Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ
Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί

Καθοριστική η βοήθεια που προσφέρει η «μπριγάδα των γιατρών της Κούβας»

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες στην Αϊτή για την ακύρωση των εκλογών ενόσω η επιδημία της χολέρας σκοτώνει κόσμο
Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες στην Αϊτή για την ακύρωση των εκλογών ενόσω η επιδημία της χολέρας σκοτώνει κόσμο
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Οσο οι αρχές ασχολούνταν με τις εκλογές, όσον αφορά την εξασφάλιση του επιθυμητού αποτελέσματος πάντα, αλλά και το χάος που δημιουργήθηκε, η επιδημία χολέρας συνέχιζε να «θερίζει» εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Ακόμη 157 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη χολέρα τις τελευταίες ημέρες στη Νοτιοδυτική Αϊτή, περιοχή που μέχρι σήμερα ήταν απούσα στο χάρτη της πανδημίας χολέρας.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από την επιδημία χολέρας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Αϊτής, έχει φτάσει τους 2.013 και πάνω από 90.000 είναι τα κρούσματα. Εντούτοις, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος, ενώ οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δηλώνουν ότι η επιδημία απειλεί ήδη 650.000 ανθρώπους. Σημαντική είναι η προσφορά στον αϊτινό λαό της «μπριγάδας των Κουβανών Γιατρών», πράγμα που αναγνωρίζεται και από τον ΟΗΕ.

Την περασμένη βδομάδα η «μπριγάδα» έστησε τον 39ο σταθμό αντιμετώπισης της επιδημίας, στο ορεινό χωριό Πλατό, στην επαρχία Αρτιμπονίτ. Την επαρχία όπου ξεκίνησε η επιδημία χολέρας στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη και όπου δεκάδες χωριά παραμένουν ξεχασμένα ακόμη. Η «μπριγάδα των Κουβανών Γιατρών» αποτελείται από 908 γιατρούς και ειδικό ιατρικό προσωπικό από 19 χώρες, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Αφρική, που έχουν ειδικευτεί στην Κούβα, όπως αναφέρει το «Ρόιτερς». Δρουν κατά κύριο λόγο εκτός των τειχών της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς, έχουν δικό τους εξοπλισμό, εφόδια και φάρμακα, που έρχονται σχεδόν καθημερινά με αεροπλάνα από την Κούβα, ενώ ενισχύεται συνεχώς με προσωπικό - εκτός από γιατρούς και ιατρικό προσωπικό η μπριγάδα περιλαμβάνει τεχνικούς και ειδικούς στην τροφοδοσία και την επιμελητεία των υλικών - και αντιμετωπίζει μόνη της περίπου το 40% των κρουσμάτων χολέρας, σύμφωνα με το «Ρόιτερς».

Τέλος, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, o Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας συνεχίζει τις εκκλήσεις για επιπλέον 350 γιατρούς, καθώς οι 300 επιπλέον τους οποίους δεσμεύτηκε να αποστείλει η Κούβα δεν είναι αρκετοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ