Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις ΗΠΑ στους Παλαιστινίους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Σε βαθύ κώμα» εκτίμησε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ ότι βρίσκεται «η ειρηνευτική διαδικασία» απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συμμετοχής σε έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, χωρίς σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα, όπως πρότεινε η Χίλαρι Κλίντον σε μια απέλπιδα προσπάθεια να «κρατήσει ζωντανούς» τους στόχους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αμπάς δήλωνε έτοιμος για πραγματικό διάλογο, αλλά «το Ισραήλ διάλεξε τους εποικισμούς». Την ανησυχία του για την «αποτυχία», όπως είπε, των ΗΠΑ να «πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό» εξέφρασε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις αμερικανικές πιέσεις διά του Προέδρου Ομπάμα «περί αναγκαιότητας βελτίωσης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ως προϋπόθεση ενίσχυσης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου».

Την ίδια στιγμή, η παλαιστινιακή διπλωματία συνεχίζει να προωθεί το αίτημά της για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στο οποίο έχουν ανταποκριθεί οι Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία και αναμένονται και άλλες χώρες. Επίσης, ασκούνται παλαιστινιακές πιέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για δεσμευτική απόφαση κατά των εποικισμών. Τη στάση της Π. Αρχής «στηρίζει» ο Αραβικός Σύνδεσμος, που, την περασμένη εβδομάδα, ξεκαθάρισε ότι όσο δεν υπάρχει «σοβαρή πρόταση» για διάλογο, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται μια παρωδία.

Νεκροί στη Γάζα

Πέντε Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής την Κυριακή, την οποία ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε ως «αντίποινα για την εκτόξευση όλμων και ρουκετών από την περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ