ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Αμεση απάντηση του ΚΚΕ στον αντικομμουνισμό

Παραστάσεις διαμαρτυρίας από κλιμάκια του Κόμματος πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις πρεσβείες Βουλγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Τσεχίας

Από τη διαδήλωση ενάντια στον αντικομμουνισμό της ΕΕ που διοργάνωσε τον Αύγουστο του 2009 το ΚΚΕ στην Αθήνα
Από τη διαδήλωση ενάντια στον αντικομμουνισμό της ΕΕ που διοργάνωσε τον Αύγουστο του 2009 το ΚΚΕ στην Αθήνα
Αμεση ήταν η απάντηση του ΚΚΕ στην κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής επίθεσης, αναφορικά με την ενέργεια των υπουργών Εξωτερικών 6 χωρών της ΕΕ, των Βουλγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Τσεχίας, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθιερώσει σε όλη την ΕΕ ποινικές διώξεις σε βάρος όσων δεν αναγνωρίζουν τα δήθεν «εγκλήματα» του κομμουνισμού. Οι εμπνευστές αυτού του κειμένου ζητάνε να διοργανωθεί δημόσια προπαγανδιστική καμπάνια στις χώρες της ΕΕ γι' αυτά τα «εγκλήματα».

Την περασμένη Παρασκευή κλιμάκια του ΚΚΕ, αποτελούμενα από τα μέλη της ΚΕ του Κόμματος Ελισαίο Βαγενά (υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ), Γιώργο Τούσσα και Μπάμπη Αγγουράκη (ευρωβουλευτές του ΚΚΕ), Κώστα Παπαδάκη (μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων) πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις πρεσβείες αυτών των 6 χωρών της ΕΕ, όπου καταδίκασαν την κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής επίθεσης και επέδωσαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας.

Οπως σημειώνεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, η ενέργεια αυτή κινείται στην κατεύθυνση αμαύρωσης της Ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού. Στρέφεται σε βάρος των Κομμουνιστικών Κομμάτων, που σήμερα, σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, βρίσκονται στην πρωτοπορία των εργατικών αγώνων, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης του συστήματος, καθώς και για ν' ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος. Προστίθεται επίσης πως η αντικομμουνιστική αυτή εκστρατεία φανερώνει ότι οι αστικές τάξεις και οι κυβερνήσεις τους φοβούνται τη νέα αντεπίθεση του εργατικού, λαϊκού και επαναστατικού κινήματος γιατί γνωρίζουν πόσο μεγάλες και ανυπέρβλητες είναι οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και ότι το μέλλον ανήκει σε μια κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ανήκει στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως το ΚΚΕ απαιτεί να αρθούν αμέσως όλες οι απαγορεύσεις λειτουργίας και δράσης των ΚΚ και νεολαιών στην Αν. Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής, να σταματήσει αμέσως κάθε προώθηση απαγόρευσης των κομμουνιστικών συμβόλων, κάθε αντικομμουνιστικού νόμου και δίωξης σε βάρος των κομμουνιστών, να αποσυρθούν όλοι οι νόμοι που διώκουν όλους όσοι δεν αποδέχονται την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού - ναζισμού και την παραχάραξη της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επιμένουν στην ένταση οι ιμπεριαλιστές

Αποκλιμάκωση αντιπροτείνει η ΛΔ της Κορέας

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.--

Ελπίδες για - έστω και προσωρινή...- εκτόνωση της επικίνδυνης κλιμάκωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο προκαλεί η διαφαινόμενη απόφαση της ΛΔ Κορέας να επιτρέψει (σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ) την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη χώρα και να συζητήσει με τη γείτονα Ν. Κορέα μέτρα για αποκατάσταση μιας στοιχειώδους επικοινωνίας, όπως η συγκρότηση νέας μεικτής στρατιωτικής επιτροπής και η αποκατάσταση μιας κόκκινης (απευθείας) τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στις ηγεσίες αμφοτέρων των χωρών.

Η εξέλιξη φάνηκε ως αποτέλεσμα των επαφών που είχε τα τελευταία 24ωρα στη ΛΔ Κορέας ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ν. Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον. Φάνηκε μάλιστα να επισφραγίζεται με την ανακοίνωση του βορειοκορεατικού στρατού χτες το μεσημέρι πως δεν σκοπεύει να απαντήσει στην πραγματοποίηση των νέων προκλητικών στρατιωτικών γυμνασίων που ξεκίνησε χτες η Ν. Κορέα σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας. «Οι στρατιωτικές προβοκάτσιες του νότου δεν αξίζουν ούτε ένα σημείωμα», έλεγε η ανακοίνωση του στρατού της ΛΔ Κορέας που εξεδόθη μιάμισι ώρα μετά τη λήξης των γυμνασίων των Νοτιοκορεατών κοντά στο νησάκι Γεονπιεόνγκ, που όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν πάψει να προκαλούν.

Πάντως, η Σεούλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για την επιστροφή των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ, ζητώντας «περισσότερες λεπτομέρειες».

Στο μεταξύ, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ από τη μια και Ρωσία - Κίνα απ' την άλλη, εμπόδισαν την έκδοση κοινής ανακοίνωσης κατά την οκτάωρη (κεκλεισμένων των θυρών) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις διαπίστωσε «μεγάλες διαφορές που είναι απίθανο να γεφυρωθούν» μεταξύ των δύο πλευρών. Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, καλώντας τις δύο χώρες της περιοχής να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σημειώνοντας ανησυχία πως οποιουδήποτε τύπου δράση του νοτιοκορεατικού στρατού αυξάνουν την ένταση. Εκκληση για αυτοσυγκράτηση σε Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ απηύθυνε χτες βράδυ και ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ..

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νέο αντεργατικό έγκλημα

ΝΤΑΚΑ.--

Ακόμα 25 νεκροί προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων στον κλάδο ιματισμού του Μπαγκλαντές, λόγω πυρκαγιάς σε εργοστάσιο. Τα εργοστάσια ιματισμού στο Μπαγκλαντές τροφοδοτούν την πλειοψηφία των δυτικών εταιρειών ένδυσης, που επιλέγουν να μεταφέρουν τη βιομηχανία τους στη συγκεκριμένη χώρα λόγω της παντελούς έλλειψης κανονισμών ασφαλείας, των απαξιωτικών αμοιβών, που μεγιστοποιούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και τις συνθήκες γαλέρας που επιβάλλονται στους εργαζόμενους.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε εργοστάσιο του ομίλου «Hameem», ο οποίος και παράγει ρούχα για εταιρείες όπως η GAP και η «JC Penney», ενώ για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι ήταν κλειδωμένοι στις αίθουσες εργασίας, με τη δικαιολογία της αποφυγής κλοπών, που ενέτειναν τον πανικό και οδήγησαν πολλούς, στην προσπάθειά τους να σωθούν, να πηδήξουν από τα παράθυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν οι εργαζόμενοι ήταν για πολλοστή φορά στους δρόμους, πραγματοποιώντας απεργιακές κινητοποιήσεις, με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, οι οποίες έτυχαν ιδιαίτερα βίαιης καταστολής, από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς.

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Σε μήνυμά του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι Οργανώσεις Γυναικών και Νεολαίας, που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, καταγγέλλουν την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές για τη δολοφονία απεργών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο Μπαγκλαντές, που παλεύουν ενάντια στις άθλιες συνθήκες δουλειάς και τη βία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι στο πλευρό σας. Ζήτω η Διεθνής Αλληλεγγύη!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ