Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ρ. Κάστρο: «Ο σοσιαλισμός η μόνη εγγύηση για ελευθερία και ανεξαρτησία»

Ο Ρ.Κάστρο στο βήμα του ανώτερου οργάνου της Λαϊκής Εξουσίας στην Κούβα
Ο Ρ.Κάστρο στο βήμα του ανώτερου οργάνου της Λαϊκής Εξουσίας στην Κούβα
ΑΒΑΝΑ.--

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η ετήσια σύνοδος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας μετά τη συζήτηση για την ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, τον προτεινόμενο προϋπολογισμό καθώς και το οικονομικό σχέδιο για το 2011. Στην τελική ομιλία του, ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, τόνισε πως θα πρέπει αποφασιστικά να μειωθούν οι περιττές δαπάνες, να αξιοποιηθούν ορθολογικά οι διαθέσιμοι πόροι, χωρίς ωστόσο να θιγούν στο ελάχιστο τα κοινωνικά προγράμματα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποιότητά τους. Ο στόχος για το 2011 είναι η αύξηση κατά 3,1% του ΑΕΠ.

Ο Ραούλ Κάστρο πρόσθεσε πως μετά τη δημοσίευση των Θέσεων για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική, «το τρένο για το 6ο Συνέδριο του Κόμματος έχει ξεκινήσει» και διεξάγεται συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του κόμματος και σε όλο το λαό, που θα κορυφωθεί στις 16-19 Απρίλη 2011, με την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, στην 50ή επέτειο της ανακήρυξης του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της κουβανικής επανάστασης. Με βάση αυτή τη συζήτηση, τόνισε, θα εμπλουτιστεί η απόφαση για την ανάγκη της «προώθησης στρατηγικών αλλαγών στη λειτουργία της οικονομίας και του κράτους, με στόχο να καταστήσει το σοσιαλισμό στην Κούβα βιώσιμο και αμετάκλητο, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού το 2002».

Ως ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντά έθεσε την αντιμετώπιση λαθών. Αναφέρθηκε σε ορισμένα στελέχη του κόμματος και της κρατικής διοίκησης που προωθούν ανακριβείς πληροφορίες, χωρίς προηγούμενα να τις έχουν ελέγξει, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πιθανά λανθασμένες αποφάσεις με αρνητικό αντίκτυπο. «Πρέπει να αντιπαλέψουμε και να ξεριζώσουμε, μια για πάντα, τα ψέματα και την εξαπάτηση από τη συμπεριφορά των στελεχών σε κάθε επίπεδο» σημείωσε. Με βάση αυτό αναφέρθηκε στην πρόσφατη καθαίρεση τριών στελεχών που κατείχαν σημαντικές θέσεις. Το Πολιτικό Γραφείο ζήτησε από τους τρεις αυτούς να παραιτηθούν τόσο από μέλη της ΚΕ αλλά και από βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης εξαιτίας των συνεπειών των λαθών τους. Πρόκειται για τους Χόρχε Λουίς Σιέρα Κρους (υπουργός Μεταφορών), Γιαντίρα Γκαρσία Βέρα (υπουργός Βασικής Βιομηχανίας) και Πέδρο Σάες Μοντέχο (πρώτος γραμματέας του Κόμματος στην Αβάνα).

Ο Ρ. Κάστρο εκτός από την αναδρομή στην ένδοξη ιστορία της Κούβας στάθηκε στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που δεν έχει διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο, αναφέρθηκε στην υπόθεση των 5 Κουβανών αγωνιστών, που είναι άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και σημείωσε τις προσπάθειες αμοιβαίας συνεργασίας με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στο πλαίσιο της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA).

Καταλήγοντας, ο Κουβανός Πρόεδρος υπογράμμισε πως παρ' όλες τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει ο λαός μετά τη νίκη της Επανάστασης «καμία δυσκολία δεν έχει κάμψει το πνεύμα μας. Είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ, χάρη στην αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα, το θάρρος, την ιδεολογική σταθερότητα και το πνεύμα θυσίας και επαναστατικότητας του κουβανικού λαού που εδώ και πολύ καιρό έχει κάνει δική του υπόθεση το ότι ο σοσιαλισμός είναι η μόνη εγγύηση για να παραμείνει ελεύθερος και ανεξάρτητος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ