ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γενικευμένη χρήση χαφιεδοκαμερών και με το νόμο

Προβλέπει ακόμα την καταγραφή δεδομένων τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών για διάστημα ενός έτους

Σε γενικευμένη χρήση των καμερών παρακολούθησης προχωρά η κυβέρνηση. Αυτό προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που κατέθεσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή. Ακόμα, με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο ευρωπαϊκή Οδηγία (2006/24/ΕΚ), με την οποία καθιερώνεται η διατήρηση δεδομένων των συνδρομητών στο πλαίσιο των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών για τη λήψη και καταγραφή ήχου και εικόνας θα γίνεται σε δημόσιους χώρους και θα γίνεται με πρόσχημα τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, την αποτροπή εγκλημάτων κατά της δημόσιας τάξης, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την καταπολέμηση των ναρκωτικών κλπ. Κάτι που χωρά πολλές ερμηνείες αφού σε πολλές περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος χαρακτηρίζονται ακόμα και ως εγκλήματα κατά του δημόσιου συμφέροντος.

Αναγκαία προϋπόθεση για τη νομιμότητα της εγκατάστασης και της λειτουργίας των καμερών είναι η έκδοση ΠΔ από τον υπουργό Δικαιοσύνης, που θα ορίζει το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας ή άλλης αρμόδιας αρχής για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με γνωμοδότησή της έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τις κάμερες παρακολούθησης. Ειδικά για τη βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων, η Αρχή σημείωνε ότι θα πρέπει να έχει εξαιρετικό χαρακτήρα, που θα διασφαλίζεται με κατάλληλες αυστηρές προϋποθέσεις στο ΠΔ, «λόγω του κινδύνου που ενέχει η καταγραφή εικόνας κατά τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι».

Καταγραφή δεδομένων τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Ακόμα, με το νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά από μέτρα για τη διατήρηση των δεδομένων από τις τηλεφωνικές και μέσω του διαδικτύου επικοινωνίες που θα είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες διωκτικές αρχές και απ' όπου θα φαίνεται ακριβώς ποιος επικοινωνεί με ποιον, από ποια περιοχή, για πόσο χρονικό διάστημα, το χρόνο και τη διάρκεια της επικοινωνίας. Η διατήρηση αυτών των δεδομένων θα γίνεται μέχρι 12 μήνες υπό την εποπτεία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι για τη σταθερή και κινητή τηλεφωνία θα κρατούνται ο τηλεφωνικός αριθμός, το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του καλούντος, ενώ στην ηλεκτρονική επικοινωνία θα αποθηκεύονται ο κωδικός ταυτότητας του χρήστη, ο τηλεφωνικός αριθμός που δίνεται σε κάθε επικοινωνία που εισέρχεται στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο, καθώς και το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του συνδρομητή. Επίσης, θα αποθηκεύονται δεδομένα αναγκαία για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας, ώρας και διάρκειας της επικοινωνίας.

Η επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων θα επιτρέπεται όταν διαταχθεί η διενέργεια ανακριτικής πράξης και άρση του απορρήτου σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται προληπτική επεξεργασία των διατηρούμενων δεδομένων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Η ιδιωτικοποίηση ξεκινά από Αττική - Δυτική Μακεδονία

Πολύπλευρες επιπτώσεις στο εισόδημα και στην υγεία του λαού θα έχει η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Eurokinissi

Πολύπλευρες επιπτώσεις στο εισόδημα και στην υγεία του λαού θα έχει η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων
Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας νέο πεδίο χρυσοφόρας δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο, κάνοντας την αρχή από τις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, εκχωρώντας ουσιαστικά τη συνολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε ιδιώτες.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ανακοινώθηκε χτες ότι δημοπρατήθηκε το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, που σημαίνει ότι αυτό παραδίδεται σε ιδιώτες.

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει ότι η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική θα δοθεί «πακέτο» σε ιδιώτη ανάδοχο για περίοδο εκμετάλλευσης 25 χρόνων, με κόστος κατασκευής γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και λειτουργίας 3,5 δισ. ευρώ, σε σημερινές τιμές. Πρόκειται για τέσσερα εργοστάσια προεπεξεργασίας και επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, συνολικής παραγωγικής απόδοσης 1.355.000 τόνων το χρόνο, συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ περίπου. Τα δύο μεγαλύτερα από αυτά (δυναμικότητας 700.000 τόνων το χρόνο το ένα και 400.000 τόνων το χρόνο το άλλο), σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτό, θα λειτουργήσουν και πάλι στο πολύπαθο Θριάσιο. Για τη «θηριώδη» μονάδα «βιολογικής ξήρανσης» των 700.000 τόνων το έτος, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος.

Η τεχνολογία της βιοξήρανσης, που «φωτογραφίζεται» θα εκτινάξει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική από τα 42 ευρώ στα 150 ευρώ τον τόνο, με αποτέλεσμα να υπερτριπλασιαστεί η επιβάρυνση της εργατικής λαϊκής οικογένειας ως προς τα τέλη καθαριότητας, ενώ αν η βιοξήρανση οδηγήσει στην καύση - που αυτό θα γίνει τελικά - τότε το κόστος διαχείρισης μπορεί και να φτάσει τα 250 - 270 ευρώ τον τόνο!

Στη Δυτική Μακεδονία

Οσον αφορά στο διαγωνισμό για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων δυναμικότητας 120.000 τόνων την ημέρα, με προϋπολογισμό 116.400.000 ευρώ. Ο ιδιώτης θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών για 27 χρόνια και θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών την περίοδο λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι όλο το κόστος της επένδυσης, της λειτουργίας και συντήρησης, τους τόκους των τραπεζικών δανείων και το κέρδος της επιχείρησης θα το φορτωθούν οι λαϊκές οικογένειες με ανάλογες αυξήσεις των ανταποδοτικών χαρατσιών καθαριότητας.

Οι επιχειρηματίες θα επιλέξουν την τεχνολογία που τους βολεύει για να έχουν σίγουρα και μεγάλα κέρδη. Μέσα μάλιστα στους όρους του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και αυτός της ενεργειακής αξιοποίησης των στερεών αποβλήτων, που σημαίνει ότι πριμοδοτείται η καρκινογόνα καύση, η οποία έχει αναβαθμιστεί ως τέτοια με οδηγία της ΕΕ που έχει νομοθετηθεί και στη χώρα μας. Είναι φανερό ότι η πριμοδότηση της μεθόδου αυτής, παρότι είναι πανάκριβη και επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον, γίνεται για να εξυπηρετηθεί καλύτερα η κερδοφορία του κεφαλαίου. Μια κερδοφορία που δεν θα προέρχεται μόνο από τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και από τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και τις κρατικές επιδοτήσεις, καθώς η ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών με πρόσφατο νόμο ανήκει στις ...Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!

Η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ «θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας»...

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ καλούνται την Παρασκευή - στους εφέτες ανακριτές - οι δύο νεαροί που είχαν συλληφθεί την 1η Νοέμβρη στο Παγκράτι, για τα παγιδευμένα δέματα, ο ένας από τους συλληφθέντες που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και δύο νεαροί, που είχαν συλληφθεί στην Νέα Σμύρνη. Να σημειωθεί, ότι τα 5 άτομα είναι ήδη προφυλακισμένα για συμμετοχή στην παραπάνω αυτοαποκαλούμενη οργάνωση. Στις 17 Γενάρη ξεκινά η δίκη των 13 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία για λόγους ασφαλείας θα γίνει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Να προσθέσουμε, ότι οι ειδικοί εφέτες ανακριτές έχουν ζητήσει νέα δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές αρχές, σχετικά με το παγιδευμένο δέμα που είχε σταλεί στη Καγκελαρία. Να υπενθυμίσουμε, ότι είχε ζητηθεί και δικαστική συνδρομή με τις ιταλικές αρχές.

Η ΛΑΣΠΗ από το Κέντρο Επεξεργασίας Ψυττάλειας θα μπορεί να μεταφέρεται στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, σύμφωνα με την υπ' αριθμό 4344/2010 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σύσκεψη των Παραρτημάτων Αττικής

Σύσκεψη με τη συμμετοχή των διοικήσεων όλων των παραρτημάτων της στην Αττική, την πρώτη μετά το 12ο Συνέδριό της, διοργανώνει, το Σάββατο 15 Γενάρη, ώρα 10 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ στην Ομόνοια (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους), η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τις αποφάσεις του 12ου Συνεδρίου και για την υλοποίησή τους στη ζωή. Καλούνται όλοι οι συναγωνιστές, εκλεγμένοι στις διοικήσεις των Παραρτημάτων ν. Αττικής να συμμετέχουν στη σύσκεψη.

Συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καλεί στη χρονιάτικη συνεστίασή της, που διοργανώνει το Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011, ώρα 1 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52 - Αθήνα, τηλ. 2103326228). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις από τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - τηλ.: 2108225407).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ