Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Επικράτηση του Αλ. Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 79,96%, στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπου συμμετείχε το 90% των εγγεγραμμένων. Πάνω από 5 εκατ. ψηφοφόροι (5.122.866) ψήφισαν υπέρ του Λουκασένκο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, έπειτα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων.

Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής ορισμένοι από τους υποψηφίους για την προεδρία προσπάθησαν να διοργανώσουν στο κέντρο της λευκορωσικής πρωτεύουσας μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, κατά τα πρότυπα της λεγόμενης «πορτοκαλί επανάστασης», που είχε εκδηλωθεί στην Ουκρανία και είχε τότε οδηγήσει στην επικράτηση των δυνάμεων που επεδίωκαν την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Αμεση ήταν η αντίδραση των αρχών ασφαλείας της Λευκορωσίας, που κατά τη διάρκεια της νύκτας προχώρησαν σε συλλήψεις, δίνοντας τέλος στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να διοργανώσει εκδήλωση διαμαρτυρίας, με εθνικιστικές λευκορωσικές σημαίες και αντικυβερνητικά συνθήματα. Το μέγεθος αυτής της διαδήλωσης δεν ξεπερνούσε τις 3 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων κυμαινόταν στις 40 χιλιάδες διαδηλωτές. Μεταξύ των συλληφθέντων, που σπάζοντας την τζαμαρία επεδίωξαν να εισβάλλουν και να καταλάβουν το κτίριο της κυβέρνησης, βρίσκονταν και ορισμένοι από τους υποψήφιους για την προεδρία. Λίγο πριν οι επικεφαλής των διαδηλωτών είχαν ανακοινώσει τη συγκρότηση «εναλλακτικής κυβέρνησης», που βέβαια, ποτέ δεν ανέλαβε καθήκοντα.

Τον Αλ. Λουκασένκο στήριξε και αυτή τη φορά στις προεδρικές εκλογές ένα μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων και το ΚΚ Λευκορωσίας, που εκτιμά θετικά τόσο τις αποστάσεις του Λουκασένκο από τις ιμπεριαλιστικές οργανώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο και την εσωτερική πολιτική που ακολουθεί (συγκρίνοντας πάντα με την κατάσταση στις άλλες χώρες που προήλθαν από την ΕΣΣΔ) και εκτιμώντας πως έχει γίνει κατορθωτό στη Λευκορωσία να διατηρηθούν σημαντικές κοινωνικές κατακτήσεις και ο δημόσιος, βασικά, χαρακτήρας της οικονομίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ