ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Βήμα συντονισμού ενάντια στις «συμβάσεις» της εξαθλίωσης

Με κοινή διακήρυξη καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου σε οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης

Δράση για να αναλάβουν οι εργάτες την ευθύνη της αντίστασης και αντεπίθεσης στην επιχείρηση κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ να σαρώσουν συλλογικές συμβάσεις, δικαιώματα και να μετατρέψουν τους μισθούς σε... χαρτζιλίκι (όπως σηματοδοτεί και το πολυνομοσχέδιο που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή) σχεδιάζουν οι ταξικές δυνάμεις σε κάθε κλάδο.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται ήδη μια σειρά σωματεία σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία, μετά από σύσκεψη που έγινε πρόσφατα και ανέδειξε πόσο απαραίτητη είναι ειδικά σήμερα η σφυρηλάτηση της ταξικής συνείδησης και ενότητας των εργαζομένων κατά κλάδο αλλά και συνολικότερα. Ετσι, με κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, σωματειακές επιτροπές αλλά και συνδικαλιστές απευθύνονται πλατιά στους εργαζόμενους του κλάδου καλώντας τους να αρνηθούν και να αντιπαλέψουν την αξιοποίηση των «ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων» ως οχήματος για την επιβολή μισθών που θα καταδικάσουν τις εργατικές οικογένειες στην εξαθλίωση.

Το κείμενο, που υπογράφουν οι διοικήσεις των κλαδικών Συνδικάτων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά, οι διοικήσεις των επιχειρησιακών Σωματείων των ξενοδοχείων ATHENS PLAZA, CARAVEL, CROWNE PLAZA, GRAND RESORT LAGONISI, INTERCONTINENTAL, LEDRA MARRIOTT, METROPOLITAN, NOVOTEL, SAINT GEORGE LYCABETUS, STANLEY, TITANIA, ΚΑΖIΝΟ - ΤΕΛΕΦΕΡIΚ - ΞΕΝΟΔΟΧΕIΟ MONT PARNES, οι σωματειακές Επιτροπές των ξενοδοχείων ATHENS MELIA, ROYAL OLYMPIC και εκλεγμένοι συνδικαλιστές των Σωματείων των ξενοδοχείων ASTIR PALLAS, HILTON, έχει ως εξής:

«Οι διοικήσεις των Συνδικάτων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας και Πειραιά, διοικήσεις και συνδικαλιστές 12 επιχειρησιακών σωματείων της Αθήνας και οι επιτροπές στα ξενοδοχεία ROYAL OLYMPIC και ATHENS MELIA, σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε στις 21/12/2010, αποφασίσαμε:

Να καταγγείλουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που επέβαλλε με νόμο την κατάργηση των κλαδικών μας συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση που ήταν προαποφασισμένη από χρόνια απ' όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη στήριξη σήμερα των κομμάτων ΝΔ και ΛΑΟΣ, παρ' όλες τις επιμέρους διαφωνίες διαδικαστικού χαρακτήρα.

Να απορρίψουμε κάθε απόπειρα μείωσης των μισθών μας με όχημα "ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις" που θα καταργήσουν την κλαδική συλλογική μας σύμβαση, θα μειώσουν δραματικά το εισόδημά μας, εξαθλιώνοντας το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου.

Να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας με πραγματικές αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία να απορρίψουν τους εκβιασμούς και τις απειλές κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Να δυναμώσουμε το μέτωπο με τους συμμάχους μας μικρούς εμποροβιοτέχνες, φτωχούς αγρότες, τους φοιτητές - μαθητές - σπουδαστές, τις γυναίκες και τους μετανάστες, για να σταματήσουμε τον οδοστρωτήρα των δικαιωμάτων μας, της ίδιας μας της ζωής.

Να οργανωθούμε όλοι στα σωματεία, να αλλάξουμε συσχετισμούς δύναμης όπου κυριαρχούν οι ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που υπονομεύουν τα συμφέροντά μας.

Να κλιμακώσουμε άμεσα τον αγώνα με κινητοποιήσεις μαζικές, αποφασιστικές για να αποκρούσουμε τη βάρβαρη επίθεση και να βάλουμε τα θεμέλια για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα μονοπώλια που ευθύνονται για τη χρεοκοπία του λαού».

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ διαπραγματεύονται το σφαγιασμό των ΣΣΕ

Δέχθηκαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή ΣΣΕ από μηδενική βάση, κατ' απαίτηση της διοίκησης

Το πετσόκομμα των μισθών των εργαζομένων διαπραγματεύονται οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ - πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ), προχωρώντας ένα ακόμη βήμα στο συνολικό σφαγιασμό των εργασιακών και ασφαλιστικών κεκτημένων των εργαζομένων.

Η διοίκηση της εταιρείας πριν από λίγες μέρες, απέστειλε εξώδικο προς τα Σωματεία Εργαζομένων των ΕΑΣ, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), ξεκινώντας από μηδενική βάση. Δηλαδή, αμφισβητεί, το σύνολο των εργασιακών κεκτημένων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χτες τα Σωματεία των Εργαζομένων είχαν συνάντηση με την εργοδοσία, όπου ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, δέχθηκαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποχώρησαν από τη διαδικασία και κατήγγειλαν στους εργαζόμενους - που είχαν ταυτόχρονα ορίσει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της διοίκησης - τη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού. «Εχουμε δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει και έχουν κατοχυρωθεί μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν τα διαπραγματευόμαστε», σημείωσαν τα στελέχη των ταξικών δυνάμεων, ενώ τόνισαν πως δε νομιμοποιούν τη διαδικασία.

Ταυτόχρονα, από νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, βρέθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους των ΕΑΣ. Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, στον ΟΣΕ και την ΕΥΔΑΠ: «Σας καλούμε να διαμορφώσουμε ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στην κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις. Ανάπτυξη των αμυντικών βιομηχανιών. Καμιά περικοπή μισθών και κατακτήσεων των εργαζομένων. Να καταργηθεί στην πράξη ο πολυνόμος που καταργεί τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εντάσσει τα ΕΑΣ στο νόμο για τον ΟΣΕ. Να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος του ΟΣΕ. Ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζόμενων στην αμυντική βιομηχανία ΕΑΣ - ΕΑΒ - ΕΛΒΟ - Ναυπηγεία. Ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων σε όλες τις ΔΕΚΟ, αλλά και όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Γυρίστε την πλάτη σε όσους σας καλούν να στηρίξετε πρωτοβουλίες και "αγώνες" που δεν ενώνουν τους εργαζόμενους σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής, δεν αμφισβητούν στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ»
Νέα τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη

Σε νέα τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι της εκτυπωτικής εταιρείας «ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ», την ερχόμενη Τρίτη 4 Γενάρη, από τις 7 π.μ. μέχρι τις 10 π.μ. Την απόφαση αυτή πήραν κατά τη διάρκεια της χτεσινής γενικής τους συνέλευσης, απαντώντας στις τρομοκρατικές απολύσεις και την εργοδοτική αδιαλλαξία.

Υπενθυμίζεται πως η εργοδοσία προχώρησε σε πέντε απολύσεις την προηγούμενη βδομάδα, μια μόλις μέρα πριν οι εργαζόμενοι προχωρήσουν στην εκλογή Σωματειακής Επιτροπής, όπως είχαν αποφασίσει μετά από συνέλευσή τους. Μάλιστα, απέλυσαν και εργαζόμενους που ήταν υποψήφιοι για την Επιτροπή. Ομως, η τρομοκρατική αυτή απόπειρα δεν έμεινε αναπάντητη. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν άμεσα σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, ενώ ταυτόχρονα εξέλεξαν και τη Σωματειακή τους Επιτροπή. Μαζί τους από την πρώτη στιγμή η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, το ΠΑΜΕ και άλλα ταξικά συνδικάτα του Πειραιά.

Στο μεταξύ, προχτές αργά το βράδυ, πραγματοποίησε κοινή συνεδρίαση η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Σωματειακή Επιτροπή. Με ανακοίνωσή της, αμέσως μετά, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων σημειώνει: «Μπροστά στην κατάσταση που μας φέρνει η εργοδοσία, η απόφαση του σωματείου και της επιτροπής είναι να κλιμακώσουμε τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων. Η υπόθεση αυτή αφορά όλους τους συναδέλφους στην εταιρεία, αφού θα βρουν μπροστά τους νέες απολύσεις, καθώς και χτύπημα δικαιωμάτων. Εδώ δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη. Η ανάκληση των απολύσεων είναι υπόθεση που θα στηριχτεί από όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, καθώς και όλων των συνδικάτων του Πειραιά των ταξικών δυνάμεων. Εργαζόμενοι της ΜΕΤΡΟΝ και Σωματειακή Επιτροπή θα παλέψουμε όσο χρειαστεί για την ανάκληση των απολύσεων».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εψαλε αγωνιστικά «κάλαντα»

Με πολύ χιούμορ, αλλά και ουσία, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ «έψαλε» τα κάλαντα παραμονές Χριστουγέννων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας, όσο βαθαίνει η κρίση. Από την Ερμού, στο Μοναστηράκι, οι νέοι του ΠΑΜΕ, εισέπραξαν το χειροκρότημα των εργαζομένων της πόλης, ενώ με πλακάτ έδειχναν τους υπεύθυνους της κρίσης, ποιοι είναι αυτοί που καρπώνονται τα πλούτη και σπρώχνουν τους εργαζόμενους στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια.

Παραθέτουμε το κείμενο απ' τα κάλαντα των νέων του ΠΑΜΕ: «Καλήν εσπέραν άρχοντες/ και εργατοπατέρες/ με την κυβέρνηση μαζί/ κολλήσατε σα βδέλλες/ Χριστός γεννάται σήμερον/ στην ανεργία βγαίνει/ με κόμματα συστήματος/ γιατί πια δε τους μένει/ στους πια γέρους η σύνταξη/ ούτε για γιαουρτάκι/ κι από την πείνα την πολύ/ θα φαν το κεσεδάκι,/ εδώ μνημόνιο κείτεται/ μεγάλη απενταρία/ ο βασιλιάς είναι γυμνός/ ρίξτε τον στα θηρία! Αντε και του χρόνου ελεύθεροι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ