Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
AKTH EΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον απερχόμενο πρόεδρο

AMΠΙΤΖΑΝ.--

Εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο - που έχει απαιτήσει τη μαζική αποχώρηση των 9.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ και περίπου 900 Γάλλων - και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του οποίου κάλεσε όλες τις χώρες - μέλη να αναγνωρίσουν ως νέο πρόεδρο της δυτικοαφρικανικής χώρας το νικητή των εκλογών, Αλασάν Ουατάρα. Επιπλέον, το ΣΑ παρέτεινε για ένα εξάμηνο τη θητεία των κυανοκράνων στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Το ίδιο 24ωρο ο υπουργός Εσωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης Γκμπάγκμπο απέρριψε τις αιτιάσεις της Νάβι Πιλάι, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πως ο στρατός ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 50 πολιτών μέσα στο τελευταίο τριήμερο, αλλά και για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σαν «μεροληπτικές»...

Χτες πάντως η ΕΕ αποφάσισε την απαγόρευση έκδοσης βίζας για τον Λοράν Γκμπάγκμπο τη σύζυγό του και άλλους 17 αξιωματούχους της κυβέρνησής του, ενώ ΗΠΑ, Καναδάς και Γαλλία προειδοποίησαν με τη λήψη ανάλογων κυρώσεων έναντι της κυβέρνησης Γκμπάγκμπο. Πάντως, σε πρώτη φάση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού της πρεσβείας από την πρωτεύουσα Αμπιτζάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ