ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Υποθηκεύει την υγεία των λαϊκών στρωμάτων

Προτείνει την καθολική απόρριψή του και την πάλη για Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν, ενιαίο και καθολικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

MotionTeam

Την απόρριψή της στο σχέδιο νόμου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», αφού «αποτελεί συνέχεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, υποθηκεύει το επίπεδο υγείας των λαϊκών στρωμάτων και επιδεινώνει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας της μεγάλης πλειοψηφίας γιατρών και υγειονομικών», υπογραμμίζει στο πλαίσιο πάλης της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Η ΔΗΠΑΚ κατέθεσε το πλαίσιο πάλης της στη συνεδρίαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που έγινε στις 29 Δεκέμβρη 2010 και ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει κάθε συζήτηση που δίνει το άλλοθι κοινωνικού διαλόγου με την κυβέρνηση, που επιδιώκει να καταστήσει τους γιατρούς συνενόχους. Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα.

Βασικά σημεία του πλαισίου της ΔΗΠΑΚ Γιατρών είναι τα εξής:

«Κράτος και επιχειρηματίες επιδιώκουν να ενισχυθεί συνολικά η επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια. Αυτό επιχειρεί και το νέο πολυνομοσχέδιο "σκούπα" για την Υγεία. Δημόσια νοσοκομεία - επιχειρήσεις που θα πουλάνε υπηρεσίες στους ασθενείς - πελάτες. Μειώνουν δραστικά τις κρατικές και εργοδοτικές δαπάνες στην Υγεία και στην Ασφάλιση, για να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση και παντός είδους κίνητρα στους επιχειρηματίες, υποθηκεύοντας τις λαϊκές ανάγκες, μετατρέποντας τις υπηρεσίες υγείας σε είδος πολυτελείας. Σ' αυτόν το στόχο υποτάσσεται και η μετατροπή των γιατρών και συνολικά των υγειονομικών σε "φτηνούς" εργαζόμενους, με χαμηλούς μισθούς, με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι ψέμα ότι η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται "στη διαφθορά και στη σπατάλη". Αυτά είναι τα αποτελέσματα και όχι η αιτία του προβλήματος. Η αιτία βρίσκεται στο χρεοκοπημένο και διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα, που μια χούφτα χρυσοκάνθαρων ιδιοποιείται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι...

Η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι το εργαλείο για την εξίσωση των ήδη υποβαθμισμένων παροχών υγείας προς τα κάτω - στο επίπεδο του βασικού πακέτου - για όλα τα Ταμεία, στο όνομα πάντα του νοικοκυρέματος, της βιωσιμότητα των Ταμείων, της αποτελεσματικότητας κ.λπ. Αυξάνονται οι εισφορές στον κλάδο Υγείας σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, επιβάλλονται νέα χαράτσια μέσω νοσηλίων στα ασφαλιστικά ταμεία για τα άτομα με νοητική υστέρηση, δε διασφαλίζονται τα δικαιώματα των γιατρών και υγειονομικών του ΙΚΑ που εντάσσονται. Παράλληλα, χτυπιούνται και μία σειρά αυτοαπασχολούμενοι γιατροί που παρείχαν μέσω απαράδεκτων συμβάσεων ιατρικές υπηρεσίες σε ασφαλισμένους των Ταμείων. Με κάθε τρόπο ενισχύεται και διευκολύνεται το κεφάλαιο: Διείσδυση των τραπεζών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και υποθήκευση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων σε αυτές (π.χ. πληρωμές των ασθενών με πιστωτικές κάρτες, καθιέρωση των δημοσίων υπηρεσιών σε πελάτες των τραπεζών, καθώς θα μπορούν να δανείζονται για να πληρώσουν τους προμηθευτές, δυνατότητα εκχώρησης της διαχείρισης των προμηθειών και υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτική εταιρεία, άρση όποιων νομοθετικών εμποδίων υπήρχαν για την επέκταση, αλλαγή χρήσης και μονοπώληση των ιδιωτικών κλινικών, ενίσχυση των ασφαλιστικών εταιρειών κ.ά.».

Στήριγμα οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Αφού περιγράφει πως θα γίνουν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία και τις βάρβαρες - για τα λαϊκά στρώματα - επιλογές στα φάρμακα, η ΔΗΠΑΚ τονίζει: «Απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου, αφού αποτελεί συνέχεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Υποθηκεύει το επίπεδο υγείας των λαϊκών στρωμάτων, επιδεινώνει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας της μεγάλης πλειοψηφίας γιατρών και υγειονομικών. Απορρίπτουμε κάθε συζήτηση που δίνει το άλλοθι κοινωνικού διαλόγου με την κυβέρνηση, που επιδιώκει να καταστήσει τους γιατρούς συνενόχους».

«Οι διεκδικήσεις μας, αναφέρει σε άλλο σημείο, βρίσκουν απέναντί τους τόσο την πολιτική της κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, πολιτική που στηρίζουν και η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., όσο και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στον ΠΙΣ, ΙΣΑ, αλλά και ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ... Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο λαό και τα μονοπώλια, παίρνουν θέση υπέρ των μονοπωλίων, αφού δεν τα αμφισβητούν και διαμορφώνουν θέσεις και στόχους προσαρμοσμένους στις ανάγκες του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικής δράσης».

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς, με το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας να παλέψουν και, μεταξύ των άλλων, να διεκδικήσουν:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν, ενιαίο και καθολικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.
  • Αμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ. για πλήρη κάλυψη των αναγκών. Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - επικουρικών στο ΙΚΑ, τα δημόσια νοσοκομεία κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Συναινετική παράδοση των φαρμάκων στα μεγάλα συμφέροντα

Τη συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», πρότεινε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των φαρμακοποιών

Σε αποθέωση της συναινετικής λογικής που οδηγεί το λιανικό εμπόριο του φαρμάκου στα μεγάλο κεφάλαιο επιδόθηκε η πλειοψηφία της ηγεσίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) στη χτεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση, που έγινε μετά την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των λεγόμενων ελεύθερων επαγγελμάτων συμπεριλαμβανομένου και του φαρμακοποιού.

Κι ενώ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απέστειλε - όπως ο ίδιος ανακοίνωσε επίσημα - στις «30.12.2010 και 31.12.2010 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιστολές στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνω και τις ρυθμίσεις που προκύπτουν από τον κοινωνικό διάλογο για την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος» η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΠΦΣ ακολούθησε την τακτική της στρουθοκαμήλου: Βυθίζοντας το κεφάλι στην άμμο του διαβόητου διαλόγου αποφάσισε στη χτεσινή ΓΣ φραστική αντιπαράθεση με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης στα σημεία, που οδηγεί σε σίγουρη ήττα.

Μάλιστα, η ηγεσία του ΠΦΣ υποστήριξε ότι δε γνωρίζει το περιεχόμενο των επιστολών του υπουργού Υγείας προς την ΕΕ και έτσι όλες οι παρατάξεις - πλην της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών συντάχτηκαν με την απόφαση ότι «εάν στα τελικά σημεία του νομοσχεδίου "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις" δεν υπάρχει συμφωνία, η ΓΣ εξουσιοδοτεί το ΔΣ του ΠΦΣ για οργάνωση Πανελλαδικών κινητοποιήσεων». Δηλαδή, κινητοποιήσεις κατόπιν εορτής, όταν οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ενημερωθεί για τη συναινετική προώθηση της παράδοσης της διάθεσης των φαρμάκων στα μεγάλα συμφέροντα.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την ηγεσία του ΠΦΣ (29.12.2010) η ουσιαστική, τυπικά, διαφωνία, εκφράστηκε στη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο. Το υπουργείο Υγείας υποστήριξε ότι η ρύθμιση θα προβλέπει τη δυνατότητα να ανοίξει όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί και κατ' ελάχιστο ποσοστό να είναι 20% - όπως άλλωστε προβλέπεται μέχρι και σήμερα. Οι φαρμακοποιοί επέμεναν στη λειτουργία μόνο 20% - ή και 25% - με τη μορφή της εφημερίας γιατί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιτρέπεται η μονοπώληση της λειτουργίας από αλυσίδες επιχειρηματιών. Τελικά, συμφωνήθηκε να «δοθεί χρόνος στη διαφωνία», όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μέχρι το νομοσχέδιο να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη χτεσινή ΓΣ επαναλήφθηκαν τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας της 29.12.2010. Δηλαδή: Κλιμακωτή έκπτωση των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συστέγαση νέων φαρμακοποιών με παλιούς, χωρίς να αυξάνονται τα φαρμακεία, ορισμός των πληθυσμιακών κριτηρίων όσο αφορά το άνοιγμα νέων φαρμακείων με το όριο να είναι υπό συζήτηση και διαφωνία τη λειτουργία του Σαββάτου.

Απορρίφθηκε η αγωνιστική προοπτική

Την πρόταση για συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» έκαναν στη ΓΣ του ΠΦΣ οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών, υπογραμμίζοντας ότι με τις διατάξεις του εξασφαλίζει - στα πλαίσια της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας - τη μονοπώληση της λιανικής πώλησης των φαρμάκων στο μεγάλο κεφάλαιο. Οσο, επισήμανε η ΔΗΠΑΚ των φαρμακοποιών, προχωρά η επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, επιλογές σαν αυτές που κάνει η κυβέρνηση θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να αναχαιτιστούν. Η αναχαίτιση, τόνισε η ΔΗΠΑΚ των φαρμακοποιών, μπορεί να γίνει με την πάλη για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και του φαρμάκου και της διεκδίκησης ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας, στα πλαίσια του οποίου θα δημιουργηθεί ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης, σε όσους τα έχουν ανάγκη, των φαρμάκων.

Η ΔΗΠΑΚ πρότεινε -αλλά τελικά απορρίφτηκε- αντί της γενικόλογης εξουσιοδότησης να γίνει πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των φαρμακοποιών με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων της χώρας, στις 10.1.2011, έξω απ' το υπουργείο Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ