ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
IΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σε «εποικοδομητικό» κλίμα η πρώτη συνάντηση

Από την συνάντηση στη Γενεύη, Ιρανού αξιωματούχου με εκπροσώπους των «έξι»
Από την συνάντηση στη Γενεύη, Ιρανού αξιωματούχου με εκπροσώπους των «έξι»
ΓΕΝΕΥΗ - ΑΘΗΝΑ.--

Με μία πρώτη συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από δυόμισι ώρες, χτες το πρωί, και επρόκειτο να επαναληφθεί και αργά το απόγευμα, άρχισε ο νέος γύρος διήμερων επαφών, μετά από μήνες διακοπής, ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην ομάδα των «6» (δηλαδή των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία - και Γερμανίας) με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η πρώτη αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην Κάθριν Αστον, εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, και τον Ιρανό διαπραγματευτή, Σαγιάντ Τζαλίλι.

Διαρροές, εκατέρωθεν, χαρακτήριζαν «εποικοδομητική και σε καλό κλίμα» την πρώτη αυτή συνάντηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θίχτηκε συγκεκριμένα το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ο Ιρανός διαπραγματευτής φέρεται να άρχισε την τοποθέτησή του με τις επιθέσεις κατά πυρηνικών επιστημόνων στο Ιράν (ένας δολοφονήθηκε την περασμένη βδομάδα και ένας δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά), επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της Τεχεράνης ότι σε αυτές τις ενέργειες εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες και ότι ευθύνη έχουν και οι αποφάσεις του ΟΗΕ, που αναφέρουν συγκεκριμένα ονόματα καθιστώντας τα στόχους.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των επαφών στη Γενεύη, ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, είχε προχωρήσει στην ανακοίνωση ότι η Τεχεράνη έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει μόνη της «yellow cake», δηλαδή να επεξεργάζεται σε πρώτο επίπεδο ακατέργαστο ουράνιο που εξορύσσει κοντά στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς. Εφόσον πλέον έχει τη δυνατότητα αυτή, δε χρειάζεται να κάνει εισαγωγές ουρανίου προκειμένου να προχωρήσει σε εμπλουτισμό, όπως γινόταν ως τώρα.

Οι προσδοκίες από τη συγκεκριμένη συνάντηση είναι μάλλον περιορισμένες. Οπως άφηναν να διαρρεύσει διπλωματικές πηγές εκατέρωθεν, οι διήμερες επαφές στη Γενεύη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιτυχημένες και μόνο αν κατέληγαν σε μια συναίνεση για πραγματοποίηση νέας συνάντησης.

Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ του Ιράν

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα για διήμερη επίσκεψη. Ο Μανουσέρ Μοτακί, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Τεχεράνης ότι είναι δικαίωμα όλων των χωρών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών να έχουν ειρηνικά πυρηνικά προγράμματα. Απέφυγε να μιλήσει για την ακριβή ατζέντα των επαφών με την ομάδα των «6» στη Γενεύη, επιμένοντας ότι «αν υπάρχει θετική προσέγγιση με σεβασμό από την άλλη πλευρά, πάντα μπορεί να βρεθεί λύση». Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ως προς τη στάση του Ιράν απέναντι στα γειτονικά Ιράκ και Αφγανιστάν επανέλαβε την, επίσης, πάγια θέση της Τεχεράνης ότι στόχος της «είναι η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ειρήνη» και έχει καταθέσει και σχετικές προτάσεις. Υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει κάνει τίποτε καινούριο ως προς την αλλαγή της πολιτικής Μπους στο Αφγανιστάν, ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» τις εκλογές στο Ιράκ και την τρέχουσα διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Μανουσέρ Μοτακί, στο αρχικό του σχόλιο, υπογράμμισε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ιράν - Ελλάδας, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες, το Ιράν στην Κεντρική Ασία και η Ελλάδα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο λόγω της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής θέσης. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και κατέληξε ότι μπορεί επίσης να συμμετάσχει στο σχεδιασμό ενός περσικού αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ιράν προς την Ευρώπη, με εναλλακτική διαδρομή να φτάνει στη Συρία, διά μέσου Ιράκ. Τέλος, εξέφρασε, επίσης, το ενδιαφέρον ιρανικών επιχειρήσεων να συνεργαστούν με ελληνικές τόσο εντός Ελλάδας όσο και σε τρίτες χώρες, ενώ απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για την περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων το τελευταίο διάστημα.

Νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Στην πρώτη συνάντηση υπογραμμίστηκαν οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ενώ στη δεύτερη συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη διμερή οικονομική συνεργασία. Ο ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη», ενώ ο Ελληνας ομόλογός του σχετικά με το ζήτημα των συνομιλιών στην Γενεύη, υποστήριξε ότι «στηρίζει πλήρως τη διαδικασία του διαλόγου και απορρίπτει κάθε άλλη λύση».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση σε συμβούλιο φυλάρχων

ΠΕΣΑΒΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δεκάδες νεκροί είναι το αποτέλεσμα της χτεσινής διπλής επίθεσης αυτοκτονίας στην περιοχή των φυλών του Βορειοδυτικού Πακιστάν, σε κυβερνητικό κτίριο, όπου διεξαγόταν συνέλευση των φιλο-κυβερνητικών ομάδων από φυλές της περιοχής Γκιλνάι, οι οποίοι αντιτίθενται στους Ταλιμπάν. Οπως αναφέρουν οι αρχές ασφαλείας του Πακιστάν, οι καμικάζι ήταν μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, ενώ οι πρεσβύτεροι των φυλών συνεδρίαζαν προκειμένου να απαντήσουν στο αίτημα της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ να συνταχθούν με τον κυβερνητικό στρατό και να πολεμήσουν ενάντια στους «Ταλιμπάν».

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100. Ακόμα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο χωριό Κουσάλι, όταν χτυπήθηκαν ένα κατάστημα και ένα όχημα, χωρίς να είναι γνωστές οι ταυτότητες των νεκρών.

Παράλληλα, το Σάββατο ο στρατός του Πακιστάν δήλωσε ότι υποστηρίζει την πολιτική κυβέρνηση της χώρας, παρά τις πληροφορίες των ΗΠΑ που ανέφεραν ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα, με στόχο την ανατροπή του Προέδρου, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας συνεχίζονται και στο Αφγανιστάν, όπου την Κυριακή, καμικάζι ανατινάχθηκε σε αγορά της επαρχίας Γκαρντέζ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο κατοχικοί στρατιώτες και δύο Αφγανοί των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ακόμα 20 ήταν οι τραυματίες.

Ταυτόχρονα με την κλιμάκωση του πολέμου από τις κατοχικές δυνάμεις, οι Αφγανοί δείχνουν να δυσπιστούν όλο και περισσότερο απέναντι στις αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής και τα αποτελέσματα του 10ετούς πολέμου, ενώ παράλληλα απορρίπτουν και τους χειρισμούς της κυβέρνησής τους. Αντίστοιχα αυξάνονται αυτοί που χαρακτηρίζουν τις επιθέσεις εναντίον των κατοχικών στρατευμάτων από δυνάμεις των Ταλιμπάν «δικαιολογημένες», με το 49% να ζητά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Τέλος, οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές να ευθύνονται για το θάνατο Βρετανού κατοχικού στρατιώτη στο Αφγανιστάν.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Ατζέντα δισεκατομμυρίων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τετραήμερη επίσκεψη, με στόχο την υπογραφή συμφωνιών δισεκατομμυρίων, πραγματοποιεί στην Ινδία ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, που έφτασε στο Νέο Δελχί συνοδευόμενος από έξι υπουργούς της κυβέρνησης και ακόμα 70 συμβούλους επενδύσεων. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν - μέχρι στιγμής - περιλαμβάνουν την πώληση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων και δείχνουν τη Γαλλία να διεκδικεί δυναμικά μερίδιο των κερδών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και των συμφωνιών που έχουν ξεκινήσει με την Ινδία η Ρωσία και οι ΗΠΑ...

Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες - πλαίσιο, που υπογράφτηκαν μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ, φτάνουν τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορούν την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων από τη γαλλική εταιρεία «Areva» για το νέο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργεια στην Τζαϊταπούρ της Ινδίας. Η «Areva» έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ινδική «Nuclear Power Corp», για την πώληση των αντιδραστήρων μετά το πράσινο φως της ινδικής κυβέρνησης, με το Ν. Σαρκοζί να δηλώνει ότι «οι συμφωνίες εκφράζουν τη βούληση της Γαλλίας να προτείνει στην Ινδία ένα συνολικό συνεταιρισμό στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνική χρήση».

Σύμφωνα με το Παρίσι, κατά τη διάρκεια των επαφών Σαρκοζί στην Ινδία αναμένεται να υπογραφούν συνολικά επενδυτικές και εμπορικές συμφωνίες 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μίσθωση 14 αεροσκαφών τύπου «Airbus» και ο εκσυγχρονισμός 51 γαλλικών μαχητικών τύπου «Μιράζ» και συζητείται ακόμα η πώληση 126 επιπλέον γαλλικών μαχητικών.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης των δύο χωρών, ο Γάλλος πρόεδρος ακολούθησε το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου του Μπάρακ Ομπάμα και υποσχέθηκε στήριξη της ινδικής υποψηφιότητας στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Ινδού πρωθυπουργού, για την προώθηση της φιλόδοξης ατζέντας της γαλλικής προεδρίας στο G20 με προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στο διεθνές νομισματικό σύστημα.

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Υπογραφή συμφωνιών

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Την Πολωνία επισκέπτεται από χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη των τελευταίων 8 χρόνων, όπου είχε συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Μπρονισλάβ Κομορόφσκι. Οι δύο Πρόεδροι παρέστησαν στην υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων και τη διακήρυξη συνεργασίας για τον οικονομικό εκσυγχρονισμό. Οπως ανακοινώθηκε, συμφώνησαν να συνεργαστούν στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και στις φιλικά προς το περιβάλλον τεχνολογίες, καθώς και στη δημιουργία προδιαγραφών για την ανάπτυξη επιχειρήσεων. Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, ο Μεντβέντεφ υποστήριξε πως η επίσκεψή του θα δώσει «νέα δυναμική» στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΠΓΔΜ
Διαδήλωση με αίτημα πρόωρες εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ.-- Τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών απαίτησαν προχτές στα Σκόπια πάνω από 10.000 υποστηρικτές της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για κακοδιαχείριση και καταστροφή των υποδομών της χώρας στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, της εκπαίδευσης...

Στην ομιλία του ο αρχηγός του κόμματος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νικόλα Γκρούεφσκι πως ευθύνεται για την κατάντια της χώρας, το μαρασμό της οικονομίας, καθώς και για το γεγονός πως «μία στις τρεις οικογένειες βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και δίνει μάχη για την επιβίωση». «Ως το τέλος του χρόνου θα ζητήσουμε και επίσημα τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών. Δε συμφιλιωνόμαστε με τη μιζέρια και τη φτώχεια» υποστήριξε σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο Τσερβένκοφσκι...

Ωστόσο, η κινητοποίηση των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης είναι μάλλον συμβολική, καθώς το κόμμα του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι (VMRO) ελέγχει τις 81 από το σύνολο των 120 εδρών του κοινοβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ