Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Ατζέντα δισεκατομμυρίων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τετραήμερη επίσκεψη, με στόχο την υπογραφή συμφωνιών δισεκατομμυρίων, πραγματοποιεί στην Ινδία ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, που έφτασε στο Νέο Δελχί συνοδευόμενος από έξι υπουργούς της κυβέρνησης και ακόμα 70 συμβούλους επενδύσεων. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν - μέχρι στιγμής - περιλαμβάνουν την πώληση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων και δείχνουν τη Γαλλία να διεκδικεί δυναμικά μερίδιο των κερδών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και των συμφωνιών που έχουν ξεκινήσει με την Ινδία η Ρωσία και οι ΗΠΑ...

Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες - πλαίσιο, που υπογράφτηκαν μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ, φτάνουν τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορούν την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων από τη γαλλική εταιρεία «Areva» για το νέο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργεια στην Τζαϊταπούρ της Ινδίας. Η «Areva» έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ινδική «Nuclear Power Corp», για την πώληση των αντιδραστήρων μετά το πράσινο φως της ινδικής κυβέρνησης, με το Ν. Σαρκοζί να δηλώνει ότι «οι συμφωνίες εκφράζουν τη βούληση της Γαλλίας να προτείνει στην Ινδία ένα συνολικό συνεταιρισμό στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνική χρήση».

Σύμφωνα με το Παρίσι, κατά τη διάρκεια των επαφών Σαρκοζί στην Ινδία αναμένεται να υπογραφούν συνολικά επενδυτικές και εμπορικές συμφωνίες 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μίσθωση 14 αεροσκαφών τύπου «Airbus» και ο εκσυγχρονισμός 51 γαλλικών μαχητικών τύπου «Μιράζ» και συζητείται ακόμα η πώληση 126 επιπλέον γαλλικών μαχητικών.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης των δύο χωρών, ο Γάλλος πρόεδρος ακολούθησε το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου του Μπάρακ Ομπάμα και υποσχέθηκε στήριξη της ινδικής υποψηφιότητας στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Ινδού πρωθυπουργού, για την προώθηση της φιλόδοξης ατζέντας της γαλλικής προεδρίας στο G20 με προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στο διεθνές νομισματικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ