ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Συνεχίζεται ο αγώνας παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Συνεχίζουν τον αγώνα οι φοιτητές
Συνεχίζουν τον αγώνα οι φοιτητές
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το νομοσχέδιο για τις περικοπές στην Ανώτατη Παιδεία μέχρι 40% και την κατάργηση του πλαφόν για τα δίδακτρα, που σημαίνει ακόμη και τον τριπλασιασμό τους, τελικά εγκρίθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο όπως και εν πολλοίς αναμενόταν. Ωστόσο, η πραγματική μάχη δόθηκε έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συγκέντρωση των φοιτητών και των μαθητών, συγκέντρωση που εξελίχθηκε σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της αστυνομίας με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς και συλλήψεις.

Καταρχήν όσον αφορά το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 21 ψήφων (323 υπέρ και 302 κατά), καθώς ορισμένα μέλη κυρίως του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Συντηρητικούς, δεν το υποστήριξαν ενώ και αρκετοί απείχαν από την ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή το Κοινοβούλιο είχε «περικυκλωθεί» από χιλιάδες φοιτητές, ενώ στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν διέσπασαν τα φράγματα που είχε τοποθετήσει η αστυνομία και οι συγκρούσεις ξεκίνησαν και κράτησαν αρκετή ώρα. Οι χτεσινές διαδηλώσεις, αποτελούν ένα ακόμη κύμα κινητοποιήσεων των φοιτητών που ξεκίνησε στις 24 Νοέμβρη και έχει εξελιχθεί σε πραγματικό φοιτητικό ξεσηκωμό ενάντια στη μετατροπή της ανώτατης Παιδείας σε «σπορ των πλουσίων», όπως τονίζουν. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών είναι συνεχείς, και σε κάθε γωνιά της χώρας, ειδικότερα στις πόλεις όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια. Κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν καταλήψεις σε περισσότερα από 30 Πανεπιστήμια, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ολονυκτίες με αναμμένα κεριά, τραγούδια και εκθέσεις τέχνης. Πανεπιστήμια κινούν νομικές διαδικασίες εναντίον φοιτητών για να σταματήσουν τις καταλήψεις, ενώ η αστυνομία προσπαθεί με βίαιους περιορισμούς και καταστολή όπως χθες, να εμποδίσει τις διαδηλώσεις. Ομως, οι φοιτητές δηλώνουν ότι ακόμη και εάν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο θα συνεχίσουν. Ο φοιτητικός ξεσηκωμός είναι, δυστυχώς, το κύριο και μοναδικό μέτωπο πάλης με την κυβέρνηση συνασπισμού και το πρόγραμμα λιτότητας και δρακόντειων περικοπών, την πρωτοφανή αυτή επίθεση ενάντια σε αποδοχές και δικαιώματα.

Νέες «αποκαλύψεις Wιkileaks»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το πανδαιμόνιο συνεχίζεται με ένα «φρενήρη κυβερνοπόλεμο» που έχει ξεσπάσει με τις «επιθέσεις» εναντίον του ιστότοπου Wikileaks και τη σύλληψη του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάντζ και την αντεπίθεση των «χάκερ-ακτιβιστών» εναντίον όλων των εταιρειών που στράφηκαν ενάντια στο Wikileaks και το κυριότερο έκοψαν την εισροή των δωρεών, όπως τις εταιρείες Paypal, Visa και Mastercard αλλά και τράπεζες. Την ίδια στιγμή, οι δημοσιοποιήσεις των διπλωματικών εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το Wikileaks, έστω και μετ' εμποδίων, συνεχίζονται.

Η πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell είχε διεισδύσει σε όλες τις βαθμίδες της κυβέρνησης της Νιγηρίας, είχε πρόσβαση σε υπουργεία - κλειδιά στη Νιγηρία και κατέγραφε κάθε κίνηση των πολιτικών όπως προκύπτει από τηλεγραφήματα. Επίσης, κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας στη Νιγηρία, η Αν Πικάρντ, φέρεται να είχε πει σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Αμπούτζα τον Οκτώβρη του 2009 ότι η Shell διέθετε πληροφορίες για μυστικές διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης μιας επιστολής που καταδείκνυε πως η Νιγηρία είχε υποβάλει προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κίνα.

Επίσης, τηλεγραφήματα από την πρεσβεία στην Ουγκάντα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας να τους ενημερώνει όταν ο στρατός της πρόκειται να διαπράξει εγκλήματα πολέμου χρησιμοποιώντας αμερικανικές πληροφορίες.

Ενα διεφθαρμένο καθεστώς στη Σαουδική Αραβία, που είναι πρόθυμο να επέμβει στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ και κάνει οργιώδη πάρτι με αλκοόλ, σεξ και ναρκωτικά, αποκαλύπτουν τηλεγραφήματα στα οποία περιγράφονται επίσης διακίνηση όπλων μέσω Σουδάν και Υεμένης προς τη Χαμάς.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα που δείχνουν ότι Αμερικανοί διπλωμάτες προσπάθησαν ιδιαιτέρως να αλλάξει νόμος για τις κάρτες πληρωμών στη Ρωσία, που περνούσε από τη Δούμα, ώστε να μη θιγούν η Visa ή η Mastercard.

Τέλος, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών ήταν «το αντίτιμο» που ζητούσαν οι Αμερικανικοί διπλωμάτες από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προκειμένου να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια. Αντιθέτως, η στάση της ΠΓΔΜ απέναντι σε γειτονικές χώρες και ειδικά την Ελλάδα κρίνεται ικανοποιητική από τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Για «πρόκληση» της κυβέρνησης της Γεωργίας κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αναφορικά με τις πρόσφατες συλλήψεις 6 ατόμων που φέρονται να σχεδίαζαν μια σειρά «τρομοκρατικές επιθέσεις» στο έδαφος της Γεωργίας. Η Τιφλίδα είχε ισχυριστεί πως οι 6 Γεωργιανοί πολίτες είχαν στρατολογηθεί από το ρωσικό στρατό, ανάμεσα στους οποίους και πρώην αξιωματικός του γεωργιανού στρατού.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Αποζημιώσεις προς τους συγγενείς των θυμάτων του «Μαβί Μαρμαρά» προτείνει το Ισραήλ, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις του με την Τουρκία. Η Αγκυρα με βάση τα συμφέροντά της στην περιοχή επιμένει απαιτώντας το Ισραήλ να ζητήσει επίσημη συγνώμη - πέρα από τις αποζημιώσεις - και να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την ισραηλινή προσφορά «θεωρητική».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανοί επιστήμονες στο Τέξας χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα από δύο αρσενικά ποντίκια για να δημιουργήσουν νέα με τον ισχυρισμό ότι αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε τετραετή κάθειρξη δύο Σουηδούς σομαλικής καταγωγής ως μέλη της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάαμ» που δρα στη Σομαλία θεωρώντας πως σχεδίαζαν «τρομοκρατικά εγκλήματα».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την προσωρινή αποφυλάκιση τού, πρώην στελέχους του ΟΥΤΣΕΚΑ, πρώην πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι αποφάσισε χτες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Χαραντινάι είχε ζητήσει την προσωρινή αποφυλάκισή του καθώς η σύζυγός του αναμένεται να φέρει στον κόσμο το παιδί τους, στα μέσα Ιανουαρίου.

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Σέρβοι και Κινέζοι αξιωματούχοι υπέγραψαν στο Βελιγράδι συμφωνία για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου σταθμού θερμικής ενέργειας Κόστολατς, ύψους 1,25 δισ. δολάρια. Ο Κινέζος πρέσβης στο Βελιγράδι σχολίασε την εξέλιξη ως απαρχή μίας «αρχής διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα». Αργότερα, πάντως, η Σερβία ανακοίνωσε ότι δε θα παραστεί στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στο Οσλο, προκαλώντας ... καταδικαστική ανακοίνωση της ΕΕ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νόμο για περικοπές στις ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις, μεταξύ αυτών και τις δαπάνες για τη μεταφορά κρατουμένων από το κολαστήριο του Γκουαντάναμο και την κράτησή τους στο έδαφος των ΗΠΑ, που σημαίνει ότι το Γκουαντάναμο θα μείνει ως έχει.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών πέντε αστυνομικοί, όταν το ελικόπτερο που τους μετέφερε συνετρίβη στο ανατολικό Μεξικό, λίγο μετά την απογείωσή του από τη βάση του στην πολιτεία Βερακρούς όπου αποβιβάστηκαν δύο κρατούμενοι.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- «Δραπέτευσε» χτες το πρωί στο εξωτερικό ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Ιβο Σανάντερ, μετά από την κατάθεση στην κροατική βουλή, αιτήματος από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να αρθεί η ασυλία του, ως ανεξάρτητου μέλους του Κοινοβουλίου. ΜΜΕ στην Κροατία μεταδίδουν ότι ο Σανάντερ θεωρείται ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας στο σκάνδαλο Fimi Media.

ΡΩΣΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Επιχειρηματικές συνεργασίες

ΜΟΣΧΑ.--

Μνημόνιο για τη σύμπραξη στη δημιουργία σύγχρονων τύπων ενεργειακού εξοπλισμού υπογράφτηκε μεταξύ άλλων στη Μόσχα από τους πρωθυπουργούς της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Φρανσουά Φιγιόν, κατά την επίσημη επίσκεψη του τελευταίου στη ρωσική πρωτεύουσα. Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν και κοινή δήλωση για οικονομικά, βιομηχανικά και εμπορικά θέματα. Παράλληλα αναμενόταν να υπογραφεί μεγάλο πακέτο διακυβερνητικών εγγράφων και επιχειρηματικών συμβολαίων.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως «παρά το δύσκολο προηγούμενο χρόνο, καταφέραμε να υπερνικήσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» κάτι που φαίνεται εξάλλου και με τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών που αυξήθηκαν κατά 37,4% τους πρώτους 9 μήνες του 2010. Από τη μεριά του ο Φιγιόν μίλησε για «άριστες σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν τα σχέδια στους τομείς της ενέργειας, της αεροναυτικής και της ναυπηγικής.

Προβλήματα από την κακοκαιρία

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Στους 47 έχει ανέλθει ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανασυρθεί νεκροί καθώς από την Κυριακή θάφτηκαν κάτω από δεκάδες τόνους μετά από την κατολίσθηση που καταπλάκωσε μία ολόκληρη φτωχογειτονιά στο Μπέγιο στα περίχωρα του Μεντεγίν στην Κολομβία, ενώ τουλάχιστον 73 ακόμη αγνοούνται. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι πολύμηνες βροχοπτώσεις έχουν στοιχίσει πάνω από 220 ζωές ενώ 119 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και 2 εκατ. είναι οι πληγέντες.

Στο μεταξύ, τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν ακόμη και το κλείσιμο της Διώρυγας του Παναμά, η οποία άνοιξε ωστόσο μετά από μερικές ώρες. Ηταν η πρώτη φορά έπειτα από 96 χρόνια που η Διώρυγα έκλεισε εξαιτίας των πλημμυρών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

  • Συνεχίστηκαν και χτες τα προβλήματα στη Γαλλία και τη Γερμανία, εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών με καθυστερήσεις στα αεροδρόμια Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού και της Φρανκφούρτης. Στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, οι αρχές κάλεσαν και το στρατό να βοηθήσει να ανοίξουν οι δρόμοι, αφού τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται αντιμέτωπο με τις πυκνότερες και μεγαλύτερες χιονοπτώσεις από το 1963, καθώς σε ορισμένες περιοχές της πόλης το χιόνι ξεπέρασε τα 80 εκατοστά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ