ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου όπως η ΙΒΜ, η Coca-Cola, η Siemens και η Nokia επιδοτούνται από προγράμματα που έχουν στόχο την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών και η καπνοβιομηχανία British American Tobacco, η οποία επιδοτήθηκε από την ΕΕ και εθνικά κεφάλαια με 1,6 δισ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τσιγάρων σε μια εποχή που η ΕΕ δαπανά εκατομμύρια ευρώ για τον περιορισμό του καπνίσματος...

Ακόμη, η γνωστή αλυσίδα fast food MacDonalds χρηματοδοτήθηκε ακόμη από κοινοτικά κονδύλια για την εκπαίδευση των ...μαγείρων της στη Σουηδία.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ επισήμανση της έρευνας αφορά στις επιχειρήσεις που αποφασίζουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναζητώντας φθηνότερα εργατικά χέρια. «Αλλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ακόμη τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μεταφορά εργοστασίων τους σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, παρότι οι κανονισμοί απαγορεύουν τέτοιου είδους πρακτικές», αναφέρεται στην έρευνα.

Τέλος, σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «δεκάδες δισ. ευρώ από τα παραπάνω κονδύλια αντλήθηκαν από το οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης και της ιταλικής Μαφίας»!

ΤΑ ΚΠΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θιασώτες της ως «δώρο» της ΕΕ προς τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες μέλη της. Επί της ουσίας είναι η επιστροφή ενός πολύ μικρού μέρους των κερδών που αποκομίζουν οι ισχυρότερες χώρες από τις ασθενέστερες και μέσω των εμπορικών συναλλαγών τους. Ετσι, παραδείγματος χάριν, για την Ελλάδα, για κάθε ευρώ του ΚΠΣ η χώρα μας πληρώνει 3 ευρώ για τις εισαγωγές των προϊόντων της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων «μεγάλων» εταίρων.

(1) «Ελευθεροτυπία» 30/11/2010

«Προβληματικές» με κέρδη 14 δισ. δολάρια!

Αστρονομικά ποσά διατέθηκαν και συνεχίζουν να διατίθενται στις τράπεζες για τη βελτίωση της «ρευστότητάς» τους, στην πραγματικότητα για την τόνωση της κερδοφορίας τους. Την ίδια ώρα, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί επιβάλλουν εξοντωτικά προγράμματα λιτότητας για τους εργαζόμενους στο όνομα της κρίσης.

Την περασμένη Τετάρτη, ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού κοινοτικός επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια ανακοίνωσε ότι το ποσό των 4.589 δισ. ευρώ χορηγήθηκε υπό τη μορφή κρατικών ενισχύσεων για την κεφαλαιακή στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη από τον Οκτώβρη 2008 που άρχισε η τραπεζική κρίση μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των εν λόγω ενισχύσεων μέχρι το 2011. Υπολογίζεται ότι στο πλαίσιο αυτής της απόφασης θα διατεθούν ακόμη 4 τρισ. ευρώ στον τραπεζικό τομέα τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Την ίδια μέρα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε μια σειρά χρηματοπιστωτικών ομίλων, ο οποίοι επωφελήθηκαν από την έκτακτη βοήθεια συνολικού ύψους 3,3 τρισ. δολαρίων, που έλαβαν με 21.000 συναλλαγές κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα δανειοδοτικά προγράμματα τέθηκαν άπαξ σε λειτουργία, δεν είχαν προϋπάρξει στο παρελθόν και τώρα έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης, στοιχεία υπήρξαν για την ανταλλαγή σε νομίσματα μεταξύ Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών, για αγορές τίτλων συνδεδεμένων με ενυπόθηκα δάνεια και για τη διάσωση της Bear Stearns και της AIG.

Οι τράπεζες το τρίμηνο Ιούλης - Σεπτέμβρης εμφάνισαν κέρδη της τάξεως των 14 δισ. δολαρίων. Mεταξύ όσων ωφελήθηκαν από τα προγράμματα της Fed εμφανίζονται οι τράπεζες JP MorgaChase, MaideLane, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse Securities, Deutsche Bank Securities κ.ά.

ΕΚΤ - ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟ Τη διατήρηση των επιτοκίων στο 1% αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της, την περασμένη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). To «ευρωεπιτόκιο» παραμένει σταθερό για 19ο κατά σειρά μήνα. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ασθενούς ανάκαμψης, ενώ ορισμένες από αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως προς το δημόσιο χρέος τους.

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία παρέμεινε στο 9,7% στο τρίτο τετράμηνο του 2010, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (INSEE). Το ποσοστό ανέργων για τις ηλικίες 15 - 24 αυξήθηκε κατά 0,9% από το δεύτερο τετράμηνο και 0,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2009. Στις ηλικίες 25 - 49 το ποσοστό παρέμεινε σταθερό και ανάμεσα στα άτομα πάνω από 50 ετών αυξήθηκε κατά 0,2%, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της INSEE.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Σε ιδιωτικοποίηση «fast track» προχωρά η Ισπανία. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ιδιωτικοποιήσεις, η αξία των οποίων φθάνει στα 30 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους. Στις προς πώληση επιχειρήσεις περιλαμβάνονται αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων, της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, καθώς και το 30% της κρατικής εταιρείας τυχερών παιχνιδιών, την οποία η ισπανική κυβέρνηση υποσχόταν μόλις τον περασμένο Γενάρη ότι δεν προτίθεται να πουλήσει. Η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2012.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ