Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επιμένουν στην ένταση οι ιμπεριαλιστές

Αποκλιμάκωση αντιπροτείνει η ΛΔ της Κορέας

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.--

Ελπίδες για - έστω και προσωρινή...- εκτόνωση της επικίνδυνης κλιμάκωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο προκαλεί η διαφαινόμενη απόφαση της ΛΔ Κορέας να επιτρέψει (σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ) την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη χώρα και να συζητήσει με τη γείτονα Ν. Κορέα μέτρα για αποκατάσταση μιας στοιχειώδους επικοινωνίας, όπως η συγκρότηση νέας μεικτής στρατιωτικής επιτροπής και η αποκατάσταση μιας κόκκινης (απευθείας) τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στις ηγεσίες αμφοτέρων των χωρών.

Η εξέλιξη φάνηκε ως αποτέλεσμα των επαφών που είχε τα τελευταία 24ωρα στη ΛΔ Κορέας ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ν. Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον. Φάνηκε μάλιστα να επισφραγίζεται με την ανακοίνωση του βορειοκορεατικού στρατού χτες το μεσημέρι πως δεν σκοπεύει να απαντήσει στην πραγματοποίηση των νέων προκλητικών στρατιωτικών γυμνασίων που ξεκίνησε χτες η Ν. Κορέα σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας. «Οι στρατιωτικές προβοκάτσιες του νότου δεν αξίζουν ούτε ένα σημείωμα», έλεγε η ανακοίνωση του στρατού της ΛΔ Κορέας που εξεδόθη μιάμισι ώρα μετά τη λήξης των γυμνασίων των Νοτιοκορεατών κοντά στο νησάκι Γεονπιεόνγκ, που όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν πάψει να προκαλούν.

Πάντως, η Σεούλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για την επιστροφή των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ, ζητώντας «περισσότερες λεπτομέρειες».

Στο μεταξύ, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ από τη μια και Ρωσία - Κίνα απ' την άλλη, εμπόδισαν την έκδοση κοινής ανακοίνωσης κατά την οκτάωρη (κεκλεισμένων των θυρών) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις διαπίστωσε «μεγάλες διαφορές που είναι απίθανο να γεφυρωθούν» μεταξύ των δύο πλευρών. Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, καλώντας τις δύο χώρες της περιοχής να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σημειώνοντας ανησυχία πως οποιουδήποτε τύπου δράση του νοτιοκορεατικού στρατού αυξάνουν την ένταση. Εκκληση για αυτοσυγκράτηση σε Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ απηύθυνε χτες βράδυ και ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ