Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες «αποκαλύψεις Wιkileaks»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το πανδαιμόνιο συνεχίζεται με ένα «φρενήρη κυβερνοπόλεμο» που έχει ξεσπάσει με τις «επιθέσεις» εναντίον του ιστότοπου Wikileaks και τη σύλληψη του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάντζ και την αντεπίθεση των «χάκερ-ακτιβιστών» εναντίον όλων των εταιρειών που στράφηκαν ενάντια στο Wikileaks και το κυριότερο έκοψαν την εισροή των δωρεών, όπως τις εταιρείες Paypal, Visa και Mastercard αλλά και τράπεζες. Την ίδια στιγμή, οι δημοσιοποιήσεις των διπλωματικών εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το Wikileaks, έστω και μετ' εμποδίων, συνεχίζονται.

Η πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell είχε διεισδύσει σε όλες τις βαθμίδες της κυβέρνησης της Νιγηρίας, είχε πρόσβαση σε υπουργεία - κλειδιά στη Νιγηρία και κατέγραφε κάθε κίνηση των πολιτικών όπως προκύπτει από τηλεγραφήματα. Επίσης, κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας στη Νιγηρία, η Αν Πικάρντ, φέρεται να είχε πει σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Αμπούτζα τον Οκτώβρη του 2009 ότι η Shell διέθετε πληροφορίες για μυστικές διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης μιας επιστολής που καταδείκνυε πως η Νιγηρία είχε υποβάλει προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κίνα.

Επίσης, τηλεγραφήματα από την πρεσβεία στην Ουγκάντα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας να τους ενημερώνει όταν ο στρατός της πρόκειται να διαπράξει εγκλήματα πολέμου χρησιμοποιώντας αμερικανικές πληροφορίες.

Ενα διεφθαρμένο καθεστώς στη Σαουδική Αραβία, που είναι πρόθυμο να επέμβει στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ και κάνει οργιώδη πάρτι με αλκοόλ, σεξ και ναρκωτικά, αποκαλύπτουν τηλεγραφήματα στα οποία περιγράφονται επίσης διακίνηση όπλων μέσω Σουδάν και Υεμένης προς τη Χαμάς.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα που δείχνουν ότι Αμερικανοί διπλωμάτες προσπάθησαν ιδιαιτέρως να αλλάξει νόμος για τις κάρτες πληρωμών στη Ρωσία, που περνούσε από τη Δούμα, ώστε να μη θιγούν η Visa ή η Mastercard.

Τέλος, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών ήταν «το αντίτιμο» που ζητούσαν οι Αμερικανικοί διπλωμάτες από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προκειμένου να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια. Αντιθέτως, η στάση της ΠΓΔΜ απέναντι σε γειτονικές χώρες και ειδικά την Ελλάδα κρίνεται ικανοποιητική από τους Αμερικανούς διπλωμάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ