ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
Δε συναινούν στην κατάργησή της

Στις 12 του μήνα δίνουν απεργιακή απάντηση

Απεργιακή απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των πολυεθνικών για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, δίνουν την Κυριακή 12 του Δεκέμβρη οι εμποροϋπάλληλοι, όπως αποφάσισαν στην τελευταία Γενική τους Συνέλευση, μετά την κατάπτυστη απόφαση - ύστερα από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης - της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή (12 του μήνα) μέσα στο Δεκέμβρη.

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δίνει τη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας ώστε «κανένας εμποροϋπάλληλος να μην δουλέψει την Κυριακή». Την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 12 του μήνα, καθώς τους μόνους που θα ωφελήσει είναι τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, εκφράζουν μια σειρά από Ενώσεις και Σωματεία ΕΒΕ της Αθήνας.

Η υλοποίηση αυτής της εντολής, σημειώνεται, «θα οδηγήσει και σε λουκέτο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εμποροϋπάλληλους. Περίπου 170.000 μικρές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2011 θα βάλουν λουκέτο και η απώλεια θέσεων εργασίας υπολογίζεται σε περίπου 200.000. Στη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών έχουμε 100.000 άνεργους στο εμπόριο, ενώ οι αρχικές προβλέψεις ήταν για 60.000 άνεργους. Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο πληρώνουμε την κρίση του κεφαλαίου, όχι μόνο όσοι οδηγούμαστε στην ανεργία, αλλά και όσοι εξακολουθούμε να δουλεύουμε με όρους πλέον δουλείας».

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καλεί σε ενιαίο ταξικό αγώνα

Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στον κλάδο έδωσε χτες

Σε αγώνα ταξικό, ενιαίο, μαζικό, αποφασιστικό, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, παρουσίασε τις τραγικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους - η ανεργία στον κλάδο υπολογίζεται στο 20% - αλλά και στους μικρούς εμπόρους, από την πολιτική που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο πλαίσια της ΕΕ, με ευαγγέλιο τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που στηρίζουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ.

Οπως είπε, η Σ. Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, βουλευτής του ΚΚΕ, ο απολογισμός είναι δραματικός. Χιλιάδες απολυμένοι, απλήρωτοι για μήνες, αντιμέτωποι με τις μεθοδεύσεις των εργοδοτών να επιβάλουν μερική και ελαστική εργασία, κ.λπ. Χιλιάδες τα λουκέτα από τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Την ίδια ώρα, ενισχύεται η δράση των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων, των επιχειρηματικών ομίλων, των μεγαλεμπόρων, που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου με τεράστια ποσοστά κερδοφορίας.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι, οι μικροί έμποροι και επαγγελματίες, αλλά κυρίως οι νέοι και οι νέες πρέπει να απαντήσουν ενωμένοι και συντονισμένα. Να αντισταθούν στη βαρβαρότητα που βιώνουν σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να δυναμώσουν τον αγώνα μαζί με το ταξικό κίνημα, να δώσουν μαζικά και αποφασιστικά το «παρών» στην απεργία στις 15 του Δεκέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Πώς εκδηλώνεται η εργοδοτική επίθεση

Οι συνδικαλιστές της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και εργαζόμενοι από συγκεκριμένους χώρους δουλειάς, παρουσίασαν παραδείγματα από το πώς εκδηλώνεται η εργοδοτική επίθεση.

Οπως είπαν:

  • Ο όμιλος Carrefour -Μαρινόπουλος: Αξιοποιεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο σε όλο του το βάθος, με αποτέλεσμα τη μείωση των μισθολογικών και εργατικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και αύξηση της κερδοφορίας του.
  • Ο όμιλος HONDOS CENTER - APOLLONIA: Απασχολεί 245 εργαζόμενους. Τον Ιούνη του 2010 επιχείρησε αλλαγή της σύμβασης από 8ωρο σε 7ωρο - 6ωρο, προσπάθεια που αποτράπηκε με παρέμβαση του σωματείου και συσπείρωση και δράση των εργαζομένων. Η εργοδοσία απάντησε με απολύσεις, συνδικαλιστικές και ποινικές διώξεις στις εργαζόμενες που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία σωματειακής επιτροπής.
  • FENA: Απασχολεί 260 εργαζόμενες. Ηταν απλήρωτες έως 2 μήνες. Χωρίς ρεπό και πρόγραμμα εργασίας, με ταυτόχρονη άσχημη συμπεριφορά του εργοδότη απέναντί τους. Με συσπείρωση στο Σωματείο, κατάφεραν να πληρωθούν την εξόφληση Οκτώβρη και διεκδικούν δεδουλευμένα και δικαιώματα στο χώρο δουλειάς.
  • ΑΤΛΑΝΤΙΚ: 140 εργαζόμενοι. Η επιχείρηση είναι στο άρθρο 99. Τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη πάνε για πώληση με τον εκβιασμό οι εργαζόμενοι να δεχθούν μείωση των ωρών εργασίας, απολύσεις.
  • Αρβανιτιδης: Εργασία χωρίς ρεπό, με υπερωρίες απλήρωτες. Εφαρμόζει το νόμο για τις προειδοποιημένες απολύσεις. Παρακρατεί χρήματα των εργαζομένων για να καλύψει κλοπές σε βάρος της επιχείρησης.
  • Σπυρέλης: 5 εργαζόμενες, απλήρωτες 3 μήνες. Το οφειλόμενο δώρο του ΠΑΣΧΑ το κατέβαλε εν όψει της εργατικής διαφοράς.
  • Cartotecnica: 10 εργαζόμενοι. Επέβαλε εκ περιτροπής Εργασία, μετά από άρνηση των εργαζομένων να αλλάξουν τις συμβάσεις τους. Απέλυσε μια εργαζόμενη και ταυτόχρονα τη μήνυσε ώστε να μην καταβάλει την αποζημίωση.
  • PRACTIKER: Εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς η διατήρηση του τζίρου συμβαδίζει με τη μείωση προσωπικού, με απολύσεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις, αλλαγή ατομικών συμβάσεων από ταμίες σε πωλήτριες, κ.λπ.
  • ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Απολύει από λογιστήρια και γραφεία. Επαναφέρει το καθεστώς του ωρομισθίου στους 8ωρους, με σύμβαση ελαστικής σχέσης εργασίας.
  • MARCKTEL: Προσλαμβάνει προσωπικό με επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τους αφήνει απλήρωτους, εξαναγκάζονται σε παραίτηση και η εταιρεία προσλαμβάνει καινούργιους με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.
  • E- SHOP: Προσλαμβάνει εργαζόμενους με προγράμματα του ΟΑΕΔ με συμβάσεις αορίστου χρόνου, στους εργαζόμενους κάνει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με ημερομηνία λήξης την ημέρα που τελειώνει η επιδότηση. Οι εργαζόμενοι νομίζοντας ότι έχει λήξει η σύμβασή τους σταματάνε τη δουλειά. Ετσι, ο εργοδότης δηλώνει την παραίτησή τους στον ΟΑΕΔ και ζητάει καινούργιο εργαζόμενο με επιδότηση, χωρίς να πληρώνει αποζημιώσεις.
  • ΦΩΚΑΣ: Αθρόα μείωση προσωπικού, με αντικατάσταση από υπαλλήλους εταιρειών που συνεργάζεται και επινοικιάζει τμήματα του καταστήματος.
Μήνυμα αντίστασης έστειλαν οι εργάτες της ΕΒΓΑ

Δυναμώνει η εργοδοτική επιθετικότητα στον κλάδο

Εξω απ' το υπουργείο Εργασίας
Εξω απ' το υπουργείο Εργασίας
Την ένταση της αντεργατικής επίθεσης που συνεπάγεται η παράδοση του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στα μονοπώλια επιβεβαιώνουν οι καθημερινές εξελίξεις στον κλάδο. Χτες, ακόμα 40 εργαζόμενοι του κλάδου προστέθηκαν στη λίστα όσων δεν έχουν δουλειά, με το νέο πρόγραμμα «εθελουσίων εξόδων» που ξεκίνησε η COCA-COLA.

Σ' αυτές τις συνθήκες μεγαλώνει η ανάγκη να δυναμώσει ο ταξικός συντονισμός κι ο αγώνας όλων των εργατών του κλάδου, όπως αναδείχτηκε και στη χτεσινή κινητοποίηση που έκαναν οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ, μαζί με το επιχειρησιακό τους σωματείο και την ολόπλευρη στήριξη της κλαδικής τους Ομοσπονδίας. Κινητοποίηση της οποίας η σημασία έγκειται και στο ότι οι εργάτες προχώρησαν σε αυτήν μετά από μαζικές συζητήσεις και γενικές συνελεύσεις, παρά τις δυσκολίες, την τρομοκρατία της εργοδοσίας και των μηχανισμών της που δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις απολύσεις.

Με συνθήματα όπως «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», οι εργάτες πορεύτηκαν απ' τα γραφεία της Ομοσπονδίας τους μέχρι το υπουργείο. Εκεί, συνάντησαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, να «φρουρούν» το υπουργείο. «Βρήκαμε φραγμό μπροστά μας. Τον αγώνα μας όμως δεν μπορούν να τον σταματήσουν», έλεγαν οι εργάτες από την ντουντούκα. Σε συνάντηση που έγινε, η ηγεσία του υπουργείου απάντησε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι με βάση τους νόμους της επιχειρηματικότητας δεν μπορούν να παρέμβουν στον εργοδότη αλλά να κάνουν μόνο ...συστάσεις! Απόδειξη κι αυτή ότι επιβάλλεται η πολιτικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων στον κλάδο παίρνουν αύριο οι εργαζόμενοι στην TASTY, που προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας (12.30 μ.μ. - 3.30 μ.μ.) και γενική συνέλευση, μετά από τις τέσσερις απολύσεις που έγιναν στην επιχείρηση.

ΝΑΟΥΣΑ
Σήμερα έξω απ' τον ΟΑΕΔ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον ΟΑΕΔ της Νάουσας, διοργανώνουν σήμερα, στις 10 το πρωί, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο «Κλωθώ». Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και να απαιτήσουν να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ για επιδότηση, επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΝΚΛΩ να πληρωθούν τώρα οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για περισσότερους από 9 μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ