ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μετατρέπουν τη χώρα σε κόλαση για τους μετανάστες

Με αφορμή τη σχεδιαζόμενη κατασκευή φράχτη στον Εβρο

Eurokinissi

Με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, καταγγέλλει τις εξαγγελίες του υπουργού «Προστασίας του Πολίτη» για την κατασκευή φράχτη έκτασης 12,5 χλμ. κατά μήκος του Εβρου, καθώς και την ένταση των διώξεων σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιλογές που εντάσσονται στη γενικότερη αντιμεταναστευτική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ - «Ευρώπη - Φρούριο».

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε τα εξής:

«Με δηλώσεις στις 31/12/2010, ο υπουργός "Προστασίας του Πολίτη", απείλησε ότι σε συνεργασία με τον FRONTEX, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει τη "δημιουργία ενός φράχτη 12,5 χμ. κατά μήκος των συνόρων στον Εβρο, για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών" και ακόμη ότι θα διώξει "είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση" από την Ελλάδα όλους τους μετανάστες, εκτός από αυτούς "που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου", δηλαδή τους πάντες.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε κόλαση για τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες. Σε ανακοίνωσή της, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Αθήνα στις 13/12/2010 εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για την ανθρωπιστική κατάσταση όσων φτάνουν στην Ελλάδα, που κρατούνται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων περιπτώσεων, καθώς και τις ελάχιστες πιθανότητες που έχουν να εξεταστεί σωστά το αίτημά τους για προσφυγικό καθεστώς.

Συμφωνεί η Επιτροπή με την πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για τη "δημιουργία φράχτη" κατά μήκος των συνόρων της χώρας, τη "μηδενική ανοχή" και εθελοντική ή βίαιη απέλαση όλων των μεταναστών και προσφύγων;».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων

Την καθολική αντίθεσή του στις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), με τη στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία η διαχείριση των απορριμμάτων θα παραδίδεται πλήρως στους ιδιώτες, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αττικής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το κόστος της κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων που θα απαιτηθούν, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής που επικύρωσε πρόσφατα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ, θα μεταφερθεί αυτούσιο στα λαϊκά στρώματα, ενώ αναφορικά με τις τεχνολογίες που μεθοδεύεται να επιλεγούν, στην πλειοψηφία τους αναμένεται να είναι αναποτελεσματικές, αλλά και επικίνδυνες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο επισημαίνει πως «οι προσπάθειες που κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) με τις ευλογίες και τις πλάτες της κυβέρνησης, αλλά και των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι να ιδιωτικοποιήσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, εκχωρώντας την κατασκευή και τη διαχείριση της χωματερής σε ιδιωτικά συμφέροντα με διαδικασίες εξπρές, αλλά και με μεθόδους επεξεργασίας των σκουπιδιών που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το περιβάλλον, χρήσιμες όμως για το κεφάλαιο.

Από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο κατάγγειλε αυτήν την πολιτική παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ την ίδια ώρα πάνω από 200 εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ είτε απολύθηκαν είτε είναι υπό απόλυση.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αποδεχτούν αυτήν την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά να παλέψουν για την ανατροπή της.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων, που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα με βάση το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες:

-- Την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

-- Την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων.

-- Την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, την επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας.

-- Την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών. Ιδιαίτερα για την Αττική, κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων και αναζήτηση νέων υποψήφιων χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές.

Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα κατασκευών που θα υλοποιεί τα δημόσια έργα υποδομής».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ σήμερα το πρωί, στα δικαστήρια της Ευελπίδων αλλά και την Παρασκευή, η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων περίπου 400 εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας, που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους. Σήμερα, η εκδίκαση αφορά περίπου 150 εργαζόμενους. Να υπενθυμίσουμε ότι οι συμβασιούχοι στο Δήμο είναι 700 άτομα σε σύνολο 1.600 εργαζομένων. Τη Δευτέρα που εκδικάζονταν πάλι ασφαλιστικά μέτρα, οι συμβασιούχοι ζήτησαν και έλαβαν νέα προσωρινή διαταγή παραμονής στην εργασία τους.

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Στην λεγόμενη δημόσια διαβούλευση τίθεται τις επόμενες μέρες το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή στα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη, προβλέπει την προώθηση της ηλεκτρονικής κάρτας του πολίτη, που θα αντικαταστήσει τη σημερινή αστυνομική ταυτότητα.

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ σχετικά με τη διάρρηξη που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Διεύθυνση Προμηθειών του Δήμου Αθηναίων, κατέθεσε προς τον νέο δήμαρχο, Γ. Καμίνη ο απερχόμενος δήμαρχος, Ν. Κακλαμάνης. Ο Ν. Κακλαμάνης, ζητά διευκρινίσεις, ανάμεσα σε άλλα, για την ώρα που έγινε αντιληπτό το γεγονός, τα πρόσωπα που διαθέτουν κλειδιά του πάρκινγκ, τα κομμάτια των προμηθειών που χειρίζονταν στο συγκεκριμένο τμήμα, και άλλα. Ζητεί τις εκθέσεις της ΕΛΑΣ και την υπό εκτέλεση Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Τέλος ο Ν. Κακλαμάνης στηλιτεύει την επιλεκτική διαρροή της είδησης στον Τύπο, «με αρκετή μάλιστα δόση φαντασίας αλλά και άγνοιας», όπως σημειώνει.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΠΑΤΡΑ - ΠΥΡΓΟΣ
Νέες αυξήσεις στα διόδια έως 10%

Το μπαράζ των αυξήσεων στα χαράτσια των διοδίων με την έναρξη της νέας χρονιάς συνεχίζεται... Χτες, σειρά είχε ο ιδιωτικός όμιλος «Ολυμπία Οδός», που εκμεταλλεύεται τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος, ο οποίος ανακοίνωσε αυξήσεις από 6% έως 10%. Η ακριβής ημερομηνία από την οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται θα ανακοινωθεί μέσα στο Γενάρη.

Το νέο φορομπηχτικό αυτό μπαράζ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που παραχωρεί σε επιχειρηματικούς ομίλους το εθνικό οδικό δίκτυο, για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, αφού αυτοί χωρίς να συμμετέχουν στο κόστος κατασκευής ούτε με 10%, αποκτούν δικαίωμα εκμετάλλευσης για δεκαετίες.

Ειδικότερα, οι οδηγοί θα πληρώνουν πλέον στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Ελευσίνας, Ισθμού, Ζευγολατιού και Ρίου και στους πλευρικούς σταθμούς Νέας Περάμου και Αγίων Θεοδώρων:

  • Για τα δίκυκλα και τρίκυκλα 2,20 ευρώ (από 2).
  • Για τα ΙΧ 3,10 ευρώ (από 2,90).
  • Για τα φορτηγά με 2 και 3 άξονες 7,90 ευρώ (από 7,40).
  • Για τα φορτηγά με 4 άξονες και πάνω 11 ευρώ (από 10,40).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση τις «συμβάσεις παραχώρησης» μέσα στο 2011 θα έχουμε και νέες αυξήσεις στα διόδια, καθώς και την προσθήκη νέων μετωπικών και πλευρικών σταθμών είσπραξης. Επίσης μέσα στο χρόνο αυτό αναμένεται να λειτουργήσουν 5 ή 6 νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό...

Προκαλεί η κυβέρνηση

Προκλητικός εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επικαλέστηκε πρόσφατο πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ανέφερε ότι δεν ελήφθησαν μέτρα σε βάρος εργαζομένων του Δήμου που δουλεύουν στην καθαριότητα με συμβάσεις έργου επειδή απήργησαν! Το πόρισμα αφορούσε απεργία που είχε γίνει το Δεκέμβρη του 2009.

«Καμία κίνηση να προσβάλλει τις συμβάσεις δεν έκανε ο δήμος», σημείωσε ο υπουργός. Και πρόσθεσε πως «αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να απεργούν διότι έχουν υπογράψει μια σύμβαση για εκτέλεση συγκεκριμένου έργου». Ετσι, ούτε λίγο ούτε πολύ φανέρωσε την αντεργατική πολιτική θέση της κυβέρνησης που λέει πως οι συμβασιούχοι απαγορεύεται να απεργούν (κάτι που δεν έχει ούτε καν νομική υπόσταση). Στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο εκβιάζει τους συμβασιούχους (εργάτες που ζουν υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας) και τους λέει ότι εάν απεργούν οι δήμοι θα πρέπει να τους απολύουν. Λέει λοιπόν: ή θα είστε απεργοσπάστες ή θα απολύεστε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ