Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Ενταση με δύο «προέδρους» και έξωθεν πιέσεις

AMΠΙΤΖΑΝ.--

Επικίνδυνα τεταμένη παραμένει για μία ακόμη βδομάδα η μετεκλογική κατάσταση στη δυτικοαφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς η χώρα διαθέτει από την περασμένη Παρασκευή «δύο προέδρους». Τον απερχόμενο Λωράν Γκμπάγκμπο που αυτοαναγορεύτηκε νικητής του δεύτερου γύρου των πρόσφατων προεδρικών εκλογών και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλασάν Ουατάρα που επίσης δήλωσε νικητής και ορκίστηκε πρόεδρος, ορμώμενος από την πρότερη απόφαση της αρμόδιας εκλογικής επιτροπής που του έδινε την πλειοψηφία των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ηδη από προχτές βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας, Αμπιτζάν, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Αφρικής Τάμπο Μπέκι που προσπαθεί να πείσει τον Λοράν Γκμπάγκμπο να αποδεχτεί την ήττα του και να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή. Ιδια στάση τήρησε χτες και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που από το Νέο Δελχί κάλεσε τον Γκμπάγκμπο να αποδεχθεί την ήττα και «να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο»...

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Ζ.Μ. Μπαρόζο εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης όχι μόνον της Ακτής Ελεφαντοστού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον απείλησε με νέες κυρώσεις τη χώρα «εάν δεν λυθεί γρήγορα» η κρίση.

Τέλος, Παγκόσμια Τράπεζα και Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανακοίνωσαν πως θα αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με την Ακτή Ελεφαντοστού εάν δεν αποκλιμακωθεί άμεσα η κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ