ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητά επενδύσεις με εχέγγυο τα βάρβαρα μέτρα

Περιοδεία σε χώρες της ΕΕ έχει ξεκινήσει ο Γ. Παπανδρέου για να διαφημίσει τα επιτεύγματα της αντιλαϊκής πολιτικής του

Η κατάργηση των συμβάσεων διαφημίζεται από την κυβέρνηση σαν δέλεαρ στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο για να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο λαός καλείται να δώσει αποφασιστική απάντηση στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της
Η κατάργηση των συμβάσεων διαφημίζεται από την κυβέρνηση σαν δέλεαρ στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο για να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο λαός καλείται να δώσει αποφασιστική απάντηση στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της
Με εχέγγυο το πρόγραμμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με δέλεαρ το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και προπαγανδιστικό μανδύα την πρωτοβουλία του για την έκδοση «ευρωομολόγου», ο Γ. Παπανδρέου ξεκινάει πρόγραμμα επισκέψεων στο εξωτερικό.

Με το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας και Επενδύσεων Χ. Παμπούκη και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνάντηση συζητήθηκε το σχέδιο των «μεγάλων επενδύσεων», σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και το νέο επενδυτικό νόμο.

Σήμερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Παρίσι, αύριο θα μεταβεί στο Ερζερούμ της Τουρκίας και την επόμενη βδομάδα θα μεταβεί διαδοχικά σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί επίσης τη Γερμανία, την Αγγλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφτεί σκανδιναβικές χώρες και τη Ρωσία.

Με γνώμονα τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, στις επαφές του θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει συμφωνίες για νέες επενδύσεις, ρίχνοντας στο τραπέζι το πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων» που έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο, αλλά και το νόμο για τις μειώσεις των μισθών που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση.

Θα προβάλει παράλληλα το αίτημα για την έκδοση ευρωομολόγου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει μέσω δανείων φτηνότερο χρήμα για το ντόπιο κεφάλαιο. Σήμερα, παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Φρ. Φιγιόν, αλλά και των υπουργών Οικονομίας της Βρετανίας και της Ιταλίας, ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι, με τίτλο: «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός».

Μετά την ομιλία, θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα για την αγορά των έξι φρεγατών τύπου «Φρεμ» από την ελληνική κυβέρνηση. Στο «τραπέζι» θα τεθεί και το ενδιαφέρον γαλλικών πολυεθνικών, τόσο για την είσοδό τους στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όσο και για την εξαγορά του ΟΣΕ και της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Στο πλαίσιο εξάλλου του συνεδρίου, θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις «νέες εταιρικές σχέσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν στη Μεσόγειο, ώστε να απελευθερωθούν οι αναπτυξιακές δυνάμεις της περιοχής», με την ελληνική κυβέρνηση να στηρίζει τους γαλλικούς σχεδιασμούς για «αξιοποίηση» των ενεργειακών αποθεμάτων της Μεσογείου.

Στο επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δε συμπεριλαμβάνεται συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου δεν απέκλειε τελικά να πραγματοποιηθεί.

Ενισχυμένη συναίνεση από τη ΝΔ

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται ο πολυδιαφημισμένος εσωκομματικός ανασχηματισμός στη ΝΔ, ο οποίος υπηρετεί κυρίως λόγους εντυπώσεων και το ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών. Με τις αλλαγές προσώπων που θα κάνει ο Αντ. Σαμαράς σε επίπεδο τομεαρχών, θα επαναβεβαιώσει τη στοχοπροσήλωσή του στη γραμμή της συναίνεσης και στήριξης των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Α. Σαμαράς απέστειλε χτες επιστολή στον πρόεδρο Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, στην οποία υπερθεματίζει υπέρ της άμεσης υιοθέτησης του ευρωομολόγου υποστηρίζοντας ότι «είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση χρέους, όχι μόνο για κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά για την Ευρωζώνη συνολικά».

Το επόμενο διάστημα, η ηγεσία της ΝΔ αναμένεται να δημαγωγήσει και πάνω στα λεγόμενα «εθνικά θέματα», αναδεικνύοντας τις δήθεν «κόκκινες γραμμές» στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στα οποία, όμως, συμπλέει πλήρως με την κυβέρνηση και μόνο διαδικαστικού χαρακτήρα ενστάσεις αρθρώνει, κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Πιέσεις για παραχωρήσεις στο ψευδοκράτος

Το απευθείας εμπόριο και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ατζέντα των συνομιλιών με την κυπριακή κυβέρνηση

Πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση για παραχωρήσεις έναντι του ψευδοκράτους, που οδηγούν μέχρι και στην ντε φάκτο αναγνώρισή του, αναμένεται να ασκήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο, την Τρίτη 11 Γενάρη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της γερμανικής κυβέρνησης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ενδεικτικές των προθέσεων της Α. Μέρκελ είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Ρούπερτ Πόλεντς. Μιλώντας χτες στην εφημερίδα «Tagesspiegel», ο Γερμανός διπλωμάτης σημείωσε με νόημα ότι η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, «μπορεί να διατηρήσει τις θέσεις της για το "στάτους" του νησιού, αλλά ταυτόχρονα να συναινέσει ώστε να επιτραπεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου να διεξάγει εμπόριο - και μάλιστα απευθείας εμπόριο».

Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στη μεθοδική προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, αποσπώντας το όλο ζήτημα από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, γεγονός που ισοδυναμεί με αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Ευρωένωση. Σύμφωνα με τον Ρ. Πόλεντς, στις συνομιλίες αναμένεται να εξεταστούν και τρόποι άρσης της στασιμότητας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς το άλυτο ζήτημα της Κύπρου και τα προβλήματα μεταξύ της Κύπρου - μέλους της ΕΕ και της Τουρκίας έχουν «αρνητικές επιπτώσεις στην επιδιωκόμενη, απ' όλους, στενότερη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Σύμφωνα εξάλλου με τον Γερμανό πρέσβη στη Λευκωσία, Γκότφριντ Τζάιτς, η Γερμανία επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο της και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, προσφέροντας «τεχνογνωσία» σε θέματα - κλειδιά, όπως το περιουσιακό. Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γερμανός πρέσβης ισχυρίζεται ότι η εμπειρία της χώρας του στον τομέα αυτό «φυσικά δεν μπορεί να αποτελέσει συνταγή για επίλυση του προβλήματος στην Κύπρο, αλλά μπορεί να δώσει κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να τύχουν αναπροσαρμογών ανάλογα με την κατάσταση στην Κύπρο».

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ενισχύονται οι αντιθέσεις και τα σενάρια

Σε ισχύ τίθεται μέσα στο Γενάρη ένας ακόμα μηχανισμός της πλουτοκρατίας για τον εκβιασμό των λαών

Στην επιφάνεια διατηρούν ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου τα σενάρια για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης και την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να διαμορφώσει μηχανισμούς, οι οποίοι θα ασκούν πιο σφιχτό έλεγχο στην οικονομική πολιτική των κρατών - μελών, το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου ξεκινάει τη λειτουργία του αυτόν το μήνα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, αν το Συμβούλιο λειτουργούσε νωρίτερα, θα μπορούσε να έχει απευθύνει έγκαιρη προειδοποίηση στην Ελλάδα για την απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της.

Με άλλα λόγια, ένας τέτοιος ελεγκτικός μηχανισμός, εκείνο που θα έκανε θα ήταν να αναπαράγει με μεγαλύτερη επιμονή την επιταγή των μονοπωλίων για εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και για να εφαρμοστεί ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κράτη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», προειδοποιεί ότι είναι πιθανή η διάλυσή της και εκτιμά ότι το ταμείο «στήριξης» της ευρωζώνης, «μολονότι είναι σημαντικό (...) δεν είναι παρά ένα προσωρινό καταπραϋντικό για τις μικρές χώρες που δέχονται επιθέσεις». «Η αβεβαιότητα παραμένει η ίδια που υπήρχε πριν από έξι μήνες», σχολιάζει ο ίδιος.

Ολα τα παραπάνω διατυπώνονται στο φόντο της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία επιβεβαιώνουν οι στατιστικοί δείκτες της πλουτοκρατίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του σύνθετου δείκτη PMI (αφορά στην οικονομική δραστηριότητα στις βιομηχανίες και τις υπηρεσίες) της βρετανικής εταιρείας Markit, τον Δεκέμβρη μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα στην πορεία της οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας από τη μια πλευρά και των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης από την άλλη.

Εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποιεί η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 8 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ