ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /28
Να τους πετάξουν από το σβέρκο τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θρασύτατη απόπειρα εξαπάτησης των εργαζομένων αποτελούν οι φραστικοί λεονταρισμοί των εργατοπατέρων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ περί δήθεν «κόκκινων γραμμών» ...στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Η δήθεν αυστηρή προειδοποίηση προς τους ομογάλακτούς τους συνδικαλιστές ...να μην τολμήσουν να υπογράψουν, πριν οι επιχειρήσεις «ανοίξουν τα βιβλία τους για να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα αλλαγής των όρων εργασίας και αμοιβής», είναι σκέτη απάτη, με την οποία επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για τις πλάτες που σταθερά έχουν βάλει για να μετατραπούν οι εργασιακοί χώροι σε Νταχάου και η εργατική τάξη να πάει ένα αιώνα πίσω. Οι λεονταρισμοί επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο αποδέχονται τις επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά είναι έτοιμοι να πάνε σε διάλογο - σφαγείο για τα εργασιακά δικαιώματα με γνώμονα πάντα τη «διάσωση των επιχειρήσεων» και τάχα των θέσεων εργασίας. Ομως οι εργαζόμενοι τους έχουν μάθει πλέον καλά. Εχει καταστεί πλέον τραυματικό βίωμά τους ότι όποτε τους ακολούθησαν πάντα έχαναν ένα μέρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους στο όνομα του του συμβιβασμού και των «μικρότερων απωλειών». Εχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι στο DNA να πουλάνε τους αγώνες των εργαζομένων. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι υποταγμένοι εργατοπατέρες θα είναι πρώτοι που θα πουλήσουν τους εργαζόμενους στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Είναι καιρός λοιπόν να τους πετάξουν από το σβέρκο τους οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να παλέψουν με γνώμονα το ταξικό συμφέρον τους.

Στο απόσπασμα οι μισθοί

«Εκείνο που είναι ουσίας είναι να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας. Η μείωση του κόστους του σχετίζεται φυσικά κυρίως με τους μισθούς (...) είναι κρίσιμο να επιλέξει η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο ένα σύστημα που θα διευκολύνει έναν αποτελεσματικό καθορισμό ευέλικτων μισθών, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι αντανακλάται η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα στα επίπεδα των αποδοχών».

Το παραπάνω ξεκαθαρίζει ο κοινοτικός Επίτροπος, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, παραδεχόμενος εκείνο που η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει με νομοσχέδια και ρυθμίσεις: Οτι ακόμα και αυτοί οι κουτσουρεμένοι μισθοί των εργατοϋπαλλήλων θα καρατομηθούν περαιτέρω, στο βωμό της αύξησης της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Γιατί όταν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου μιλούν για αύξηση της «ανταγωνιστικότητας», εννοούν κατάφωρη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και κατάργηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ώστε να μειωθεί το κόστος και να μπουν τα μονοπώλια σε νέα τροχιά κερδοφορίας.

Αλλωστε, τα βάρη στις πλάτες του λαού δεν τελειώνουν ούτε με τη μείωση των μισθών, την ανεργία, τη γιγάντωση των φόρων κλπ, καθώς στη γωνία παραφυλάνε και οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων που θα σημάνουν και νέα επιβάρυνση στο πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας: «Η κυβέρνηση είναι σημαντικό να επιδιώξει κάποιο βαθμό ιδιωτικοποιήσεων στις κρατικές επιχειρήσεις, δίνοντας έτσι έσοδα στο κράτος. Είναι ακόμα πιο σημαντικό γιατί οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και το κράτος πρέπει να πάψει να παρέχει επιδοτήσεις σε αυτές», αναφέρει σχετικά ο Ο. Ρεν.

Τηλεμαραθώνιος... «αλληλεγγύης»...

Είδαμε τον καθιερωμένο Τηλεμαραθώνιο «Αγάπης» της UNICEF, αφιερωμένο στην κατάργηση των διακρίσεων, στο σεβασμό στη διαφορετικότητα, στην ενίσχυση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης παιδιών με ειδικές ικανότητες, στη φτώχεια και στον υποσιτισμό των παιδιών, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την ΕΤ1 και τη συμμετοχή ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, κι ανάμεσα σε άλλους, πολιτικών, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, κ.ά.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας, της φτώχειας, της ανέχειας, του υποσιτισμού, τις απαράδεκτες δουλειές. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 22.500 παιδιά χάνουν κάθε ημέρα τη ζωή τους από ελλείψεις σε εμβόλια, χρήση ακάθαρτου νερού, έλλειψη τροφής ή κακή διατροφή. Περίπου 195 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι καχεκτικά ενώ, περίπου 129 εκατομμύρια είναι λιπόβαρα - σχεδόν το ένα στα 4 παιδιά. Επιπλέον, 158 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 5-14 ετών, εργάζονται συχνά σε σκληρές και απαράδεκτες συνθήκες ενώ από 980.000 έως 1.250.000 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) πέφτουν θύματα trafficking.

Το θέμα είναι αυτοί οι αριθμοί - μεταξύ πολλών άλλων- να «ταρακουνούν» τη συνείδηση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, και όχι να την κοιμίζουν, να δημιουργούν αυταπάτες. Να ταυτίζουν οι εργαζόμενοι το δικό τους ενδιαφέρον, την ευαισθησία και την οργή τους για την αδικία με την υποκριτική «φιλανθρωπία» των χορτάτων, των εκμεταλλευτών, των ληστών που κατατρώγουν τον πλούτο που οι εργαζόμενοι με την υπεραξία τους παράγουν.

Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους βιομήχανους και μια σειρά πολιτικούς, τέτοιοι «μαραθώνιοι» λειτουργούν σαν άλλοθι «ανθρωπιάς». Μια ευκαιρία για να σπείρουν αυταπάτες στο λαό τάχα ότι «όλοι νοιάζονται», «όλοι ευθύνονται», «όλοι μπορούν να συμβάλλουν». Ακόμα και οι υπαίτιοι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμία συναίνεση!

Σε «νούμερο ένα» ζήτημα στη διαμόρφωση της αστικής προπαγάνδας ανάγεται η καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στην προώθηση και εφαρμογή των αντεργατικών και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, που είτε «περπατούν», είτε βρίσκονται προ των πυλών. Σε αυτό το ρόλο επιδίδεται με όλες της τις δυνάμεις η κυβέρνηση, έχοντας την επί της ουσίας στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σηκώνει προπέτασμα καπνού, με δήθεν διαφωνίες βουλευτών στο «πολυνομοσχέδιο» για τα εργασιακά, με στόχο να πετύχει τη διάχυση της δυσαρέσκειας και την απόσπαση της λαϊκής συναίνεσης στη βάρβαρη πολιτική. Στο ίδιο μοτίβο, εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, άλλοτε μεταφράζουν το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ως λαϊκή συναίνεση στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και άλλοτε καλούν τις πολιτικές δυνάμεις να παρέχουν συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική, στο όνομα της «σωτηρίας» της οικονομίας.

Πίσω από όλες αυτές τις απόπειρες εγκλωβισμού των εργατικών και λαϊκών συνειδήσεων στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, κρύβεται η δυσκολία της πλουτοκρατίας, των κομμάτων και των μηχανισμών της να πείσουν το λαό ότι οι σαρωτικές ανατροπές γίνονται για το δικό του συμφέρον. Παρ' όλη την πλύση εγκεφάλου, που επιχειρείται καθημερινά για την τεκμηρίωση του «αναγκαίου» των αντιλαϊκών ρυθμίσεων, εκείνο που καταγράφεται είναι η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα μέτρα. Μια δυσαρέσκεια, η οποία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, παράλληλα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού να ικανοποιήσει στοιχειώδεις ανάγκες.

Μπροστά στους εργατοϋπαλλήλους και τα λαϊκά στρώματα, που ασφυκτιούν στη μέγκενη της αντιλαϊκής επέλασης, μπαίνει το καθήκον του μετασχηματισμού της αγανάκτησης σε ριζοσπαστική λαϊκή δράση και πάλη. Αν η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια δεν εκφραστεί με λαϊκή οργάνωση για την αντεπίθεση, πρώτα και κύρια στους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές, θα παραμένει εύκολα χειραγωγήσιμη από το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι δε διστάζουν να τη μεταφράσουν ακόμα και σαν συναίνεση για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιθετικότητας του κεφαλαίου.

Είναι προς το συμφέρον των εργατικών λαϊκών στρωμάτων να γυρίσουν την πλάτη στα κελεύσματα της υποταγής, να δώσουν ηχηρή απάντηση, να ακυρώσουν με την αγωνιστική δράση τους την προσπάθεια της πλουτοκρατίας να ανακάμψει από την κρίση, εντείνοντας τη ληστεία σε βάρος τους. Οι εργατοϋπάλληλοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, που αποτελεί εγγύηση ότι η λαϊκή αγανάκτηση δε θα σκορπίσει, αλλά θα κατευθυνθεί στο στόχο, εκεί που πραγματικά πονάει τον αντίπαλο. Το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας, το στέριωμα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, της μετωπικής τους δράσης, σε περισσότερους τόπους δουλειάς, μικρομάγαζα, χωράφια, σχολές και λαϊκές συνοικίες, είναι προϋπόθεση αναγκαία για να ορθώσει ο λαός εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ