ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /28
Αντιαγροτικά καλάθια

Τη νέα μάσκα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελούν τα λεγόμενα «αγροτικά καλάθια». Η φτωχή αγροτιά στενάζει και έχει βρεθεί σε απόγνωση από την πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ, του ΠΟΕ, των μονοπωλίων και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την λανσάρει τώρα «καλάθια» αγροτικής παραγωγής ανά Περιφέρεια. Ομως όσο ακολουθείται η πολιτική του ευρωμονόδρομου κανένα «καλάθι» δεν πρόκειται να δώσει τη λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι. Αυτοί δεν έχουν ανάγκη από νέα επικοινωνιακά σλόγκαν και από μια πολιτική κοροϊδίας και δημιουργίας εντυπώσεων.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια της φτωχής αγροτιάς εντείνει την προπαγάνδα ότι κάτι μπορεί να γίνει αν η κάθε διοικητική περιφέρεια του «Καλλικράτη» αναπτύξει και προωθήσει τα δικά της προϊόντα. Στην πράξη πρόκειται για μέγιστη κοροϊδία, για μέγιστη εξαπάτηση. Αυτό επιχείρησαν να διαδώσουν την περασμένη Κυριακή στο Ρέθυμνο πρωθυπουργός και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μια κυβερνητική φιέστα που στήθηκε εκεί. Και το σόου αυτό θα έχει και συνέχεια. Η κυβέρνηση ψευδεπίγραφα επιχειρεί να εμφανίσει τα καλάθια αγροτικής παραγωγής ανά Περφιφέρεια ως τη λύση για τους αγρότες και ως τη λύση για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση. Τούτο κι αν αποτελεί κοροϊδία. Γιατί η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα στην κρίση, στη φτώχεια και την ανεργία. Η ΚΑΠ και ο ΠΟΕ έχουν οδηγήσει την εγχώρια παραγωγή σε συρρίκνωση, τις τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικά επίπεδα. Από την άλλη το κόστος παραγωγής αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και σ' αυτό συνέβαλε και η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης που αύξησε τον συντελεστή του ΦΠΑ και ειδικό φόρο στα καύσιμα, το αγροτικό ρεύμα κλπ., αλλά και η αύξηση των τιμών στα καλλιεργητικά μέσα από τα μονοπώλια.

Η κυβέρνηση μιλάει για καλάθια ανά Περιφέρεια, αλλά η πραγματικότητα λέει πως στην Κρήτη, για παράδειγμα, αλλά και όλην τη χώρα, η τιμή στο λάδι έχει πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, στο κρασί σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα, η τιμή στο γάλα έχει επίσης πέσει, ενώ η τιμή στα αρνιά έχει φτάσει να πέσει φέτος σε επίπεδα ρεκόρ. Υπό αυτές τις συνθήκες τι μπορούν να παράγουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης και τι θα μείνει στην τσέπη τους; Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τους αγροτοκτηνοτρόφους όλης της χώρας. Η τιμή στα αρνιά για παράδειγμα έχει πέσει στα 4,5 ευρώ, ενώ οι ζωοτροφές έχουν φτάσει στα ύψη. Υπό αυτές τις συνθήκες οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν και δεν μπορούν να παράγουν και δεν τους «σηκώνει» κανένα καλάθι.

Οσο δε λαμβάνονται μέτρα για τιμές επιβίωσης στους αγροτοκτηνοτρόφους, για μείωση του κόστους παραγωγής, για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές, κανένα αγροτικό καλάθι ανά Περιφέρεια δεν πρόκειται να δώσει ούτε την ελπίδα, ούτε τη λύση. Ολα αυτά αποτελούν φτηνή κοροϊδία, φτηνή κυβερνητική προπαγάνδα. Αλλά δεν πρόκειται να ληφθούν τέτοια μέτρα, αφού η πολιτική των κυβερνήσεων ενισχύει τους καπιταλιστές αγρότες και τους εμποροβιομήχανους ξεκληρίζοντας τους μικροπαραγωγούς. Η λύση επομένως βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και στην εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Μοιράζει δισεκατομμύρια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βγαίνει προχτές ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης να μιλήσει για το νέο «αναπτυξιακό νόμο» και αρχίζει η «καταιγίδα» των δισεκατομμυρίων.

Μέσα στο 2011 έρχονται 5 δισ. ευρώ από τον «αναπτυξιακό» και το ΕΤΕΑΝ. Αλλα 25 δισ. ευρώ από εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλα 2 δισ. ευρώ στις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις.... «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις και φυσικά τα 22 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ.

Για σταθείτε, ρε παιδιά! Εδώ δεν έχουν δεύτερο βρακί ο εργαζόμενος και τα λαϊκά στρώματα κι εσείς έχετε τα δισεκατομμύρια για στραγάλια;

Κι από πού προκύπτουν αυτά τα 50 δισ. ευρώ και πλέον; Σε άλλη χώρα ζούμε; Αφού τα νέα δάνεια πάνε στα παλιά δάνεια και από διάφορες υπηρεσίες και φορείς που ελέγχονται από το Δημόσιο ακούγεται διαρκώς ότι τα λεφτά φτάνουν μετά βίας μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ό,τι μαζεύουν από το λαό τα δίνουν στους βιομήχανους.

Κάτι για «μόχλευση» είπε ο υπουργός, όπου υποτίθεται ότι το Δημόσιο βάζει 1 ευρώ και έρχονται οι τράπεζες και βάζουν άλλα 4 - 5 και κάπως έτσι μαζεύονται τα 50 δισ. ευρώ.

Αλλά αυτά είναι διακηρύξεις και λόγια. Στην πράξη, τα σίγουρα έσοδα έρχονται προς το παρόν από τη λεηλασία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ και βεβαίως των συνταξιούχων.

Δεν ξέρουμε, αν τα δισεκατομμύρια που «μοιράζει» η κυβέρνηση θα είναι 50. Το σίγουρο είναι ότι τα δισεκατομμύρια που κλέβει από το λαό θα πάνε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οι υπόλοιποι θα φάμε... εξαγγελίες.

Υποκρισία

Η ΚΟΕ, συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίκτρια του Αλ. Αλαβάνου, εξέδωσε προκήρυξη για την απεργία της Τετάρτης. Τα «χώνει» στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και στον πρόεδρό της. Φωνασκεί ότι θέλει ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών. Αγανακτεί ότι «δεν πάει άλλο με αυτόν το συνδικαλισμό και αυτές τις φιγούρες που δυσφημούν κάθε έννοια συνδικαλισμού και εργατικού κινήματος». Και καθώς σέβεται τον εαυτό της και το ρόλο της καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ για «πρακτικές διάσπασης των εργαζομένων και των κινητοποιήσεων που ακολουθεί»!!

Συμπέρασμα; Αναφέρει στην προκήρυξή της: «Στις 15 Δεκέμβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε. Ολοι μαζί! Δηλώνουμε δυναμικό "παρών" (...)». Πού θα διαδηλώσουν; Αγνωστο, δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό. Πάντως εμείς συμπεραίνουμε ότι θα δηλώσουν το "παρών" τους κάπου στα πέριξ της «ΓΣΕΕ των εργοδοτών» και της συγκέντρωσής της, δίνοντάς της ακόμα μια φορά και σε κρίσιμες για την ίδια στιγμές άλλοθι. Αλλωστε, απ' όσο πληροφορούμαστε εκεί κοντά, στο Μουσείο, έχουν προγραμματίσει τις συγκεντρώσεις τους το Δίκτυο Συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κάποιοι νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν νου «ραδικιού». Πλανώνται όμως. Οι εργάτες καταλαβαίνουν περισσότερα απ' όσα δε λέγονται και δε γράφονται στις ούλτρα «αγωνιστικές» προκηρύξεις τους.

Πιο φτωχός ο λαός

Ενας στους πέντε Ελληνες (20,2% του πληθυσμού ή 2,2 εκατ. άνθρωποι) ζει στο όριο της φτώχειας, ενώ ένας στους 10 (11,2% ή 1,2 εκατ. άνθρωποι) δεν έχει δυνατότητα να αντεπεξέλθει σε βασικά έξοδα διαβίωσης (ενοίκιο, θέρμανση, γεύμα με κρέας ή ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα) και να ανταποκριθεί σε έκτακτα έξοδα.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Γιούροστατ και αφορούν το 2008, ενώ είναι φανερό ότι αυτά τα ποσοστά έχουν ήδη μεγαλώσει και αναμένεται να γιγαντωθούν με την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Κάτω και από το βάρος τέτοιων στοιχείων - που επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργατοϋπάλληλοι και τα λαϊκά στρώματα - αποτελούν τουλάχιστον χλεύη δηλώσεις όπως του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν, ότι η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της...

Και ... συστάσεις εγκράτειας

Σύσταση προς τους εργαζόμενους να είναι... φειδωλοί στις αγορές με πιστωτικές κάρτες απευθύνει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Με ανακοίνωση του, αφού μας... καθησυχάζει ότι έχει πενταπλασιάσει τα συνεργεία ελέγχου ενόψει των γιορτών, σπεύδει να μας δώσει και μια σειρά από συμβουλές για να αποφύγουμε κακοτοπιές και απ' ό,τι φαίνεται... σπατάλες! Η πρόκληση, η ξεδιαντροπιά και ο εμπαιγμός σε όλο τους το μεγαλείο! Την ώρα που με την πολιτική της η κυβέρνηση έχει οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά στα όρια της εξαθλίωσης, που για να τα φέρουν βόλτα οι εργαζόμενοι με τους πενιχρούς μισθούς και το ανύπαρκτο δώρο Χριστουγέννων έχουν ανατρέψει ακόμα και τους όρους της στοιχειώδους αξιοπρεπούς διαβίωσης, που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, από εκείνους που ακόμη μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποια πιστωτική κάρτα, χρεώνουν σε αυτή τις αγορές στο σούπερ μάρκετ, τις ανάγκες διατροφής, δηλαδή, έχει το θράσος και την ξεδιαντροπιά να απευθύνει συστάσεις... εγκράτειας! Αίσχος!

Μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΟΙΟ νόμισμα στον πλανήτη είναι «νόμισμα ειρήνης», «απάντηση στην ευρωπαϊκή ιστορία των πολέμων» και «εγγύηση ευημερίας για το μέλλον»;

Ναι, σωστά μαντέψατε, είναι το ευρώ! Και τους χαρακτηρισμούς αυτούς τούς απέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, ο Γ. Βεστερβέλε...

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να κάνουμε το παν για να το στηρίξουμε και μάλιστα με οποιοδήποτε κόστος. Ολοι μαζί να πάει το ευρώ ψηλά!

Για την ώρα, φυσικά, ο κοσμάκης βλέπει τα ...ευρώ του να πηγαίνουν στους εργοδότες και κυρίως στους μεγάλους, στις τράπεζες, στους εφοπλιστές, στους βιομήχανους και φυσικά στην εφορία.

Προφανώς, αυτοί έχουν αναλάβει την ...εξύψωσή του μια και θεωρούν ότι στα χέρια τα δικά μας πάει χαμένο.

Εμείς, άντε το πολύ να το σπαταλήσουμε για φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο και διατροφή. Ενώ όλοι αυτοί ξέρουν να το αξιοποιήσουν το νόμισμά μας, που μας κάνει περήφανους.

Οπότε δεν είναι να απορεί κανείς για τα μέτρα που παίρνονται. Οι ...εφευρέτες του ευρώ (και της κοινής αγοράς και όλων των υπόλοιπων που μας πλάσαραν ως προϋπόθεση ευτυχίας), απλά τα χρειάζονται τώρα, διότι υπάρχει έντονη ανταγωνιστικότητα παγκοσμίως.

Μόνο που, εκτός από τα ευρώ μας τώρα θέλουν και τα μυαλά μας. Δεν τους αρκεί καν να γκρινιάζουμε από τον καναπέ. Μας θέλουν και ...ένθερμους υποστηρικτές των συμφερόντων τους, έτοιμους αν «θυσιαστούν».

Οσο κι αν ακούγεται ...τρελό είναι φανερό πως αυτό έχουν βάλει ως στόχο και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να το πετύχουν.

Γι' αυτό, τα μέσα ενημέρωσης γίνονται ακόμη πιο προκλητικά, γι' αυτό το πολιτικό σκηνικό αποκτά «νέους» παίκτες έτοιμους να μπουν ως εφεδρείες στην προσπάθεια, γι' αυτό μας ζώνουν από παντού.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ