ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λειτουργικά κέρδη 7,4 δισ. ευρώ στο 9μηνο

Και τρανταχτοί ρυθμοί αύξησης σε περίοδο οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης

Λειτουργικά κέρδη που φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ απέσπασαν στο 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης 2010) οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις και αυτό σε περίοδο οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, με τη λαϊκή κατανάλωση και τα εισοδήματα να συνεχίζουν την κατρακύλα, με την ανεργία και τη φτώχεια να θεριεύουν.

Η τελική σούμα συμπιέζεται από τις ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων που εμφανίζουν ορισμένοι από τους επιχειρηματικούς ομίλους, από τα αυξημένα κονδύλια του τραπεζικού κλάδου για επισφαλή δάνεια πελατών τους και άλλους παράγοντες. Η μάζα της λειτουργικής κερδοφορίας για τη δράκα των μονοπωλίων βρίσκεται σε αγεφύρωτη αντίθεση με τις συνθήκες μαζικής φτώχειας που έχουν διαμορφώσει για το λαό.

Οι ισολογισμοί για 261 εισηγμένες επιχειρήσεις (επεξεργασία: Πήγασος ΑΕΠΕΥ) εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Λειτουργικά κέρδη (ΕBITDA): Διαμορφώθηκαν στα 7,39 δισ. ευρώ (από 8,67 δισ. ευρώ για το 2009) με ρυθμό υποχώρησης 14,8%. Τα ποσά αυτά αφορούν στον πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κάθε ομίλου και δεν περιλαμβάνουν έξοδα για τόκους, αποσβέσεις κ.ά. Το τελικό αποτέλεσμα για το σύνολο των εισηγμένων (μετά και τους φόρους) εμφανίζει ζημιά ύψους 570 εκατ. ευρώ.
  • Ο κύκλος εργασιών (τζίρος) έφτασε στα 58,4 δισ. ευρώ παίρνοντας και αύξηση 3,9%. Η αύξηση του τζίρου προέρχεται από τον κλάδο των πετρελαιοειδών, από τη ληστεία που συντελείται μέσω των αυξημένων τιμών πώλησης.
  • Από τις 261 εταιρείες, κερδοφόρες εμφανίζονται οι 118 έναντι 143 με ζημιές. Από τις 118 κερδοφόρες οι 28 εμφανίζουν και αύξηση κερδών, οι 16 επιστροφή κερδών (από ζημιές για το 2009) και οι 74 μείωση κερδών.
  • Τρανταχτούς ρυθμούς αύξησης στα καθαρά κέρδη εμφανίζουν και οι: «Sciens» (συμμετοχών) με 40,4 εκατ. ευρώ (από 24 χιλιάδες πέρσι) ή 168.512%(!), «Ιονική» (ξενοδοχεία) 566,5%, S&B (ορυκτά) 255,7%, ΜΕΤΚΑ (μεταλλικά προϊόντα) 251,7%, «Fashion Box» (χονδρεμπόριο) 141,4%, ΕΛΓΕΚΑ (χονδρεμπόριο) 141%, «Ιnfo Quest» (πληροφορική) 308%, «Μύλοι Κεπένου» (τρόφιμα) 256%, «Cyclon» (πετρελαιοειδή) 54,7%, «Ευρωπαϊκή Πίστη» (ασφάλειες) 71,8% κ.ά.
  • Το τελικό αποτέλεσμα (ζημιά 570 εκατ. ευρώ) έρχεται μετά από τις μεγάλες ζημιές που εμφανίζει ο όμιλος της MIG (1,4 δισ. ευρώ), η «Ατλάντικ» (107 εκατ. ευρώ), τις ζημιές που εμφανίζουν εταιρείες από τους κλάδους των τραπεζών, εκδόσεων, κατασκευών και συμμετοχών.
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Πάρτε πίσω την περαίωση

Συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας Κατερίνης πραγματοποίησαν χθες μέλη της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Κατερίνη
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Κατερίνη
Κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι της περαίωσης πραγματοποίησαν η ΠΑΣΕΒΕ και το ΠΑΜΕ Πιερίας, χθες το πρωί. Απέκλεισαν συμβολικά την Εφορία Κατερίνης και κάλεσαν τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τους αγρότες, όλους όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, να ξεσηκωθούν. Σημείωσαν ότι η περαίωση είναι ένα μέτρο άδικο και εκβιαστικό που σφίγγει ακόμη περισσότερο την θηλιά στον λαιμό των ΕΒΕ και της λαϊκής οικογένειας γενικότερα και απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της περαίωσης. Παράλληλα κάλεσαν το λαό να παλέψει ενάντια στην «καταιγίδα» των σκληρών μέτρων που τσακίζει το δικαίωμά τους στη ζωή με αξιοπρέπεια και να απαιτήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργατικών λαϊκών οικογενειών διεκδικώντας: Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ, 40.000 ευρώ για οικογένεια προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%. Εκτακτη εισφορά στο μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Καμία αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τους βερικοκοπαραγωγούς

Δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις για καταστροφές του περσινού Φλεβάρη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βερικοκοπαραγωγοί της περιοχής Πορταριάς, Δήμου Νέων Μουδανιών, του Νομού Χαλκιδικής, που σχεδόν δυο χρόνια μετά τις καταστροφές που υπέστησαν ακόμα δεν έχουν πάρει τις σχετικές αποζημιώσεις, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αγγελου Τζέκη. Στην Ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνεται:

«Τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2009 λόγω παγετού υπέστησαν μεγάλες ζημιές οι βερικοκοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής Πορταριάς του Δήμου Ν. Μουδανιών στο Νομό Χαλκιδικής.

Οι παραγωγοί όμως δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ γιατί, όπως τους αναφέρθηκε, οι αιτήσεις τους έγιναν το Φεβρουάριο, μήνα μέσα στον οποίο δεν προβλέπονται αποζημιώσεις, δηλαδή έγιναν εκτός προθεσμίας.

Είναι αποδεδειγμένο όμως και από την ΕΜΥ ότι τον Μάρτιο έπεσε παγετός στην περιοχή, καταστρέφοντας τα καρπίδια των δένδρων. Αυτό το αποδέχθηκε, σύμφωνα με τους παραγωγούς, και ο ΕΛΓΑ, ο οποίος, όπως ειπώθηκε, λόγω κανονισμού αδυνατεί να προβεί στην αποζημίωση. Κανονισμός που αδικεί τους παραγωγούς γιατί δεν παίρνει υπόψη του τις κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν.

Οι παραγωγοί έχουν απευθυνθεί πολλές φορές στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πήραν πολλές θετικές υποσχέσεις και από τους δύο, όμως δεν πήραν καμία αποζημίωση, με δραματικές συνέπειες στο εισόδημά τους, που μειώθηκε ακόμη περισσότερο από τις τιμές που πούλησαν την παραγωγή τους, προς όφελος των εμποροβιομηχάνων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν θα δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για την άμεση αποζημίωση των βερικοκοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Πορταριάς του Νομού Χαλκιδικής, από τις ζημιές που υπέστησαν λόγω παγετού τον Μάρτιο του 2009».

ΠΑΣΕΒΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στα Χανιά

Σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη 8 Δεκέμβρη στις 11.00 π.μ. στην Εφορία Χανίων καλεί η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΕΒΕ τους μικρούς ΕΒΕ, τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και τους αγρότες, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα ενάντια στο φορομπηχτικό μέτρο της περαίωσης, όπως αναφέρει μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη.

«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ»
Νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο

Σε νέες γεωτρήσεις προχωρά η εταιρεία «Καβάλα Oil» στον Πρίνο, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή για να φτάσει στα 5.000 βαρέλια την ημέρα. Τα εγκαίνια του νέου προγράμματος γεωτρήσεων «Prinos 5000» έγιναν το περασμένο Σάββατο, από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη.

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά και στο σχέδιο δημιουργίας αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο υπόγειο κοίτασμα που διαχειρίζεται η εταιρεία «Ενεργειακή Αιγαίου» (θυγατρική της οποίας είναι η «Καβάλα Oil»). Να σημειωθεί ότι το σχέδιο εξετάζεται ακόμη από την κυβέρνηση, με στόχο τη νομική διασφάλιση συμμετοχής της ιδιωτικής εταιρείας, καθώς το κοίτασμα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Η κυβέρνηση, πάντως, είναι πρόθυμη να στηρίξει την επιχειρηματική πρόταση στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της, όπως και της ΕΕ, για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση της Ενέργειας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας από τους ιδιώτες.

Κλείνουν 9 σφαγεία

To κλείσιμο 9 σφαγείων που δεν πληρούν τους όρους που θέτει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία, ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από αυτά τα 8 σφαγεία είναι Δημοτικά.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι σύμφωνα με όσα προέκυψαν από επιτόπιους ελέγχους των κτηνιατρικών υπηρεσιών, τα σφαγεία που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προδιαγραφές και αναστέλλεται η λειτουργία τους είναι: ΑΙΤΩΛΙΑΣ & ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΘΕΡΜΟΥ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ. ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΕΡΕΣΟΥ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ. ΧΑΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΦΑΓΕΙΟ Σ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ & ΥΙΟΙ. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σφαγεία ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στην περίπτωση των δημοτικών σφαγείων δεν έδωσαν την απαιτούμενη χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν. Το μάρμαρο βέβαια θα το πληρώσουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, που θα επιβαρυνθούν σε πολλές περιπτώσεις για μεταφέρουν τα ζώα τους ή να πουλήσουν τα ζώα τους σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές επειδή οι έμποροι θα επικαλούνται την αύξηση του κόστους μεταφοράς, ενώ επίσης η όλη κατάσταση λειτουργεί σε όφελος των μεγάλων ιδιωτικών σφαγείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ