Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Συναινετική παράδοση των φαρμάκων στα μεγάλα συμφέροντα

Τη συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», πρότεινε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των φαρμακοποιών

Σε αποθέωση της συναινετικής λογικής που οδηγεί το λιανικό εμπόριο του φαρμάκου στα μεγάλο κεφάλαιο επιδόθηκε η πλειοψηφία της ηγεσίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) στη χτεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση, που έγινε μετά την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των λεγόμενων ελεύθερων επαγγελμάτων συμπεριλαμβανομένου και του φαρμακοποιού.

Κι ενώ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απέστειλε - όπως ο ίδιος ανακοίνωσε επίσημα - στις «30.12.2010 και 31.12.2010 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιστολές στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνω και τις ρυθμίσεις που προκύπτουν από τον κοινωνικό διάλογο για την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος» η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΠΦΣ ακολούθησε την τακτική της στρουθοκαμήλου: Βυθίζοντας το κεφάλι στην άμμο του διαβόητου διαλόγου αποφάσισε στη χτεσινή ΓΣ φραστική αντιπαράθεση με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης στα σημεία, που οδηγεί σε σίγουρη ήττα.

Μάλιστα, η ηγεσία του ΠΦΣ υποστήριξε ότι δε γνωρίζει το περιεχόμενο των επιστολών του υπουργού Υγείας προς την ΕΕ και έτσι όλες οι παρατάξεις - πλην της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών συντάχτηκαν με την απόφαση ότι «εάν στα τελικά σημεία του νομοσχεδίου "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις" δεν υπάρχει συμφωνία, η ΓΣ εξουσιοδοτεί το ΔΣ του ΠΦΣ για οργάνωση Πανελλαδικών κινητοποιήσεων». Δηλαδή, κινητοποιήσεις κατόπιν εορτής, όταν οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ενημερωθεί για τη συναινετική προώθηση της παράδοσης της διάθεσης των φαρμάκων στα μεγάλα συμφέροντα.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την ηγεσία του ΠΦΣ (29.12.2010) η ουσιαστική, τυπικά, διαφωνία, εκφράστηκε στη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο. Το υπουργείο Υγείας υποστήριξε ότι η ρύθμιση θα προβλέπει τη δυνατότητα να ανοίξει όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί και κατ' ελάχιστο ποσοστό να είναι 20% - όπως άλλωστε προβλέπεται μέχρι και σήμερα. Οι φαρμακοποιοί επέμεναν στη λειτουργία μόνο 20% - ή και 25% - με τη μορφή της εφημερίας γιατί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιτρέπεται η μονοπώληση της λειτουργίας από αλυσίδες επιχειρηματιών. Τελικά, συμφωνήθηκε να «δοθεί χρόνος στη διαφωνία», όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μέχρι το νομοσχέδιο να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη χτεσινή ΓΣ επαναλήφθηκαν τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας της 29.12.2010. Δηλαδή: Κλιμακωτή έκπτωση των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συστέγαση νέων φαρμακοποιών με παλιούς, χωρίς να αυξάνονται τα φαρμακεία, ορισμός των πληθυσμιακών κριτηρίων όσο αφορά το άνοιγμα νέων φαρμακείων με το όριο να είναι υπό συζήτηση και διαφωνία τη λειτουργία του Σαββάτου.

Απορρίφθηκε η αγωνιστική προοπτική

Την πρόταση για συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» έκαναν στη ΓΣ του ΠΦΣ οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών, υπογραμμίζοντας ότι με τις διατάξεις του εξασφαλίζει - στα πλαίσια της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας - τη μονοπώληση της λιανικής πώλησης των φαρμάκων στο μεγάλο κεφάλαιο. Οσο, επισήμανε η ΔΗΠΑΚ των φαρμακοποιών, προχωρά η επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, επιλογές σαν αυτές που κάνει η κυβέρνηση θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να αναχαιτιστούν. Η αναχαίτιση, τόνισε η ΔΗΠΑΚ των φαρμακοποιών, μπορεί να γίνει με την πάλη για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και του φαρμάκου και της διεκδίκησης ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας, στα πλαίσια του οποίου θα δημιουργηθεί ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης, σε όσους τα έχουν ανάγκη, των φαρμάκων.

Η ΔΗΠΑΚ πρότεινε -αλλά τελικά απορρίφτηκε- αντί της γενικόλογης εξουσιοδότησης να γίνει πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των φαρμακοποιών με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων της χώρας, στις 10.1.2011, έξω απ' το υπουργείο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ